'In élke klas zitten kinderen die thuis mishandeld worden. Het wordt hoog tijd dat we een topprioriteit van hen maken' Beeld Christophe De Muynck
'In élke klas zitten kinderen die thuis mishandeld worden. Het wordt hoog tijd dat we een topprioriteit van hen maken'Beeld Christophe De Muynck

KANDIDAAT-ONDERVOORZITTER BIJ DE N-VA

‘Ik pas voor de kinderachtige manier waarop andere partijen met Vlaams Belangers omgaan’

Valerie Van Peel en Lorin Parys zijn verkozen tot ondervoorzitters van N-VA. Herlees hier ons interview met die eerste, dat deze week in Humo verscheen.

Raf Liekens

Dit interview verscheen in Humo op 2 februari 2021.

Op zaterdag 6 februari kiest de N-VA opnieuw twee secondanten om voorzitter Bart De Wever te omringen. Een boeiende strijd, die een nieuwe kroonprins(es) voor de Eeuwige Voorzitter kan opleveren én prijsgeeft hoe de partij zich de komende jaren wil profileren. Valerie Van Peel staat voor de zachtere kant van de N-VA, maar heeft een al even scherpe tong als haar broer, comedian Michael Van Peel. ‘Wie na een paar weken in het parlement nog steeds geen Vlaams-nationalist is, heeft niet goed opgelet.’

HUMO Waarom bent u kandidaat-ondervoorzitter?

VALERIE VAN PEEL «Drie jaar geleden was ik ook al kandidaat, maar toen verloor ik van Cieltje Van Achter en Sander Loones (die later werd vervangen door Lorin Parys, red.). Gelukkig was er toen nog niet zoveel aandacht voor die verkiezing. Ik heb altijd de ambitie gehad om stenen te verleggen, als parlementslid, maar ook in de partij. Nu we onze eerste klappen hebben gehad, staan we voor grote uitdagingen.»

HUMO Wat moet er bij de N-VA veranderen?

VAN PEEL «Ons verhaal zit goed, maar de voorbije jaren zaten we op twee niveaus in de regering en dan moet je compromissen sluiten. Het is tijd om onze standpunten weer scherp te stellen.»

HUMO MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez stelde in Humo vast dat uw partij de voorbije jaren verschillende kaarten trok: eerst de communautaire, dan die van het economisch liberalisme, en toen ze daarmee niet genoeg uit de verf kwam in de regering-Michel, greep de N-VA naar migratie en veiligheid. Welke kaart moet de N-VA volgens u het meest uitspelen?

VAN PEEL (glimlacht) «Sommigen vinden het blijkbaar shockerend om vast te stellen dat wij een brede volkspartij zijn die over alle grote thema’s een mening heeft. Na de terreuraanslagen en de migratiecrisis van vijf jaar geleden was het logisch dat we dat terrein bespeelden. Met Theo Francken (Asiel en Migratie, red.) en Jan Jambon (Binnenlandse Zaken, red.) hadden wij de bevoegde ministers en ze deden het uitstekend. Alleen helde de balans soms wat te veel over naar die harde thema’s. Mensen vergaten dat wij ook een zachte kant hebben. Dat evenwicht moeten we herstellen.»

HUMO Voorzitter Bart De Wever zegt dat uw partij ‘op twee oevers’ moet vechten: op de ene oever staan de Vivaldi-partijen, op de andere de extremisten. Huidig ondervoorzitter Lorin Parys, die opnieuw kandidaat is, wil vooral in het centrum werven.

VAN PEEL «Strategie komt voor mij pas na de inhoud. Je strategie moet niet gericht zijn op waar je stemmen wilt pakken, maar op waar je voor staat.»

HUMO Op de ‘extremistische’ oever schoolt steeds meer volk samen: complotdenkers, kappers, horeca-uitbaters, eigenaars van zonnepanelen… Hoe zult u die terugwinnen?

