zomerboekentipsDelphine Lecompte, Joke Devynck en Wim Oosterlinck
‘Ik kies mijn vakantie boeken heel zorgvuldig. Ik wil geen leestijd verspillen aan brol’
Dankzij de vaccins en de overal in sneltempo versoepelende maatregelen kunnen we onze extra coronakilo’s deze zomer weer naar hartenlust op strandbedjes aan exotische costa’s neervlijen. En omdat die ene cocktailvrije hand toch érgens mee gevuld moet worden, polste Humo bij bekende lezers naar hun allerbeste boekentips.
DELPHINE LECOMPTE: ‘IRON MAIDEN’
DELPHINE LECOMPTE «Ooit was ik op vakantie in de idyllische, pittoreske Provence met mijn welgestelde tante uit Leuven. We huurden een groot vakantiehuis voor de hele familie, tussen lavendelvelden en kersengaarden, met krekels en een zwembad. Fantastisch natuurlijk, maar ik was een pedante, zwartgallige puber van 16 en sloot me de hele dag op in mijn slaapkamer, met de luiken dicht, om boeken over de Holocaust te lezen. ‘Is dit een mens’ van Primo Levi is een prachtig boek, maar achteraf denk ik toch: arme, domme Delphine, je had toen beter wat meer genoten.»
HUMO Ga je dat deze zomermaanden dan wel doen?
LECOMPTE «Ik heb heel ambitieuze plannen: samen met de voormalige vrachtwagenchauffeur ga ik een paar dagen naar Oostende (lacht). Ik ben nooit een grote reiziger geweest. Daarvoor hou ik te veel van structuur, op het autistische af. Meestal betekent vakantie een huisje huren in het noorden van Frankrijk, waar ik vervolgens precies hetzelfde doe als in Brugge: vroeg opstaan, schrijven en lezen.»
HUMO Lees je andere boeken op vakantie?
LECOMPTE «Ja, dan kies ik voor werken van langere adem. Geen verhalenbundels, maar dikke, meeslepende romans. Of ik probeer Russische klassiekers in te halen. Zo heb ik ‘Oblomov’ van Ivan Gontsjarov ooit op vakantie gelezen, net als de ‘Rabbit’-romans van John Updike.»
HUMO Wat ligt er klaar voor je vakantie in Oostende?
LECOMPTE «Ik spreek mezelf al meteen tegen, want ik ben van plan om de verhalen van Gogol mee te nemen (lacht). Ook ‘De duistere winkel’ van Georges Perec neem ik mee, een verslag van zijn dromen. Ik hou steeds meer van experimentele werken en dromerige sferen, en minder van het grote epische verhaal.
»Ik neem ook veel poëzie mee, maar dat lees ik altijd. Als puber zat ik me tijdens de zomervakantie vaak stierlijk te vervelen en dan las ik gedichten, vooral de Franse surrealisten. Nu grijp ik er elke zomer naar terug. Poëzie loont de moeite om te herlezen, omdat het zich niet altijd bij de eerste leesbeurt ontvouwt.
»Toen ik nog excessief dronk, heb ik een heleboel romans slordig gelezen. Ik herinner me dat ik ‘Train Dreams’ van Denis Johnson half beschonken las en toen kwaad was op mezelf, omdat het te goed was om niet nuchter te lezen. Een erg melancholisch en gewelddadig boek, dat zou ik wel opnieuw willen lezen.»
HUMO Heb je verder nog aanraders?
LECOMPTE «Ik weet dat veel mensen graag misdaadromans lezen in de zomer. Dan raad ik zeker Ian Rankin aan, vooral zijn boeken met John Rebus. Weergaloos! De verhalen van John Cheever zijn ook altijd de moeite waard. En de debuutroman van John Updike, ‘Couples’. Die vond ik heel schokkend. Nochtans ben ik niet zo snel gechoqueerd door verhalen over ontrouw en seksuele promiscuïteit.»
HUMO Wie zou je graag eens vakantieboeken voor je laten inpakken?
LECOMPTE «Bruce Dickinson, de zanger van Iron Maiden. Hij is multigetalenteerd: piloot, muzikant, schrijver en natuurlijk een formidabele, flamboyante zanger. Ik ben wel benieuwd naar wat hij voor mij zou uitzoeken.»
JOKE DEVYNCK: ‘INDIANEN EN ESKIMO’S’
JOKE DEVYNCK «Mijn boekentips? Maar wat vraag je me nu, zo moeilijk! Ik heb zoveel boeken staan.»
HUMO Dan eerst een makkelijke: heb je vakantieplannen?
DEVYNCK «Ja, deze zomer huren we een huisje in Spanje. We gaan op een berg zitten, ver weg van de wereld. De drie kinderen gaan mee, dus ik heb ervoor gezorgd dat er én een pooltafel én een pingpongtafel én een petanquebaan aanwezig zijn. En een zwembad, natuurlijk.
»Ik neem vier boeken mee, en dat is moeilijk kiezen. ‘Herinneringen aan de toekomst’ van Siri Hustvedt ligt al klaar, net als ‘De tweede plaats’ van Rachel Cusk. Daarnaast ben ik benieuwd naar ‘Trofee’ van Gaea Schoeters. Ik vond haar ‘Zonder titel #1’ al heel goed. Tot slot neem ik waarschijnlijk ook ‘Schemervluchten’ mee van Helen MacDonald, omdat ik zo genoten heb van ‘De H is van Havik’.»
HUMO Lees je op vakantie vooral romans?
