BOEK★★★☆☆
Iedereen zou dit boek moeten lezen, al zou je het niemand aanraden
Eigenlijk is dit boek niet te lezen. Dat is de schuld van de nazi’s, niet van de auteur. In ‘Na het achterhuis’ reconstrueert de Nederlandse historicus Bas von Benda-Beckmann wat er is gebeurd met Anne Frank en de zeven andere onderduikers, nadat zij op 4 augustus 1944 waren verraden.
Driekwart eeuw geleden probeerde Otto Frank, Annes vader, dat ook. Nadat in januari 1945 Auschwitz was bevrijd, begon hij een wanhopige speurtocht naar zijn dochters Anne en Margot, zijn vrouw Edith en medeonderduikers Hermann, Auguste en Peter van Pels en Fritz Pfeffer. Hij vond alleen kampgenoten die vertelden dat niemand nog leefde. Von Benda-Beckmann dook diep in alle historische bronnen en komt tot een gedetailleerde raamvertelling van alle verschrikkingen waaraan de onderduikers zijn bezweken: ontmenselijking, vrieskou, uithongering, sadisme, uitputting en, in het geval van Fritz Pfeffer, de gaskamer.
De historicus vond aanwijzingen waardoor hij een paar overlijdensdata kon preciseren, maar over de onderduikers zelf blijft de informatie summier. Ook dat valt de nazi’s en niet de auteur te verwijten. Des te meer leert het boek over de gruwelen van Hitlers genocidale industrie. Iedereen zou dit boek moeten lezen, al zou je het niemand aanraden.