null Beeld

Tussen hemel & hel

‘Ik heb me altijd afgevraagd wat Joyce De Troch ooit in die Peter Hoogland heeft gezien’

Sinds zijn glansprestatie in 'GR5' lijkt de met gouden klinkers geplaveide weg naar de top (met entre autres een hoofdrol in een peperdure Franse tv-reeks in het verschiet) wijd open te liggen voor Boris Van Severen. De voorlopige kroon op het werk zet hij nu al: een passage in Tussen Hemel & Hel.

Noud Jansen

BORIS VAN SEVEREN «Ik kan me haast niet inbeelden dat het nog slechter met de wereld zou gaan dan nu het geval is, maar toch voel ik me best oké. Meer zelfs: de lockdown was misschien wel de gelukkigste periode van mijn leven. Ik heb veel gewerkt de afgelopen jaren, dus het deed deugd om eens een gedwongen vakantie te nemen, en me helemaal te richten op de alledaagse dingen des levens: lekker koken, een wandeling maken, gezellig keuvelen met Frances (Lefebure, zijn vriendin, red.) en de kinderen. Gewoon léven.»

HUMO Wat kook je het liefst?

VAN SEVEREN «Om het even welk recept uit het geniale kookboek 'De snelle bakplaat' van ene Rukmini Iyer. Zonder dat ik hier al te opzichtige sluikreclame wil maken: 't is werkelijk een zeer nuttig boek voor iedereen met opgroeiende kinderen in huis, die het gehad heeft met de eeuwige spaghetti bolognese en veggieburgers met rijst en broccoli.

»Maar mijn absolute favoriet is toch wel een goeie friet-stoofvlees. Stoverij en ik, da's echt een match: ik eet én kook niks liever. Ik maak 't altijd naar het recept van Jeroen Meus, maar dan gepimpt à la Boris Van Severen, met allerlei kruiden waarvan ik op het moment zelf denk: dat zou er weleens bij kunnen smaken. En qua bier kies ik voor een St. Bernardus Abt 12, zeg maar de Westvleteren van de supermarkt.»

HUMO Voor de saus, of om erbij te drinken?

VAN SEVEREN «Voor de saus. Al zou ik er niks op tegen hebben om er ook nog eentje bij te drinken.»

HUMO Enthousiaste drinker?

VAN SEVEREN «Welja, maar eigenlijk eerder van wijn dan van bier. Niet dat ik een kenner ben, maar de laatste tijd heb ik het nogal voor natuurwijnen. Ze zien er altijd wat troebel uit omdat ze ongefilterd zijn, en ze bewaren niet zo lang omdat er geen sulfieten aan zijn toegevoegd, maar ik vind ze simpelweg lekkerder - er zit een aciditeit in die ik wel kan smaken.»

HUMO Gebeurt het weleens dat je één glas natuurwijn te veel op hebt?

VAN SEVEREN «Jaja, tuurlijk. Dan zet ik mijn stereo meestal loeihard - 'These go to eleven', zoals het in 'Spinal Tap' luidt - en begin ik met volle overgave te dansen. Tijdens de lockdown hielden we ook soms keukenfeestjes, waarbij we met z'n allen stonden te dansen op het keukeneiland.»

HUMO Op welke muziek?

VAN SEVEREN «Ik mix altijd alles door elkaar: Prince, Dolly Parton, Glenn Gould die Bach speelt, Daft Punk, The Beatles en The Stones. Hoe dan ook moet het voor mij HEEL ERG LUID staan, ik kan echt niet naar stille muziek luisteren.»

HUMO Komt dansen voor jou in de buurt van het hoogste lichamelijke genot?

VAN SEVEREN «Ja. Als een dj de ene goeie plaat na de andere oplegt, dan kun je wel aan mijn moves zien dat ik de gelukkigste man op de dansvloer ben. Maar ik kan ook intens genieten van gewoon een tijdlang te zitten kijken naar Frances. Dat heeft iets spiritueels - 't is alsof je harten met elkaar aan het spreken zijn, in plaats van je monden - maar zeker ook iets lichamelijks: ik word helemaal warm vanbinnen.»

HUMO Even terug met de voetjes op de grond: waar ergert Frances zich het meest aan bij jou?

VAN SEVEREN «Aan kleine dingen, zoals het feit dat ik de bril van de wc nooit naar beneden doe. 'De volgende keer zal ik het echt niet vergeten,' zeg ik dan altijd. 'Ik beloof het!' Maar ik vergeet het dan uiteraard toch weer. En verder heb ik de onhebbelijke gewoonte om me af en toe helemaal in mezelf te keren, en aan niks of niemand enige aandacht te schenken. Terwijl ik op andere momenten juist extreem enthousiast ben en met veel omhaal grote verhalen zit op te dissen. Nu ja, de aard van het beestje.»

HUMO Waar erger jij je zelf blauw aan?

VAN SEVEREN «Op dit moment erger ik me het meest aan mensen die te dichtbij komen in de supermarkt. Ja maar, denk ik dan, dat was toch niet de afspraak? Ga eens weg! Enfin, dat zeg ik niet, hè, maar je leest het wel van mijn gezicht af.»