VAN PEEL «De kiezers van Vlaams Belang zijn inderdaad niet allemaal racisten. Zij komen om heel uiteenlopende redenen bij die partij terecht. De zelfstandigen en eigenaars van zonnepanelen lezen best wel eens het sociaal-economisch plan van Vlaams Belang, want dat neigt naar dat van de PVDA. Ik ga niet fanatiek proberen om die kiezers terug te halen. We moeten vooral onze eigen geloofwaardigheid versterken.»

HUMO Veel mensen dachten dat de N-VA voor verandering zou zorgen, maar zijn ontgoocheld en zien jullie nu als een traditionele partij.

VAN PEEL «De mensen mogen niet verwachten dat wij in één klap ons programma kunnen uitvoeren. Zo werkt het niet in dit land. Daarom wil Vlaams Belang ook niet in de regering. Zij willen honderd procent ‘zuiver’ blijven en fake news rondtoeteren. Zodra ze hun handen vuil moeten maken, storten ze in. De helft van hun voorstellen is juridisch onmogelijk, laat staan wenselijk.»

HUMO Stopt u net als De Wever ook liever met politiek dan met hen een akkoord te sluiten?

VAN PEEL «Met het húídige Vlaams Belang maak ik geen akkoord. Die partij staat niet voor een inclusieve maatschappij, heeft standpunten die strijdig zijn met de mensenrechten en duldt figuren als Dries Van Langenhove. Maar hen voor eeuwig uitsluiten doe ik niet. Niemand weet hoe het politiek landschap er over tien jaar zal uitzien, en hoe Vlaams Belang zich dan zal gedragen. Ik pas ook voor de kinderachtige manier waarop andere partijen omgaan met Vlaams Belang-politici: geen goeiedag zeggen, alles wegstemmen wat van hen komt. Daar zitten ook capabele mensen, hoor. Als Barbara Pas een goed voorstel indient, keur ik dat goed.»

HUMO Een deel van uw achterban droomt ervan om in 2024 met Vlaams Belang te besturen.

VAN PEEL «Ik ken niemand in onze partij die vindt dat wij hun migratiebeleid moeten uitvoeren. En als die er wel zijn, zitten ze verkeerd. Sommigen vinden wel dat we Vlaams Belang eens moeten meesleuren in het bestuur, om hen te ontmaskeren. Die redenering snap ik. Een ander deel ziet geen andere optie meer dan samen met Vlaams Belang de onafhankelijkheid uit te roepen. Zij hebben gezien hoe de traditionele partijen het confederalisme omarmden en nadien hun kar keerden. Dat maakt onze mensen boos. Maar dat Catalaanse scenario is niet de juiste manier. Wij kiezen voor de geleidelijke, democratische weg, en dat vergt véél geduld. Wie in deze coronacrisis nog altijd niet ziet dat dit land niet werkt, is stekeblind.»

‘De regering doet haar goesting en het parlement heeft geen bal meer te zeggen. Men raakt aan onze vrijheden en grondrechten zoals nooit tevoren, en daar is zelfs geen debat over!’ Beeld Christophe De Muynck
‘De regering doet haar goesting en het parlement heeft geen bal meer te zeggen. Men raakt aan onze vrijheden en grondrechten zoals nooit tevoren, en daar is zelfs geen debat over!’Beeld Christophe De Muynck

HUMO Theo Francken is, net als Assita Kanko trouwens, ook kandidaat-ondervoorzitter, hoewel hij zijn wonden likt na de affaire-Kucam. Wordt dit voor hem een make-or-breakreferendum in zijn eigen partij?

