Emilie De Roo Beeld Humo
Emilie De RooBeeld Humo

tussen hemel en helEmilie De Roo

‘Ik heb nagedacht over mijn onenightstand. Ik kon toch moeilijk komen aanzetten met Frank Deboosere?’

Haar plan om een lokale soepronde te beginnen mocht gelijk de diepvries in: twee jaar geleden kreeg Emilie De Roo een rol aangeboden in ‘Beau Séjour’, haar eerste acteerklus in twaalf jaar. Sindsdien schitterde ze in ‘Grond’ en in het onlangs voor een tweede seizoen vernieuwde ‘Nonkels’, en is ze – quote, unquote – ‘ma how zeg, zó gelukkig’.

Noud Jansen

EMILIE DE ROO «Nu ik de 40 voorbij ben, vind ik het nog veel plezieriger om te acteren dan toen ik nog een jong veulen van in de 20 was. Destijds was ik me extreem bewust van mezelf, en was ik iedereen constant aan het scannen: ‘Zouden ze over mij bezig zijn?’ Maar nu weet ik wie ik ben en wat ik wil, en ben ik – om een stom woord te gebruiken – gesetteld. Ik woon graag hier in Hansbeke, mijn twee dochters zijn kleuter af, dus je kunt al een gesprek met hen voeren, en ik word au sérieux genomen in de dingen die ik doe.»

HUMO Wat onderneem je dan zoal?

DE ROO «Dries Heyneman en ik zijn samen een tv-reeks aan het schrijven voor Lumière. We hebben elkaar beter leren kennen toen we Mario en Vanessa speelden in ‘Grond’: we reden altijd samen van en naar de set. Een jaar lang hebben we zitten schaven aan de personages – wie zijn ze, waarom zijn ze wie ze zijn, hoe reageren ze op elkaar? Ons programmavoorstel is een paar weken geleden goedgekeurd. Dus ja: ik bevind me veeleer in een hemelse dan in een helse periode.»

HUMO Heb je ooit een helse periode meegemaakt?

DE ROO «Mijn puberteit vond ik ellendig. Vooral in de winters, dan waren mijn gedachten nog donkerder dan anders. Gelukkig had ik in die tijd een buurman die ook last had van winterdips, en die me op een dag zei: ‘Kom, we gaan joggen.’ Dat heeft me gered.»

HUMO Sport je nog altijd?

DE ROO «Ja, ik kom net van de intervaltraining. Ik moet dat echt blijven doen, want mijn metabolisme is niet meer wat het was voor ik kinderen had. En ik ben een levensgenieter, hè. Ik eet en drink veel te graag.»

HUMO Wat eet en drink je het liefst?

DE ROO «Wijn! Als ik veel geld had, zou ik een wijnkelder inrichten en alleen maar topwijnen kopen. Maar ik kan evengoed genieten van een goeie gin-tonic. Of van whisky sour: vorig weekend ontdekt tijdens een citytrip naar Berlijn met Sarah (Vandeursen, haar partner bij het elektropopduo Kenji Minogue, red.). Heel lekker, met dat schuim van opgeklopt eiwit. En qua eten hou ik van zowat alles wat met liefde gemaakt is: Thaise beef salad, gezouten karamel met chocolade, kreeft- en visgerechten, een tomatensaus die urenlang heeft staan pruttelen... (Zucht) Ik heb daarnet nog een gesprek gehad met mijn diëtiste. Achteraf kon ik alleen maar denken: waarom doe ik dit eigenlijk nog? Kan ik niet beter naar een psycholoog stappen?»

HUMO À propos: bestaat Kenji Minogue nog wel? Ik heb al een hele tijd niks meer van jullie vernomen.

DE ROO «Ik sluit niet uit dat we deze zomer nog één keer toevallig ergens zullen verschijnen, maar officieel is Kenji Minogue dood en begraven. We móésten er wel mee stoppen: tot vier of vijf uur ’s nachts op de baan zijn, zoals vroeger, dat past niet meer in onze huidige levens. En we zijn echt niet het type groep voor matineevoorstellingen.»

HUMO Jaren geleden interviewde ik je ‘Nonkels’-collega Wim Willaert voor deze rubriek. Zijn favoriete onenightstand was…

DE ROO «…‘één van de leden van Kenji Minogue’, ik weet het. (Op fluistertoon) Het was Sarah. En nu wil jij vast weten wie de mijne is?»

HUMO Later. Eerst mag je me vertellen wat je als het hoogste lichamelijke genot beschouwt.

DE ROO «Zwemmen. Bij voorkeur naakt en in open water, al is een gewoon zwembad ook oké. Ik heb dat altijd graag gedaan – als kind was ik er tijdens het zwemmen zelfs van overtuigd dat ik een zeemeermin was. Verbazend hoe goed ik na een tijdje vooruitkwam door mijn benen als staart te gebruiken.»

HUMO Wie of wat beroert je gemoed als krassende nagels op een schoolbord?

