Stephanie Andries: 'Ze zeggen altijd dat Trump seksistisch is, maar tijdens zijn presidentschap heeft hij nooit zulke dingen gedaan als pakweg Bill Clinton.'

Stemmen per postAmerikanen in België

‘Ik stem resoluut voor Trump. Hij heeft me de laatste vier jaar overtuigd’

Stephanie Andries: 'Ze zeggen altijd dat Trump seksistisch is, maar tijdens zijn presidentschap heeft hij nooit zulke dingen gedaan als pakweg Bill Clinton.'Beeld Wouter Van Vooren

Door corona kunnen zo’n 200 miljoen Amerikanen per post hun stem uitbrengen voor de nakende presidentsverkiezingen. Maar net nu gaat de Amerikaanse postdienst door een diepe crisis, terwijl president Trump insinueert dat dit tot fraude zal leiden. Vier Amerikanen in ons land over hun stem per post.

Jorn Lelong

Darren Dyke (52) – Stemt op Joe Biden

‘Het is een vote or die-situatie. We moeten Trump verslaan’

Darren Dyke: 'Er is zoveel verdeeldheid, en Trump stookt de extremisten alleen maar verder op.' Beeld Tim Dirven
Darren Dyke: 'Er is zoveel verdeeldheid, en Trump stookt de extremisten alleen maar verder op.'Beeld Tim Dirven

“Al zes jaar woon ik in Brussel. Ik heb er een muziekatelier waar ik handpannen en steeldrums in elkaar steek. Hoe ik hier beland ben? De liefde. Ik ontmoette mijn vrouw tijdens een meditatieretraite in de VS. Op dat moment zat ik in een tussenfase in mijn leven: geen vast werk, geen woning. Niet veel later ben ik haar achterna gegaan en hier een nieuw leven opgebouwd.”

“Ik heb gestemd op 22 september, tien dagen later kreeg ik al melding dat mijn stem binnen was. Ik denk dus niet dat er grote problemen zullen zijn. Als de post het niet rond krijgt, kunnen mensen ook altijd private pakjesdiensten zoals Fedex of DHL gebruiken.”

“Dat stemmen per post tot meer fraude zou leiden, is gewoon onzin. Trump maakt mensen bang om te stemmen. Er is geen enkel bewijs om aan te nemen dat de er gefraudeerd zou worden. Ja, er waren hier en daar wat incidenten, maar die zijn er altijd geweest. Nu worden ze gewoon opgeblazen. Elke staat heeft bovendien zijn eigen stemsysteem met eigen deadlines. Er is geen reden om te denken dat er een nationaal complot zou zijn.”

“Ik heb altijd Democratisch gestemd. Erg uitgesproken of activistisch was ik nooit, maar dit jaar werd ik zo kwaad dat ik wel iets met al die energie moest doen. Ik sloot me aan bij Vote Forward, een organisatie die brieven stuurt naar Democraten in de VS die zelden stemmen in de verkiezingen. In België sloot ik me aan bij Democrats Abroad, waarvoor ik de sociale media mee beheer en postkaartjes schrijf naar Amerikanen in België.”

“Dit is echt een vote or die-situatie. De VS staan op het randje om een fascistisch land te worden. Er is zoveel verdeeldheid, en Trump stookt de extremisten alleen maar verder op. Ze krijgen het gevoel dat ze groen licht krijgen om misdaden te begaan, zoals die bende die de gouverneur van Michigan wou kidnappen. Ik kan maar hopen dat we Trump ruim gaan verslaan."

Anne Clark (58) – Stemt op Joe Biden

‘Alles wat Trump zegt, baart me zorgen’

Anne Clark: 'De VS zijn het lachertje van de wereld geworden.' Beeld Wouter Van Vooren
Anne Clark: 'De VS zijn het lachertje van de wereld geworden.'Beeld Wouter Van Vooren

“Sinds 1990 woon ik in België. Tijdens mijn MBA in Nederland leerde ik een Nederlandse man kennen. Toen kreeg ik een aanbod bij een Amerikaanse producent van consumentengoederen in België en ben ik hierheen verhuisd. Ik heb dus wel vaker vanuit België mijn stem uitgebracht.”

“Ik was wel wat bezorgd of mijn stem op tijd zou toekomen. Zo heb ik gebeld naar het stembureau in New York om te vragen of ze mijn stembiljet al hadden opgestuurd. Een dag later had ik het gelukkig al in de bus. Uiteindelijk verliep het allemaal heel vlot. Het is handig dat je het allemaal telefonisch kunt opvolgen.”

“Je kunt dit jaar maar beter niet tot de laatste dag wachten om te stemmen. Het hangt af van het kiesdistrict, maar het zou best kunnen dat sommige stemmen te laat toekomen en dus niet meetellen. Gelukkig hoor ik dat veel mensen vroeg zijn gaan stemmen, dus ik hoop dat vertragingen geen al te groot effect op de verkiezingsuitslagen zullen hebben.”

“De vorige verkiezingsnacht kan ik me nog levendig voor de geest halen. Mijn man en kinderen waren al gaan slapen. Ik wou dat ook doen, maar net voor het slapengaan zag ik dat Trump aan de leiding stond. Ik kon mijn ogen gewoon niet geloven, en heb die dag geen oog meer toegedaan.”