VAN PEEL «Jullie blazen deze verkiezing op tot iets wat ze niet is. Ik heb het drie jaar geleden niet gehaald, en ik sta er toch ook nog? Het klopt dat Theo een ferme tik heeft gehad: die affaire-Kucam is niet min, dat weet hij ook. In de partijraad heeft hij zich verontschuldigd: ‘Sorry dat ik de partij hierin meesleur. Ik ben mee verantwoordelijk, ik had het moeten zien.’ Maar hij geniet nog veel steun bij ons. Wij gaan hem niet afrekenen op die ene fout. Wie hem wil zien hangen, vergeet dat hij én zijn kabinetsleden vrijuit zijn gegaan. Ze zijn zelfs niet in verdenking gesteld.»

HUMO Maar hoewel hij lang niet op de hoogte was, werd er onder hem wel een rondje mensenhandel georganiseerd. Mocht dat bij de PS gebeurd zijn, zou hij de eerste zijn geweest om er kipkap van te maken.

VAN PEEL «Ongetwijfeld. Maar wellicht waren er dan niet zoveel artikels over verschenen.»

RACEN TEGEN WOUT

HUMO U ergert zich niet alleen af en toe aan de media, u krijgt het ook op de heupen van feministen.

VAN PEEL «Ik zetel in de parlementaire commissie Maatschappelijke Emancipatie, waar vrouwenrechten in worden behandeld. Blijkbaar kunnen alleen vrouwen daar iets zinnigs over zeggen. ‘Mannen moeten hun klep houden’, dat is daar de teneur. Alleen: volgens de statuten moest er minstens één man in die commissie zitten. In de vorige legislatuur hebben ze daar een homo van de MR voor gevonden.

»In zo’n sfeer slaat de slinger gauw door. Een paar jaar geleden kwam het voorstel om te stoppen met gescheiden sportcompetities. Topidee, hè? Laat de vrouwelijke veldrijders een paar seizoenen tegen Wout van Aert en Mathieu van der Poel koersen, en dan kunnen we straks weer klagen omdat vrouwen niks meer winnen. In godsnaam, zeg! Mogen er nog verschillen zijn? Ik word grijs van dat soort feminisme. Of van voorstellen om eens ‘met de vrouwenafdelingen alleen op stap te gaan.’ Waarom steken wij onszelf altijd in een hokje?»

HUMO Nu we toch uw schuif met ergernissen aan het legen zijn: het stoort u ook mateloos dat de regering in deze coronacrisis het parlement buitenspel zet.

VAN PEEL «In het voorjaar bestuurde de regering-Wilmès een tijdje met volmachten, in die noodsituatie kon het moeilijk anders. Maar onder deze nieuwe regering gaat dat gewoon door, zonder gêne. De volmachten zijn vervangen door ministeriële besluiten, maar het resultaat is hetzelfde: de regering doet haar goesting en het parlement heeft geen bal meer te zeggen. Men raakt aan onze vrijheden en grondrechten zoals nooit tevoren, en daar is zelfs geen debat over! Het enige wat wij nog mogen doen, is een vraagje van twee minuten stellen. De minister moet dan één keer antwoorden, en daarmee is de kous af.»

HUMO Is de parlementaire democratie wel de beste bestuursvorm voor dit soort crisissen?

VAN PEEL «In dictaturen wordt corona misschien beter aangepakt, maar onze regering kan niet zomaar naar zulke praktijken teruggrijpen naargelang het haar past. Ik vrees dat we hier als een andere maatschappij zullen uitkomen. Als dit zomaar kan, kan het volgende keer ook voor een ander thema.»

'Ik pas voor de kinderachtige manier waarop andere partijen met Vlaams Belangers omgaan. Die partij heeft ook capabele politici, hoor' Beeld Christophe De Muynck
'Ik pas voor de kinderachtige manier waarop andere partijen met Vlaams Belangers omgaan. Die partij heeft ook capabele politici, hoor'Beeld Christophe De Muynck

HUMO Zou u tegen de avondklok of het verbod op toeristische reizen stemmen?