DE ROO «Arrogante mensen met giga-ego’s die zomaar over anderen heen walsen. Nu zou ik het niet meer laten gebeuren, maar als twintiger heb ik me op de set soms echt als een voetveeg laten behandelen. Jammer, want als je je niet goed voelt op de set, kun je je ook niet smijten. Als ik nu jonge collega’s zie worstelen, probeer ik hen altijd op hun gemak te stellen.»

Lees ook

Tussen Hemel & Hel met Walter Damen: ‘Tijdens een cafégevecht raakte ik bijna mijn oog kwijt, goed dat ik nog aan gevechtssport heb gedaan’

Tussen Hemel & Hel met Vincent Voeten: ‘Op blanke, mannelijke, heteroseksuele dertigers zitten programmamakers tegenwoordig niet te wachten’

HUMO Wat bezorgt je geestelijk genot?

DE ROO «In onze achtertuin staat een serre waarin ik zonder probleem een hele middag kan zoekmaken. Ik word zó kalm van met mijn handen door de aarde te woelen. Onwillekeurig beginnen er dan altijd mantra’s rond te tollen in mijn hoofd: een zin, een woord, een tekstregel uit een liedje. Mijn jongste dochter heeft dat ook, merk ik. Leuk.»

HUMO Ben je een lezer?

DE ROO «Goh, nee. Ik neem wel altijd boeken mee op reis, maar ik kom er gewoon niet aan toe. Het enige wat ik soms lees, is de Blik, op het toilet.»

HUMO Oei!

DE ROO «Erg, hè? Pas op, de Humo lezen we hier ook: het is en blijft ‘ons’ blad. Vroeger maakten mijn man (drummer David Van Belleghem, red.) en ik er voor de grap zelfs een wedstrijd van om als eerste in Humo te staan. Ik heb gewonnen: toen ik in ‘16+’ speelde, een jaar of vijftien geleden, stond er eens een fotootje van mij in het tv-katern. Al was één van de bands waarin mijn man speelde – Looplizard, De La Vega of Savana Station – eerder wel al een keer vermeld op de TTT-pagina’s.

»Toen ik voor het eerst zwanger was en van de stad naar het platteland verhuisde, merkte ik dat ik minder en minder mee was met wat zich allemaal afspeelde in de wereld. Ik kwam enkel buiten wanneer ik met Kenji Minogue ging optreden, voor de rest bleef ik in m’n nestje om mijn kinderen groot te brengen. En dus ben ik de Blik beginnen te kopen, om niet compleet uit de lucht te vallen wanneer iemand over pakweg Cardi B praatte. Dat hielp, maar toen mijn kinderen groot genoeg waren en ik mijn grot dus weer kon verlaten, merkte ik dat ik toch behoorlijk veel had gemist. Fenomenen als podcasts en Instagram, ik kénde dat gewoonweg niet.»

HUMO Kunnen de schone kunsten je beroeren?

DE ROO «Ja. Ik ben een paar jaar op tournee geweest met een poppentheater en een dansgezelschap, en overal waar we kwamen, bezocht ik musea. Erg prettig, vond ik toen, al had ik er na een tijdje wel genoeg van. Sindsdien vind ik het stukken leuker om in het buitenland met locals te praten.

»Vorig weekend, met Sarah in Berlijn, zaten we op een terras toen een vrouw van een jaar of 60 naast ons kwam zitten, met een geraffineerde kledingstijl. ‘Wow,’ zei ik. ‘I love your style!’ – ‘Oh, thank you darling.’ Ik vertelde haar dat we vintagekleding wilden gaan shoppen, en vroeg of ze nog een leuk adresje wist. ‘No, darling, no. You should come to my place, I have a wardrobe you can choose from.’ De volgende dag zaten Sarah en ik daadwerkelijk crémant te drinken in de flat van die Ierse dame. Theresa Brown heette ze, en ze ontwierp kostuums voor het theater. Een hele namiddag hebben we de waanzinnigste stukken gepast en uiteindelijk heb ik – flink in de wind van de crémant – een paar oorbellen, een broche en een pilotenpak gekocht. Én het soort opzichtige glittertrui waarin ik me Liz Taylor wel kan voorstellen. Ik leefde helemaal op van dat bezoekje.»

HUMO Nu dan: de vraag die je daarnet al wilde beantwoorden.

DE ROO «Rinus Van de Velde! Een hete brok, vind ik, met een heerlijke karakterkop die toch een grote gevoeligheid uitstraalt. Jake Gyllenhaal heeft dat ook wel, met die schattige puppyogen van ’m, maar Rinus blijft toch mijn nummer één. Als ik eerlijk ben: ik ben pas geïnteresseerd geraakt in zijn werk nadat ik hem op een foto had gezien. Heel Blik van mij, maar het is niet anders.»

HUMO Daarstraks vertelde je me dat je je niet had voorbereid op mijn vragen, maar hier heb je toch duidelijk over nagedacht.

DE ROO «Ja, klopt. Ik wist dat die vraag zou komen, dus heb ik even zitten brainstormen over een goeie naam. Ik kon toch moeilijk komen aanzetten met Frank Deboosere

Dankzij Humo steekt er geen andere onzin in je broek. Download nu de app van Humo en ontdek de interessantste verhalen, grappigste cartoons en scherpste meningen. Klik hier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234