Liesa Naert
 Beeld Alex Vanhee
Liesa NaertBeeld Alex Vanhee

Zomerboekentips (3):Liesa Naert, Roderik Six en Pepijn Lanen

‘Ik ga over kwantummechanica lezen. Ik zal er niets van snappen, maar het zal me volledig ontspannen’

De ene springt onbezorgd en – hopelijk – onbesmet het vliegtuig in, voor de andere wordt het een enkele reis costa del achtertuin. Eén ding is zeker: boeken maken alles beter. Zeker met onze tips!

Talitha Dehaene

LIESA NAERT ‘LACHEN MET BROUWERS’

LIESA NAERT «Ik heb twee weken vrij in augustus, verder sta ik de hele zomer op de set. We gaan wel naar de kust, maar verder zijn er geen reisplannen. Ik reis graag, maar nu de kindjes nog klein zijn, is dat niet zo makkelijk. Doorgaans houden we het op bestemmingen binnen Europa: Italië, Frankrijk... De klassiekers.»

HUMO Hou je van een actieve vakantie of lig je liever met een boek bij het zwembad?

NAERT «Dat laatste, en daar hoeft niet per se een zwembad bij. Zolang ik maar kan liggen. Af en toe eens gaan wandelen vind ik fijn, maar aan mountainbiketochten heb ik geen behoefte. Lezen hoort er wél zeker bij.»

HUMO Wat lees je dan het liefst?

NAERT «Ik lees niet echt andere dingen op vakantie. Sowieso hou ik het meest van fictie, echte non-fictie is niet aan mij besteed. Biografieën vind ik wél interessant, maar die gaan over mensen en emoties. Boeken over geschiedenis of wetenschap lees ik niet vaak. Ik hou ook niet zo van misdaadromans. Ik kijk wel graag naar true crime op tv en ik luister ook naar podcasts in het genre: het moet waargebeurd zijn om mij te boeien.»

HUMO Heb je al boeken klaarliggen voor de staycation?

NAERT «Ik heb goede dingen gehoord over ‘Ik ga leven’ van Lale Gül en ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’ van Sofie Lakmaker, dus die staan zeker op mijn lijstje. Verder ben ik benieuwd naar ‘Rode komeet’ van Heather Clark, over Sylvia Plath. Er bestaan natuurlijk al veel boeken over haar leven en werk, maar blijkbaar is dat een zeer volledige en waarheidsgetrouwe biografie. Ik had erover gehoord in ‘Boeken FM’, een podcast met onder anderen Ellen Deckwitz en Joost de Vries. De Vries maakt altijd verrassende keuzes, hij zou al mijn vakantieboeken mogen selecteren.»

HUMO Welke boeken raad je verder nog aan voor in de reiskoffer?

NAERT «Ik was onlangs aangenaam verrast door ‘Cliënt E. Busken’ van Jeroen Brouwers. Het thema – een oude man aan het einde van zijn leven – is op zich vrij triest, maar ik heb echt hardop gelachen.

»‘Norwegian Wood’ van Haruki Murakami is dan weer onlosmakelijk verbonden met een camping waar we ooit met de tent op vakantie waren. We kampeerden vlak naast een heel mooi riviertje, waar ik die klepper in een paar dagen tijd heb uitgelezen. Ik kan niet aan dat boek denken zonder die rivier voor me te zien.

»De ‘Maj’-trilogie van Kristina Sandberg vind ik ook perfect voor op vakantie. Het zijn heel trage boeken waar eigenlijk vrij weinig in gebeurt, met uitgebreide beschrijvingen van het dagelijkse leven van een Zweedse vrouw. Je kunt er zo in wegglijden, het is bijna hypnotiserend. Dat vind ik wel aangenaam.»

RODERIK SIX ‘FUCK!’

Roderik Six Beeld © Stefaan Temmerman
Roderik SixBeeld © Stefaan Temmerman

RODERIK SIX «Vakantie betekent voor mij: op een strandbedje liggen en zo weinig mogelijk doen, behalve af en toe mijn hand opsteken voor een cocktail. Volledig ontspannen, het liefst in een vijfsterrenhotel. En ’s avonds lekker uit eten gaan. Verder zijn mijn vriendin Melissa en ik heel luie toeristen. Twee jaar geleden waren we in Lissabon voor een concert van Tool en toen hebben we ons hotel amper verlaten, behalve om een restaurant te zoeken.»

HUMO Waar trek je dit jaar heen om niets te doen?

SIX «Waarschijnlijk wordt het Griekenland. Voor vakanties willen we graag een zonnige bestemming. Meestal gaan we naar Spanje, waar Melissa’s moeder woont, in de buurt van Granada.»

HUMO Wat is voor jou ideale vakantielectuur?

SIX «Boeken die ik niet hoef te recenseren. Als recensent bij Knack moet ik het hele jaar door boeken lezen, en me er ook altijd een kritische mening over vormen. Daardoor verlies ik mijn leesplezier soms een beetje. Gelukkig verrast mijn vriendin me vaak met ongebruikelijke boeken, en dwingt ze me die mee te nemen op vakantie: meestal non-fictie, soms een fijne roman die ik zelf over het hoofd heb gezien. Maar ze maakt altijd uitstekende keuzes.»

HUMO Welke boeken stopt ze deze zomer in je reiskoffer?

SIX «Nu ligt ‘Murder: The Biography’ van Kate Morgan klaar. Morgan, een Britse advocate, onderzoekt de geschiedenis van moorden en de impact van enkele bijzondere zaken op het rechtssysteem in het Verenigd Koninkrijk. Ik hou wel van dat contrast: aan een zonovergoten zwembad een luguber boek over moord en doodslag lezen. In dezelfde categorie kan ik ook ‘All That Remains: A Life in Death’ van Sue Black aanraden, een pathologe die uitlegt wat er na de dood precies gebeurt met een menselijk lichaam.»