VAN PEEL «Als we deze pandemie willen stoppen, moeten we aanvaarden dat sommige vrijheden tijdelijk aan de kant moeten. Maar door dat allemaal in den duik te beslissen, zonder debat in het parlement en met de bevolking, ontstaat er onduidelijkheid en ondergraaft men het draagvlak. Dan komt een Annelies Verlinden (CD&V-minister van Binnenlandse Zaken, red.) zeggen dat je met vier in een tuin mag zitten, op voorwaarde dat Jos, Jef en Maria daar via de oprit raken en eerst thuis naar de wc gaan. Iemand die even heeft nagedacht en gedebatteerd, zegt zulke dingen niet. Want dat betekent dat een villabewoner uit Schoten wel mensen mag ontvangen, maar iemand die in een rijhuis of een appartement woont niet. Zo verlies je de mensen.

»Er is veel verzet tegen de avondklok. Mensen begrijpen niet waarom ze op het platteland om vijf over twaalf hun hond niet meer buiten mogen laten. ‘Alsof je na middernacht besmettelijker bent dan ervoor.’ Dat valt ook niet uit te leggen. De echte reden voor die avondklok is dat je zo het samenscholingsverbod in de steden beter kunt handhaven. Anders heb je daar honderdduizend politiemensen nodig. Maar zég dat dan! Want nu doen steeds meer mensen hun goesting, omdat ze het niet meer snappen.»

HUMO In Nederland hield men een mooi parlementair debat over de avondklok. Het kon de dagenlange rellen niet verhinderen.

VAN PEEL «Geen enkel debat kan schorriemorrie verhinderen om de boel op stelten te zetten. Brussel staat al decennia onder druk. Je moet met die jongeren praten, maar veel heeft het nog niet geholpen.»

HUMO In het najaar vond de N-VA het schandalig dat de restaurants moesten sluiten. Blijft u daarbij?

VAN PEEL «Dat zou niet vol te houden zijn. Wat je vandaag zegt, is volgende week al achterhaald. Wij vinden nu ook dat de sluiting van de scholen de aller-, allerlaaste optie moet zijn, maar volgende week kan het al zover zijn.»

HUMO Moeten de scholen tot elke prijs openblijven?

VAN PEEL «We moeten opletten dat we met een schoolsluiting niet meer schade aanrichten dan we voorkomen, zeker bij kwetsbare gezinnen. Tijdens de eerste lockdown zijn de hulpoproepen verdubbeld, op sommige plaatsen zelfs verdrievoudigd. Kindermishandeling, incest, intrafamiliaal geweld, verslavingen, zelfmoordneigingen... We gaan onze jongeren dat toch niet opnieuw aandoen? Ook voor alle anderen is het slecht om een jaar school te verliezen. Mijn tweeling is 8: structuur wegnemen van zulke jonge kinderen is het laatste wat je doet.»

HUMO Jean-Marie Dedecker heeft bedenkingen bij de keuze om eerst de rusthuisbewoners te vaccineren. ‘De gemiddelde bewoner leeft nog anderhalf jaar. Men had moeten beginnen met het medisch personeel.’

VAN PEEL «Als het omgekeerd was, zou men zeggen dat we de kwetsbaarsten aan hun lot overlaten. Ik ga niet mee in het verhaaltje dat het extra levensjaar van ouderen minder waard is. Ik heb mijn vader vorig jaar verloren en zou getekend hebben voor een extra jaar. En hij ook.

»De vaccinaties moeten vooral snel gaan. Als straks de risicogroepen gevaccineerd zijn, rijst de vraag wat we nog aan het bestrijden zijn. Het doel is om ons gezondheidssysteem overeind te houden. Is dat dán niet verworven? We gaan onze maatschappij toch niet volledig gesloten houden tot 70 procent van de bevolking zijn spuit heeft gekregen? Met de huidige angstpsychose wordt dat geen makkelijke discussie, maar we moeten ze voeren. Op voorhand.»

