null Beeld

Ierke Plezierke: stand-upcomedian Dara Ó Briain

Ierland zendt zijn geestigste zoon uit: Dara Ó Briain (44), bekend als presentator van het immer sprankelende BBC-panelprogramma ‘Mock the Week’, komt eerst in Brussel en daarna in Antwerpen optreden met zijn meest recente stand-upshow ‘Crowd Tickler’. ‘Ik ben ervoor in de wieg gelegd. Dank u, vader en moeder!’

Noud Jansen

Drie typerende Dara Ó Briain-citaten, om u een idee te geven welk vlees u in de kuip hebt:

1. ‘Ik ben wat je noemt etnisch katholiek: ik geloof niet in God, maar ik blijf de Glasgow Rangers haten.’

2. ‘De wetenschap wéét dat ze niet alles weet. Maar het feit dat de wetenschap niet alles weet, betekent nog niet dat je elke lacune naar believen kunt opvullen met een sprookje naar keuze.’

3. ‘Ik draag op het podium altijd een kostuum, omdat ik het soort man ben dat je eufemistisch zou kunnen omschrijven als ‘gezet’. En om er toch een beetje flatteus uit te zien, dragen gezette mannen het best op maat gemaakte kostuums: dat is een natuurwet. Weet je hoe ik eruitzie als ik vrijetijdskleding draag? Als Tony Soprano die ’s morgens naar zijn brievenbus sloft.’

Dara Ó Briain «In interviews en recensies word ik weleens omschreven als een vriendelijke reus, en in die omschrijving kan ik mezelf wel vinden. Tenzij je me op een slechte dag treft, ben ik niet onaangenaam in de omgang, en ik ben inderdaad ook een stuk langer en imposanter dan het gemiddelde – ik heb schoenmaat 48. Die struise bouw van me is me al vaak van pas gekomen in kleinere comedyclubs, waar veel gedronken en geroepen wordt: het lukt me in zulke etablissementen beter dan kort geschapen komieken om de zaak meester te blijven. En doordat ik een enigszins aimabel voorkomen heb, geven mensen me sneller het voordeel van de twijfel, en kan ik ze makkelijker meenemen in mijn verhalen. Bovendien heb ik van nature een zeer snelle spreektrant, waardoor toeschouwers niet of amper de kans krijgen om me te onderbreken of om de heckler uit te hangen (iemand die voorstellingen met opzet verstoort, red.). Om een lang verhaal kort te maken: ik ben in de wieg gelegd om stand-upcomedian te worden. Dank u, vader en moeder!»

null Beeld

HUMO Het had nochtans weinig gescheeld of je was wetenschapper geworden.

Ó Briain «Klopt: ik heb wiskunde en theoretische fysica gestudeerd, en ik was daar ook niet slecht in. Op de middelbare school was ik al goed in exacte vakken, wat natuurlijk als een magneet werkte op de meisjes. Iedere keer wanneer de leraar een vraag stelde, keken ze met beate bewondering toe hoe ik als eerste van de klas mijn arm opstak, fijntjes glimlachend in het heuglijke besef dat ik het antwoord wist. Maar op de universiteit is het fout gegaan. Ik nam toen geregeld deel aan debatwedstrijden tussen verschillende colleges – een populaire traditie aan Ierse universiteiten – en ik begon mijn toespraken hoe langer hoe meer op te fleuren met grappen. Ik herinner me het moment waarop ik voor het eerst een grap vertelde waar ik zelf erg tevreden over was: een algemene schaterlach en een klaterende applausronde waren mijn deel. De adrenalineboost die ik daarvan kreeg, werkte als de eerste shot van een harddrug. Ik wilde méér, dus ik ben me geleidelijk aan in het comedycircuit beginnen te manifesteren. En zodra die trein vaart begon te krijgen, heb ik de wetenschap vaarwel gezegd om voltijds in het circus te gaan werken, zoals ik het weleens heb verwoord. De laatste jaren heb ik wel weer profijt gehaald uit mijn wetenschappelijke achtergrond: ik heb een programma over astronomie gemaakt met professor Brian Cox, en vorig jaar heb ik een interview met mijn held Stephen Hawking gedaan.»

undefined

null Beeld

HUMO Een goeie grap verzinnen, hoe werkt dat in jouw geval? Ben jij het type komiek dat op weekdagen van 9 tot 5 aan z’n bureau zit te schrijven?

Ó Briain «De meeste grappen schrijf ik inderdaad aan mijn bureau, maar niet van 9 tot 5: het holst van de nacht werkt voor mij veel beter. Ik vind het heerlijk om mezelf aan het werk te zetten wanneer vrouw en kinderen slapen en het huis stil is, en ik een goeie fles wijn kan opentrekken. Vooral tussen glas twee en glas vier ben ik doorgaans flink op dreef, en verzin ik de ene grap na de andere. Maar na het vierde glas is het meestal gedaan: ik ben dan immens tevreden over mezelf, en ik denk met zoete weemoed terug aan de goeie ouwe tijd van een halfuur geleden, toen ik nog heel grappig was. En vervolgens ga ik slapen.»

HUMO Om een halfuur later weer wakker te worden omdat je een gewéldige grap hebt bedacht?

Ó Briain «Dat gebeurt, ja. Daarom heb ik meestal een notitieblokje naast het bed liggen, zodat ik een eventuele ingeving snel kan opschrijven.

»Een bevriende komiek vertelde me ooit dat hij de nacht ervoor rond een uur of half drie wakker was geworden omdat-ie een briljante joke had bedacht. Hij knipte het licht aan en schreef wat hij had bedacht snel op een papiertje, waarna hij weer ging slapen, in de blijde wetenschap dat hij dit unieke moment op papier had vastgelegd. Toen-ie de volgende ochtend wakker werd en naar dat papiertje keek, stonden er twee woorden op: ‘Een hamer’. Geen fláúw benul had-ie (lacht).»

undefined

null Beeld

HUMO Laatste vraag. The Irish Independent omschreef jou ooit als de gedoodverfde opvolger van Terry Wogan in diens hoedanigheid van Britain’s favourite Irishman. Sir Terry is eerder dit jaar overleden...

Ó Briain (lacht luid) «Helaas, mijn vriend: Graham Norton heeft de fakkel van Terry Wogan overgenomen. En na Graham Norton komt Niall Horan, een vooraanstaand lid van One Direction. En mijn collega-komiek Chris O’Dowd, de bastaard, is me inmiddels ook al aan het inhalen qua populariteit in Groot-Brittannië. Nee, ik denk dat een heel aantal mensen zou moeten komen te overlijden voor ik Britain’s favourite Irishman zou zijn. Beschuldigende vingers zouden in mijn richting wijzen!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234