Luizenmoeder Lynn Van Royen Fleur Van Groningen An Miller Clara Cleymans Tine EmbrechtsBeeld Geert Van de Velde / HUMO / 2020

LuizenmoedersAnn Miller

‘Ik schrok wel wat toen mijn dochter vroeg of ze op internaat mocht’

‘De luizenmoeder’ op VTM illustreert voortreffelijk in welke mallemolen de moderne moeder zich staande moet houden. Ze hoort zich te engageren voor elke klasuitstap en voorleesmiddag, ze is kandidaat voor de ouderraad en holt van de ene baby-yogasessie naar het volgende verjaarpartijtje, terwijl ze haar Facebookpagina volstouwt met foto’s van haar kinderen met zelfgebreide mutsjes en glutenvrije muffins. Humo onderschepte zes ploeterende moeders voor een gesprek over de luizige kanten van hun bestaan. Deze week lieten we er elke dag een aan het woord, met, als laatste vandaag, Ann Miller.

Samen met je twee puberende dochters een toneelstuk brengen over een gezin dat samen uit het leven stapt: geen enkel opvoedboek zou het aanraden, maar acteurskoppel An Miller (45) en Filip Peeters (57) waagde zich er toch aan met Louisa (15) en Leonce (14). De voorstelling ‘Familie’, geregisseerd door Milo Rau, lokte felle reacties uit.Source:Caption     

AN MILLER «Het klinkt heel zwaar, met het hele gezin zelfmoord plegen op de planken, maar het is tien keer minder zwaar om in het creatieve proces te zitten en het stuk te spelen, dan er als toeschouwer naar te kijken.»

HUMO Hoe bevalt het leven met puberende dochters je?

MILLER «Het gaat met ups en downs. In sommige periodes zijn ze superlief en aandoenlijk, in andere kun je niets met hen aanvangen (lacht). Daar zullen de hormonen wel voor iets tussen zitten. Onze dochters zitten nu op internaat en daardoor geven we hun opvoeding voor een klein stukje uit handen. Ik was best een strenge moeder, zeggen anderen me, maar sinds ze op internaat zitten, is dat toch veranderd. Ik probeer nu vooral te genieten als ze in het weekend thuis zijn.

»Louisa zat nog maar in het vijfde leerjaar toen ze vroeg of ze op internaat mocht. We hebben de boot drie jaar kunnen afhouden - in die periode las ze de boeken van Harry Potter: we vermoedden dat ze toch een geromantiseerd beeld van het internaat had.»

Luizenmoeder Lynn Van Royen Fleur Van Groningen An Miller Clara Cleymans Tine EmbrechtsBeeld Geert Van de Velde / HUMO / 2020

HUMO Schrok je van die vraag? Dacht je: waar heb ik gefaald als moeder?

MILLER «Zeker, maar het was toch een goede beslissing. De directeur van het internaat zei ook: ‘Ze zijn vier nachten bij ons, en drie nachten bij jullie.’ Dat klinkt anders dan week versus weekend, en zo werd het op slag draaglijk voor mij.

»Onze dochters wilden zelf graag naar het internaat, omdat ze behoefte hadden aan structuur. Mijn man en ik hebben allebei een job die af en toe van ons vraagt dat we om 5 uur ‘s ochtends de deur uit zijn. Dan heb je geen geregeld gezinsleven. Op internaat lukt dat beter. Ik ben zelf met veel structuur opgevoed. Toen mijn dochters klein waren, gaf ik ze dat ook: elke dag op hetzelfde uur eten, op hetzelfde uur in bed, telkens hetzelfde slaapritueeltje, dat soort dingen. Misschien heb ik dat wat te veel gedaan, waardoor ze nu ook structuur verlangen.»Source:Caption     

HUMO Heb je overwogen om het acteren op te geven en je te concentreren op hun opvoeding?

MILLER «Als moeder beland je in een tweestrijd. Je wilt helemaal voor je baby gaan, maar in onze samenleving word je scheef bekeken als je thuisblijft. Ik heb ook niet toevallig voor deze job gekozen. Ik wilde graag acteren en voelde dat ik soms beter was in die job dan in het moeder zijn. Altijd nee zeggen en met het vingertje zwaaien: ik doe dat niet graag. Maar ik kan ook niet het soort moeder zijn dat alles laat gebeuren. Kinderen moeten af en toe nee horen. Natuurlijk moet je hen knuffelen en liefhebben, dat is het allerbelangrijkste, maar alleen dat is niet voldoende om hen te laten opgroeien tot volwaardige mensen.»

HUMO Veel moeders zijn bang voor het moment waarop hun nest onbewoond oogt.

MILLER «Sinds mijn dochters op internaat zitten, ben ik gewend geraakt aan de gedachte. Ik zie mijn kinderen doodgraag, maar toen ik terug kon gaan werken, dacht ik: wat een vrijheid! Uiteraard zit ik er niet op te wachten dat ze het huis uit zijn, maar als het zover is, moet ik ervoor zorgen dat ik ook zonder hen gelukkig kan zijn. Het moet toch een verschrikkelijke last voor je kinderen zijn, als je alléén voor hen leeft?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234