PAMELA’S BORSTEN

HUMO Uw vader zat bijna vijftig jaar in de gemeenteraad. Klopt het dat u aanvankelijk niks moest weten van politiek?

VAN PEEL «Ik vond dat het lelijkste wat er bestond. Die politieke spelletjes, die kleinmenselijkheden, de hypocrisie… Bah! Toen mijn vader in de oppositie zat, werd ik vaak door de politie uit de rij gehaald, als ‘dochtertje van’. En in het weekend moest ik mee naar het zeshonderdste mosselfestijn, aan de hand van mijn vader die geen vijf minuten tijd voor mij had, omdat hij met de rest van de zaal moest praten. Ik ging dat nóóit doen. En nu loop ik zo met mijn tweeling rond. Tragisch! (lacht)

»Mijn vader heeft zijn eigen partij opgericht, Nieuwe Christen Democraten, tégen de traditionele partijen. Hij wilde zich niet laten inkapselen door CD&V die heel machtig was in de Kempen. Maar op een bepaald moment was hij het zo beu om buitenspel te staan dat hij naar hen overliep. We hebben een week niet meer tegen hem gesproken.»

HUMO Waarom verafschuwde u de christendemocraten?

VAN PEEL «Drie jaar voordien had de burgemeester in de laatste campagneweek een fake brief verspreid bij de boeren, in naam van mijn vader. Vol leugens! Daardoor verloor mijn vader nipt de verkiezingen. Ik ben toen in volle razernij naar het café gereden waar CD&V hun overwinning vierde. Volgens de legende heb ik daar, als 13-jarig meisje, de boel kort en klein geslagen. Dat is lichtjes overdreven, maar ik heb de burgemeester wel voor een vol café zijn vet gegeven: ‘Ge moest u schamen om op zo’n vuile manier aan politiek te doen, vals mens!’ ‘Och meiske,’ zei hij, ‘uw vader wordt nooit burgemeester.’ ‘Dan doe ik het zelf wel!’ riep ik, hoewel ik dat helemaal niet van plan was.»

HUMO U hebt het uw vader toch vergeven?

VAN PEEL «Ja, we besloten dat hij bij de tsjeven op zijn plek zat, als hij zoiets kon doen (lacht). Hij is nog twaalf jaar OCMW-voorzitter geweest. Maar toen ik me bij de N-VA aansloot, vond hij dat direct goed. Hij stemde nationaal ook voor ons.

»Mijn vader heeft ons altijd gestimuleerd om zelf na te denken. Mijn broers hebben een andere politieke kleur dan ik. Wij zijn het nooit met elkaar eens en zijn allemaal overtuigd van ons gelijk. Dat leidde tot legendárische kerstdebatten. Onze Michael was niet eens de ergste, mijn oudste broer is nóg mondiger. De sfeer aan tafel was die van een voetbalderby: beenhard op het veld en achteraf samen pinten drinken. En moeder maar koffie brengen om de boel te sussen.

»Na een halfuur zag je de ‘aangetrouwden’ stilletjes naar een andere kamer vertrekken. Maar wij bleven gaan. Tot Michael en ik het ook opgaven. Als we dan later terugkwamen, waren mijn vader en broer identiek hetzelfde tegen elkaar aan het roepen, zonder nog naar elkaar te luisteren. Hilarisch. Meestal begon Michael dan over de borsten van Pamela Anderson. Dat was de enige manier om mijn oudste broer weer bij de les te krijgen.»

‘Ik ga niet mee in het verhaaltje dat een extra levensjaar van ouderen minder waard is. Ik heb mijn vader vorig jaar verloren en zou getekend hebben voor een extra jaar. En hij ook.’ Beeld Christophe De Muynck
‘Ik ga niet mee in het verhaaltje dat een extra levensjaar van ouderen minder waard is. Ik heb mijn vader vorig jaar verloren en zou getekend hebben voor een extra jaar. En hij ook.’Beeld Christophe De Muynck

PAMPERS VAN DE WEVER

HUMO Waarom koos u aanvankelijk voor een carrière in de journalistiek?