DEVYNCK «Ja, want daar heb ik de rest van het jaar helaas niet veel tijd voor. De laatste roman die ik thuis las, was ‘Waar de rivierkreeften zingen’ van Delia Owens, alweer een hele tijd geleden. Ik heb wel altijd non-fictie liggen, die ik tussendoor af en toe eens vastpak. Ik lees heel graag semi-antropologische boeken, een beetje tussen fictie en non-fictie in, over andere culturen, zoals de indianen of de Eskimo’s. De laatste tijd ben ik me voor een project ook erg aan het verdiepen in vrouwelijke avonturiers, zeer boeiend.»
HUMO Geen typische zwembadlectuur voor jou?
DEVYNCK «Ik grijp in de zomer niet automatisch naar misdaadromans of zo, nee. Al zijn sommige boeken natuurlijk uitermate geschikt voor op vakantie. Zo heb ik een paar jaar geleden ‘Schitterende ruïnes’ van Jess Walter gelezen. Het speelt zich af in de streek van Cinque Terre in Italië en gaat over het oude Hollywood van Richard Burton. Perfect leesvoer voor de zomer.
»Wie het nog exotischer wil, kan ik ‘Shantaram’ van Gregory David Roberts aanraden, over een misdadiger die alle mogelijke watertjes doorzwemt. Het is een dik boek, maar je fietst er zo doorheen en je waant je echt in de kleurrijke chaos van India.
»Ik heb een tijdlang veel magisch realisme gelezen, zoals Haruki Murakami en Gabriel García Márquez. Of ‘Wolkenatlas’ van David Mitchell! Het is maar in welke sfeer je op vakantie wilt vertoeven, hè.»
HUMO Zou je ooit iemand anders je vakantielectuur laten uitkiezen?
DEVYNCK «Ik zou wel graag weten wat Delphine Lecompte zou uitkiezen voor mij. Ik deed ooit een project met haar waarbij ik de sfeer van haar gedichten heb geschilderd voor het Kunstenfestival in Watou. Ik vind haar gedichten fantastisch, dus haar boekensmaak zal dat ook wel zijn.»
WIM OOSTERLINCK: ‘BARACK OBAMA’
WIM OOSTERLINCK «Heel veel tijd hebben om te lezen is voor mij de essentie van vakantie. Deze zomer huren we samen met vrienden een huisje in Frankrijk en ik geniet er nu al van om na te denken over welke boeken ik zal meenemen. Dat neem ik erg serieus, want ik wil geen kostbare leestijd verspillen aan brol.»
HUMO Heb je al een lijstje met kanshebbers?
OOSTERLINCK «Zoveel! Het probleem is dat de gasten in mijn podcast, ‘Drie boeken’, hun favoriete boeken telkens zo enthousiast en vol overgave aanprijzen dat ik ze meteen allemaal wil lezen. Zo was Isabel Albers, de hoofdredacteur van De Tijd, lyrisch over ‘Het feest van de bok’ van Mario Vargas Llosa. Ze heeft het me cadeau gedaan, onder de strikte voorwaarde dat ik het daadwerkelijk zou lezen, dus ik ben moreel verplicht om dat deze zomer te doen.
»Ik neem ook ‘Een berg mens onder witte lakens’ van Erik Vlaminck mee. Hij is de schrijver van het fantastische ‘Suikerspin’, wat ik iedereen sowieso kan aanraden. En ik ben benieuwd naar ‘De overlevenden’ van Alex Schulman.
»Ik heb er nog meer op mijn lijstje staan, moet ik doorgaan?»
HUMO Graag, daarom heb ik je gebeld.
OOSTERLINCK «Een vriendin van mij heeft ‘De vreemdeling’ van Albert Camus gekocht voor mijn verjaardag. Ik ben namelijk van plan om meer klassiekers te lezen, want daarvan wéét je gewoon dat ze fantastisch zijn – met recente boeken is dat toch altijd een gok. En eerlijk gezegd begint het ook wel een beetje een probleem te worden voor mijn podcast dat ik Camus niet heb gelezen, want iedereen praat er steeds over.
»Ook naar de reeks van Karl Ove Knausgård ben ik benieuwd, want mijn vader vond die erg goed, maar ik denk dat ik slechts één deel meeneem. Ik ben bang dat ik anders alléén maar die reeks zou lezen en dat vind ik zonde. Ik vind het fijn om aan het einde van de reis toch vier of vijf boeken uit te hebben. Mijn tip: neem altijd ook een dun boekje mee, zodat je op dag één al meteen een heel boek uit hebt en trots kunt zijn op jezelf.
»Ik kan zeker ook ‘Op aarde schitteren we even’ van Ocean Vuong aanraden, en ‘Het drielichamenprobleem’ van Cixin Liu. Dat laatste is één van de beste boeken die ik het voorbije jaar heb gelezen. Maar pas op, niet elk boek is geschikt voor de zomervakantie.»
HUMO Vertel.
OOSTERLINCK «Op een zonnig terras of een druk strand wil je absoluut niet ‘Komt een vrouw bij de dokter’ van Kluun lezen, want je zit gegarandeerd te janken. Nee, dat is een boek voor binnenshuis in je eentje, geloof me.»
HUMO Lees je op vakantie andere dingen dan thuis?
OOSTERLINCK «Nee, ik lees dan precies hetzelfde. Voornamelijk romans, maar ook non-fictie. Ik ben nu bezig in de biografie van Kendrick Lamar. En in ‘A Promised Land’ van Barack Obama, maar daarin lees ik slechts vijf bladzijden per keer, voor ik ga slapen. Ik ben wel benieuwd naar wat hij zélf zoal leest. Eigenlijk wil ik gewoon zijn leven, maar als dat niet kan, dan is zijn boekenkast ook goed.»