HUMO Wanneer in je leven was je het ongelukkigst?

VAN SEVEREN «In mijn puberteit. Ik was een moeilijke puber, die worstelde met zichzelf en met de wereld. Juist toen, op mijn 15de, heb ik ook nog eens mijn vader (ontwerper Maarten Van Severen, red.) verloren. Een vreselijke tijd, waar ik liever niet aan terugdenk. Ik hoop dat mijn kinderen - 6 en 8 zijn ze nu - snel uit de puberteit zullen zijn, want het is niks om naar uit te kijken.

»Zelf ben ik er gelukkig vrij snel uitgegroeid, al heeft het nog zeker tot mijn 25ste geduurd voordat ik me min of meer goed in mijn vel ben beginnen te voelen. Sinds ik de 30 gepasseerd ben - een verjaardag waar ik nochtans lang schrik voor had - voel ik me zelfs beter dan ooit. Mijn leven lang heb ik niet geweten hoe ik me moest gedragen ten opzichte van anderen. Gaan ze me wel leuk vinden? Zal ik ze niet voor het hoofd stoten? Maar nu sta ik kaarsrecht in mijn schoenen, en denk ik: dit ben ik, en als je het niet leuk vindt, ga dan maar ergens anders zitten. Dat geeft me gemoedsrust. Ik zie de toekomst dan ook rooskleurig in, wat dat betreft, omdat ik ervan uitga dat het met het ouder worden alleen nog beter zal worden.»

HUMO Wat verschaft je geestelijk genot?

VAN SEVEREN «Lopen. Die runner's high waar je zo vaak over hoort spreken? Dat is wel iets, hoor. Al haal ik ook veel genot uit een goeie tv-documentaire, zoals laatst 'Miles Davis: Birth of the Cool' op de BBC. Gaaf dat een gerenommeerd jazzmuzikant als Miles Davis er begin jaren 70 ineens voor koos om zijn nette kostuum in te ruilen voor megacoole space-outfits, en met een plaat als 'Bitches Brew' voluit voor de psychedelica ging.

»Eigenlijk zie ik tout court liever documentaires dan films of series, omdat ik het als acteur interessanter vind om een personage op een bestaande figuur te enten dan op een ander personage: in het laatste geval zit je namelijk alweer een stap verder van de werkelijkheid, als je begrijpt wat ik bedoel. Om precies dezelfde reden lees ik meer biografieën dan romans. Vooral dan biografieën van muzikanten, zoals laatst die van Anthony Kiedis en Flea van Red Hot Chili Peppers

HUMO Kunnen de schone kunsten je bekoren?

VAN SEVEREN «Jawel. Ik begin meer en meer het werk van mijn grootvader te appreciëren, Dan Van Severen, een abstracte kunstenaar die vooral geometrische figuren tekende en schilderde. Vroeger dacht ik altijd: wat voor een zever is me dat? Iedereen kan toch een kruis tekenen en een cirkel errond trekken? Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat het veel complexer is dan dat.

»Een paar weken geleden, tijdens de lockdown, was ik met mijn kinderen wat aan het tekenen en het schilderen aan de keukentafel. Niet dat ik daar verder enig talent voor heb - dat gen heb ik helaas niet geërfd - maar toch. Op zeker moment probeerde ik met mijn penseel een zo recht mogelijke lijn te trekken, en besefte ik plots wat een bovenmenselijke concentratie je daarvoor moet hebben. Je mag niet één keer twijfelen, want dan is je lijn gekarteld. Stel nu, dacht ik, dat ik een rechte lijn wil trekken op een doek dat op zichzelf al ik-weet-niet-hoeveel geld heeft gekost. Dan zou het toch wel heel sneu zijn om de mist in te gaan, en op een nieuw doek te moeten beginnen? De concentratie die mijn grootvader moet hebben opgebracht om die lijnen recht te krijgen, vind ik bewonderenswaardig.»

HUMO Met permissie: je kunt toch ook gewoon een liniaal gebruiken?

VAN SEVEREN «Ja, maar dan neem je de kracht weg van de geestelijke strijd die je met dat papier aan het voeren bent. En waar is dan de voldoening van de kunstenaar?»

HUMO Goed dan, tijd voor de uitsmijter: wie is, als puntje bij paaltje komt, je favoriete onenightstand?

VAN SEVEREN «Ik kies uit volle borst voor een kwartet met Joyce De Troch, Katia Alens en Inge Moerenhout van het in hun genre nagenoeg onovertroffen jaren 90-groepje Opium. Ik moet een jaar of 10 zijn geweest toen die drie hete dames me mijn eerste erectie bezorgden: dat gegeven is altijd blijven hangen.»

HUMO In momenten van nood kun je ze nog weleens oproepen, bedoel je?

VAN SEVEREN «Inderdaad, ja. Met veel plezier, zelfs.

»Ik heb me wel altijd afgevraagd wat Joyce De Troch toch ooit in die Peter Hoogland heeft gezien. Het zal zijn humor zijn geweest, zeker?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234