VAN PEEL «Ik had hetzelfde sociaal engagement als mijn papa en wilde zijn waar ‘het’ gebeurde. Het verschil maken. Als stageplek koos ik voor de buitenlandredactie van NRC Handelsblad, omdat ik had gehoord dat stagiairs daar soms een week naar het Midden-Oosten mochten. Op een dag kwam de chef naar mij met een buitenlandse opdracht: in België! (schatert) Er waren grote wegenwerken aangekondigd op de Antwerpse Ring en er zouden apocalyptische files ontstaan. Op die eerste dag cirkelden de helikopters met cameraploegen boven de Ring. Ik moest het in m’n eentje doen, met een notablok en een kodak. Ik vroeg Michael of hij op zijn Vespa met mij door de Kennedytunnel kon rijden. Zo zou ik mensen kunnen interviewen die urenlang in de file stonden. Hij was helemaal mee in het verhaal en had een helm gemaakt met in het groot ‘PERS’ erop. Vol spanning reden we de Ring op, maar… Geen file! Niks. Ze hadden de mensen zo bang gemaakt dat iedereen was thuisgebleven. Ik heb daar mijn leven gewaagd. Wij reden door de Kennedytunnel met een brommerke dat maar 30 kilometer per uur haalde, terwijl de vrachtwagens ons voorbij denderden. Dat was mijn eerste grote buitenlandse reportage voor NRC.»

HUMO Na omzwervingen bij het VTM-programma ‘Recht van antwoord’, Het Nieuwsblad en Actua-TV kwam u bij Dag Allemaal terecht.

VAN PEEL «Die kans was niet te weigeren. Ik kreeg een apart statuut, waardoor ik me op de politieke interviews mocht focussen. BV’s stalken heb ik nooit gedaan, maar ik kon wel alle groten van de Wetstraat strikken. Zij wisten ook dat ze zo een miljoen lezers bereikten. Tijdens die interviews vroeg ik hun eerst de pieren uit de neus over de politiek en daarna stelde ik wat vragen over hun gezin. Zo leerde ik Bart De Wever beter kennen. Vaak bleef ik achteraf nog twee uur hangen met hem – toen had hij nog tijd. Ik zie hem nog pampers verversen, speciaal voor de foto (lacht). Zijn vrouw deed geen moeite om te verbergen dat het zijn eerste keer was. Hij kreeg die pamper amper aan.»

HUMO Bent u voor hem in de politiek gestapt?

VAN PEEL «Ja. Als reporter voor Actua-TV zag ik hoe hij in het parlement ver boven de rest uitstak. Maar de visie van Geert Bourgeois heeft mij het meest overtuigd. Ik had intussen ook al gezien dat álles in dit land communautair is. Je kunt het parlement binnenkomen als de grootste belgicist, maar na een paar weken ga je als Vlaams-nationalist naar buiten. Anders heb je niet opgelet. Wat me ook aantrok, was dat de partij de juiste balans vond tussen de dingen benoemen en inclusieve oplossingen bedenken. De traditionele partijen veegden problemen rond migratie, integratie en veiligheid onder de mat.»

HUMO In 2009 werd u meteen partijwoordvoerder.

VAN PEEL «Een zalige periode! Wij waren nog een kleine zweeppartij die probeerde te overleven na de breuk met CD&V. We waren met een handvol partijmedewerkers gehuisvest in een rijhuis op het Barricadenplein, waar de duiven binnen leefden en het water soms langs de muren naar beneden stroomde. Elke keer moest je het alarm gaan afzetten omdat de stroomkabels nat werden. Als je om halfzeven ’s avonds naar huis ging, riep de rest: ‘Waddist? Half dagske?’ (lacht) Vaak doken we samen de kroeg in. Er was nog geen macht, geen ellebogenwerk voor plaatsen op de lijst, geen postjes te verdelen. Ik heb soms heimwee naar die periode. Ons leger is enorm gegroeid en de lijnen zijn niet meer zo kort, maar de eendracht van toen zit nog altijd in onze partij.»