HUMO Dat klinkt niet bepaald luchtig.

SIX «Nee, en het wordt nog erger. Ik ben ook van plan om in ‘Helgoland’ te duiken, het nieuwe boek van de Italiaanse natuurfysicus Carlo Rovelli. Hij probeert de kwantummechanica op begrijpelijke wijze uit te leggen. Ik ben al mijn hele leven gefascineerd door de relativiteitstheorie, kwantummechanica en al dat avant-gardistische zoeken naar het ontstaan van het heelal. Als ik zo’n boek dichtsla, snap ik er nog altijd niets van, hoor. Maar tijdens het lezen kan ik me wel volledig ontspannen, omdat ik me kan overgeven aan een domein waar ik niets van ken.»

HUMO Welke vakantieboeken hebben je eerder al aangenaam verrast?

SIX «Ongeveer één keer in de tien jaar kom ik een schrijver tegen van wie ik denk: ‘Fuck, die kan veel beter schrijven dan ik!’ (lacht) Vorig jaar had ik dat met Nick Tosches. Na één alinea van zijn ‘In the Hand of Dante’ had hij me al ingepakt met zijn ietwat grimmige schrijfstijl. Denk Bret Easton Ellis, maar dan eleganter. Het is een soort thriller, over een auteur die een deal sluit met de maffia om een manuscript van Dante te verhandelen. Het is grappig en cynisch, en vooral stilistisch erg sterk. Echt, ik was bijzonder onder de indruk.»

PEPIJN LANEN ‘DIKKE RUSSEN’

null Beeld foto: Anneke Janssen
Beeld foto: Anneke Janssen

PEPIJN LANEN (De Jeugd van Tegenwoordig) «Ik vind boeken uitkiezen voor op vakantie best wel lastig. Je bent toch snel geneigd om dingen te nemen die de vorige zomer heel fijn waren, maar die kunnen de tweede keer natuurlijk ook tegenvallen. Het is vaak beter om boeken zomaar tegen te komen. Daarom vind ik tweedehandsboeken zo intrigerend. Een kast met tweedehandsexemplaren in een boekenwinkel is geen selectie die de markt voor je heeft gemaakt, het zijn gewoon boeken die daar op de een of andere manier zijn terechtgekomen. Er is één exemplaar, en daar doe je het maar mee. Dat vind ik tof. Zo heb ik laatst een bundel met stukken van Hunter S. Thompson gevonden. Ik heb toen ook ‘Narcopolis’ van Jeet Thayil gekocht, een Indiase schrijver.»

HUMO Welke boeken wil je deze zomer lezen?

LANEN «Ik twijfel nog. Een paar jaar geleden las ik op vakantie een bundel met korte verhalen van Haruki Murakami, ik ben geneigd om die misschien nog eens mee te nemen. Ik heb inmiddels wel zo’n beetje alles van hem gelezen. Bovendien trekken we dit jaar weer naar dezelfde plek als toen, dus dat past wel. Ik weet alleen niet zeker of de leeservaring weer op hetzelfde niveau zal zijn. Dat idee probeer ik dus uit mijn hoofd te zetten. Murakami’s korte verhalen zijn wél een aanrader: ze lezen erg vlot en passen perfect bij een zonnige vakantie met dagen die aangenaam traag voorbijtrekken.

»Ik zit ook te denken aan ‘Misdaad en straf’ van Fjodor Dostojevski, ik wil wel weer eens een belangrijke Russische schrijver lezen. Dat voelt toch altijd als een overwinning, zeg maar, alsof je wat voor elkaar hebt gekregen.»

HUMO Typische vakantieliteratuur is het niet.

LANEN «Nee, maar dat is ook wel goed. Ik ben niet zo voor de makkelijke dingen. Hm, dat klinkt nu zo elitair. Ik bedoel: er mag voor mij altijd wel wat méér in zitten. Boeken hoeven niet superdik te zijn, maar ze moeten wel wat bite hebben. Anders voelt het achteraf een beetje als zonde van mijn tijd.

»Ik kom er almaar meer achter dat ik dingen tof vind waarvan ik vroeger dacht dat ze niks voor mij waren. Zo dacht ik dat die Russische klassiekers allemaal dikke pillen waren waar je ontzettend veel moeite voor moest doen, maar dat is helemaal niet waar. Behalve dat ze écht wel heel dik zijn. En op vakantie las ik ooit ‘De gruweltentoonstelling’ van J. G. Ballard, dat was mind-blowing. Hij heeft echt schijt aan narratieve structuren, het is een enorm intrigerend experimenteel boek. En evengoed las ik al eens ‘The Lord of the Rings’ van J.R.R. Tolkien aan het zwembad, ook een fantastisch boek. Dat was trouwens vlak voor de film uitkwam, dus het was een beetje een race tegen de klok.»

HUMO Kunnen we ook jouw recente boek, ‘Vad3r’, noteren als ideaal zwembadboek?

LANEN «Absoluut. Of mijn verhalenbundel ‘Sjeumig’. Beide passen perfect bij een exotische vakantiebestemming, of bij je Vlaamse achtertuin.»

HUMO Zou je ooit iemand anders je vakantieboeken laten uitkiezen?

LANEN «Mijn vrouw. Zij is één van de weinige mensen die tegen me kan zeggen dat ik iets moet doen – in dit geval dus lezen – waar ik eigenlijk geen zin in heb.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234