null Beeld

William Boeva

'Ik kan net zo goed al in mijn kist gaan liggen'

Redactie

Net als de meeste mensen die de 29 gepasseerd zijn, is ook de verticaal uitgedaagde William Boeva 30 geworden. Het verschil is dat hij er een avondvullende onemanshow uit heeft weten te puren, 'B30VA', die nu zaterdag in première gaat.

WILLIAM BOEVA «Ik heb serieus geworsteld met het feit dat ik 30 werd. 't Is die vervelende 3 die er ineens bij komt, hè? In mijn hoofd was ik ook nog altijd 20. Zo van: we zien wel waar het schip strandt, we hebben nog tijd genoeg. Maar wanneer je 30 bent, word je geacht te weten welke richting je met je leven uit wilt, zodat alles netjes in de plooi is gevallen tegen je 40ste. Voor mensen van mijn generatie is dat moeilijk, omdat voor ons alles vrijblijvend is. Vandaar dat ik op de affiche van 'B30VA' in een doodskist lig: ik heb weleens het gevoel dat er niks plezierigs meer is aan het leven nu ik 30 geworden ben, dat alles bittere ernst is. Dan kan ik net zo goed al in mijn kist gaan liggen.»

HUMO Op je verjaardag onthulde je die affiche op je Twitteraccount. Je schreef erbij: 'Het leven geeft ons een pad, en wij kunnen enkel kiezen hoe we het bewandelen. Ik kies ervoor om dat als comedian te doen.' Zo ernstig, William?

BOEVA «Mijn vader was kort daarvoor overleden. Een paar dagen na zijn dood kreeg ik de affiche voor het eerst onder ogen: je kunt je voorstellen dat dat een andere dimensie aan die foto gaf.

»De dood van mijn vader heeft me, nog meer dan die 30ste verjaardag, laten nadenken over mijn carrière. Ik ben lang een jong talent geweest, over wie mensen zeiden: 'Ooit gaat dat een grote worden' - figuurlijk dan. De laatste tijd heb ik mezelf vaak de vraag gesteld: 'Heb ik die belofte wel ingelost?' Dáárover gaat mijn nieuwe show. Al zal er uiteraard ook weer behoorlijk wat te lachen vallen: het blijft een stand-upshow.

»Op één van de try-outs was Michael Van Peel aanwezig, en na afloop vroeg ik: 'Michael, wat vond je ervan? Niet te zwaar, te zeurderig?' - 'Nee, ik vond het goed. De meeste comedians moeten het soort verhalen dat jij vertelt uit hun duim zuigen; jij hebt alles écht meegemaakt.' Een prachtig compliment, dat me veel zelfvertrouwen gaf.»

HUMO Laten we lichtvoetig eindigen. Nog iets grappigs meegemaakt de laatste tijd?

BOEVA «Toevallig wel. Onlangs stuurde een vrouw uit Turnhout me via sociale media een krantenartikel van een jaar of dertig geleden. Er stond een foto bij van een voetbalploeg, met helemaal vooraan een dwerg: Chris Willemsen. 'Kijk!' schreef die vrouw. 'Ik heb een artikel gevonden met een foto van jou erbij!' Ik stuur terug: 'Mevrouw, ik denk dat dat iemand anders is, zijn naam staat er trouwens bij vermeld'. Waarop zij repliceerde: 'Ben je zeker?' (lacht)»

'B30VA' gaat op 1 februari in première in de Arenberg in Antwerpen. Meer tourdata: williamboeva.be

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234