DE TOL VAN DUTROUX

HUMO Toch had u het in het najaar gehad met de politiek. ‘Ik twijfel vaak of ik het nog graag doe,’ zei u in De Zondag.

VAN PEEL «Ik ben iemand die vaak met haar kop tegen dezelfde muur botst en daar toch telkens van schrikt. De Zondag trof me op zo’n dag. Voor de tweede lockdown had ik een wetsvoorstel klaar voor een betere bestrijding van kindermisbruik: verplicht hulpverleners om misbruik te melden en laat de politie proactief ingrijpen in gezinnen waarvan men weet dat er geweld is. Child Focus steunde dat. Ik vroeg het parlement om dat dringend te behandelen, aangezien we wisten wat duizenden kinderen in de eerste lockdown hadden meegemaakt. Dat werd geweigerd. Ah ja, het kwam vanuit de oppositie! Ik ben daar drie dagen mottig van geweest. Als we díé politieke spelletjes al niet meer kunnen overstijgen om onze kinderen te beschermen, waar zijn we dan mee bezig?

»Ik wil deze job maar doen zolang ik iets in beweging kan brengen. Hier als een cynisch, gefrustreerd meubelstuk vastroesten is mijn horrorscenario. Maar als je idealistisch bent, loop je je te pletter in het parlement. Wie iets gestemd wil krijgen, moet voortdurend blijven beuken. Honderd keer op je bek gaan, jezelf weer opladen en nóg eens proberen.»

HUMO U zei in dat interview ook dat u te eerlijk bent voor de politiek.

VAN PEEL «Ik kan niet hypocriet doen. Als ik je niet vertrouw, heb ik daar mijn redenen voor en dan zie je dat. Als eerste ondervoorzitter van het parlement leid ik soms de plenaire zitting. Dan moet ik neutraal zijn, maar je kunt gewoon van mijn gezicht aflezen wat ik denk. Op een vergadering val ik ook liever met de deur in huis in plaats van eerst te lullen over randzaken. (Stil) Eigenlijk ben ik hier gewoon niet voor gemaakt. Of net wel, en dan is het dus de politiek die moet veranderen. Want ik ben zeker niet de enige politicus die zo is.»

HUMO Zoekt u daarom zo graag bondgenoten bij andere partijen?

VAN PEEL «Ja. Als ik stop, moet hier een lijst liggen van dingen die ik gerealiseerd heb. Ook bij andere partijen zitten mensen met hetzelfde doel. Van John Crombez had ik vroeger geen hoge pet op. Ik vond hem altijd nogal lijzig op tv. Tot bleek dat hij een passie had voor dezelfde thema’s als ik, en ook nog eens dezelfde richting uit wilde. Dan kun je toveren. Wij hebben er samen voor gezorgd dat kindermisbruik niet meer kan verjaren. Nieuwe Roger Vangheluwes zullen zich niet meer kunnen terugtrekken in het verborgene. Daar zaten slachtoffers al decennia op te wachten, maar er was nooit een meerderheid voor. Door onze onverwachte alliantie wist niemand hoe hij moest reageren en lukte het wél.»

HUMO U hebt nu samen met MR-parlementslid Sabine Laruelle een werkgroep opgericht die een totaalaanpak tegen kindermishandeling wil uitdokteren.

VAN PEEL «We werken buiten het parlement, om aan het partijpolitieke spel te ontsnappen. Maar de SP.A, CD&V en Groen zitten mee aan tafel, net als experts, jeugdrechters, ethicus Ignaas Devisch en psycholoog Tim Stroobants van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Wij willen met een wetgeving komen die op verschillende beleidsniveaus kindermisbruik kan helpen voorkomen. Nu treden we pas op als de schade geleden is. Dan betalen we psychologen terug, vangen we kinderen op in jeugdinstellingen en zoeken we pleegouders. Maar overal zijn er wachtlijsten en roepen hulpverleners dat ze dweilen met de kraan open. We móéten iets aan die instroom doen. Het beleid heeft een cultuurshock nodig die de rechten van het kind eindelijk centraal stelt. Er zijn verdorie gezinnen waar het vijfde kind mag geboren worden, nadat we hebben gezien hoe de vorige vier werden mishandeld.»

HUMO Met John Crombez wilde u zwaar verslaafde zwangeren al verplicht laten opnemen in een afkickcentrum. Daar kwam veel kritiek op.

VAN PEEL «Dat voorstel ligt nu ook op tafel. Ik wil de critici weleens meenemen naar een couveuse waar de drugsbaby’s liggen af te kicken. Trekkebenend en krijsend van de pijn. Die baby’s worden als junkies geboren, met alle familiale miserie, ontwikkelingsstoornissen en gedragsproblemen als gevolg. Als OCMW-voorzitter heb ik vrouwen ontmoet die er zo al vier op de wereld hadden gezet en wéér zwanger waren. Dan kun je als maatschappij toch niet machteloos toekijken? Mensen beseffen niet hoe wijdverspreid kindermisbruik en -mishandeling is. Elk jaar zijn er meer dan veertienduizend meldingen in ons land. In élke klas zitten slachtoffers die thuis mishandeld worden. Maar dat staat niet op hun voorhoofd geschreven. Het wordt hoog tijd dat we van al die kinderen een topprioriteit maken, en liefst voor ze beschadigd zijn.»

HUMO Vier jaar geleden getuigde u in ‘De afspraak’ dat u als kind zelf werd misbruikt. Had u achteraf spijt van die getuigenis?

VAN PEEL «Nee, want het heeft toch een verschil gemaakt. Psychologen vertellen me dat het nog altijd mensen stimuleert om hulp te zoeken. Ik krijg ook nog dagelijks mails van slachtoffers. Ik wilde de maatschappij duidelijk maken dat haar omgang met slachtoffers soms nog erger is dan de feiten zelf: ofwel gelooft men je niet, ofwel duwt men je in het hokje van de verknoeide mens. Ik wilde tonen dat het ook góéd kan komen. Mijn generatie heeft die positieve voorbeelden gemist. In de Dutroux-periode, waarin ik mijn verwerkingsproces beleefde, werden we bestookt met voorbeelden van mensen die beschadigd waren voor het leven. Dat haalde me onderuit – en mij niet alleen.

»Maar ik heb de impact op mezelf wel onderschat. Van die tv-opname herinnerde ik me achteraf niets meer. Wanneer ik ze herbekeek, was het alsof ik naar iemand anders zat te kijken. Ik had me er helemaal voor opgeladen en mijn emoties totaal geblokkeerd om die boodschap te brengen. Maar de volgende dag moest ik de mensen wel onder ogen komen, aan de schoolpoort, in de winkel en in het parlement. Zelfs mijn familie bezoeken vond ik moeilijk, hoewel die het al twintig jaar wist. De emotionele weerslag was groter dan ik had verwacht, maar ik zou het wel opnieuw doen.»

HUMO Waar staat Valerie Van Peel over tien jaar?

VAN PEEL «Oei! Dan ben ik al 51 en zijn mijn kinderen 18. Ofwel zit ik dan nog in de politiek, ofwel leid ik een opvangtehuis voor kwetsbare jongeren. Waarschijnlijk heb ik tegen dan ook pleegkinderen. Kwestie van de levendige debatten aan de keukentafel te kunnen voortzetten.»

HUMO En u gaat koffie brengen om de boel te sussen?

VAN PEEL «Daar zou ik niet op rekenen (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234