“Kort daarna ben ik lid geworden van Democrats Abroad, die ik op een protestmars tegen Trump in Brussel leerde kennen. Ik werk mee aan webinars met Amerikaanse politici, spoor Amerikanen in Antwerpen aan om te stemmen. Ik heb zelfs universiteiten hier gevraagd een brief rond te sturen naar hun Amerikaanse studenten met de uitnodiging om te stemmen.”

“Het moet, want de VS zijn het lachertje van de wereld geworden. Nu zegt Trump zelfs dat hij de verkiezingsuitslag niet zou accepteren als hij verliest. Dat is de eerste keer dat ik zoiets hoor. Eigenlijk baart alles wat die man zegt me zorgen.”

Stephanie Andries (29) – Stemt op Donald Trump

‘Je weet tenminste wat je aan Trump hebt’

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

“Ik ben twee jaar geleden van New Jersey naar Brugge verhuisd, mijn Belgische man achterna. Ik dacht dat het niet moeilijk zou zijn om hier een Engelstalige baan te vinden, maar dat viel nogal tegen. Gelukkig kon ik als tourgids aan de slag, en dat doe ik nu nog steeds.”

“Op Facebook zag ik een advertentie dat je vanuit het buitenland kon stemmen. Eerlijk gezegd wist ik daarvoor zelfs niet dat dat mogelijk was. Twee dagen geleden heb ik gestemd, nu is het afwachten. Ik heb er wel vertrouwen in dat mijn stem goed terechtkomt. Ik lig er niet wakker van, maar zie het wel als een kans om mijn stem te laten horen.”

“Bij de vorige verkiezingen was mijn stem er vooral een tegen de Democraten. Obama deed veel mooie beloftes, maar hij speelde weinig klaar, behalve als er verkiezingen aankwamen. En Obamacare is gewoon een onbetaalbaar systeem. Goed dat Trump dat teruggedraaid heeft.”

“Ook bij de verkiezingen van 2016 stemde ik vooral tegen Hillary Clinton. Ze zeggen altijd dat Trump seksistisch is, maar tijdens zijn presidentschap heeft hij nooit zulke dingen gedaan als pakweg Bill Clinton. Bovendien kwam ze allesbehalve authentiek over. Ik vertrouwde haar gewoon niet.”

“Nu is mijn stem wel resoluut voor Trump. Hij heeft me de laatste vier jaar overtuigd. Anders dan andere politici spreekt hij altijd vanuit zijn hart. Pas op, ik weet ook wel dat hij soms gekke dingen zegt, zoals toen hij zei dat bleekmiddel tegen corona kan helpen. Hij lijkt soms gewoon hardop te denken, maar net daardoor vertrouw ik hem. Bij hem weet je tenminste waar je aan toe bent.”

“Ik geloof wel degelijk dat er bij het stemmen per post gefraudeerd kan worden. Waarom gaan mensen wel naar de winkel, wel op restaurant, maar vinden ze een stem uitbrengen in een stemkantoor te gevaarlijk? Het ruikt naar een complot om stemmen te manipuleren. Alles lijkt goed om Trump van een tweede termijn te houden.”

“Zelf heb ik respect voor iedereens mening, maar het is heel moeilijk geworden om gezonde politieke discussies te voeren. Of Trump of Biden nu wint, ik zet mijn popcorn al klaar. Want rellen zullen er zijn. Ik had een reis naar de VS gepland voor november, maar die ga ik alvast uitstellen tot de storm daar bedaard is.”

Aleksander Pruitt (33) – Stemt op Donald Trump

‘Neem Trump niet letterlijk, wel serieus’

Aleksander Pruitt: 'Links zoekt overal een knuppel om Trump mee te slaan.' Beeld Wouter Van Vooren
Aleksander Pruitt: 'Links zoekt overal een knuppel om Trump mee te slaan.'Beeld Wouter Van Vooren

“Ik kwam in 2014 als student International Studies in Brussel terecht voor een stage bij Open Europe, een libertaire denktank. Ik ontmoette mijn vrouw hier, dus ben hier gebleven. Nu werk ik op het kabinet van de Zweedse Europarlementariër Charlie Weimers.”

“Eind september heb ik mijn stembiljet besteld. Die zou dus nu ongeveer moeten aankomen. Ik zit er niet echt mee in dat stemmen te laat zouden arriveren. Er is voldoende tijd om alle stemmen te tellen.”

“In het verleden stemde ik altijd voor de kandidaat van de Libertarian Party. Ik ben nu eenmaal voor meer open handel, meer verantwoordelijkheid voor de staten. En hoewel Trump goede dingen zei over het Hooggerechtshof en ons beloofde om terug te trekken uit het Midden-Oosten, wist ik nog niet of ik hem kon vertrouwen.”

“De afgelopen vier jaar heeft hij me meer overtuigd. Hij heeft twee rechters aangesteld in het Hooggerechtshof, weldra waarschijnlijk een derde. Hij heeft zijn beloftes om zich terug te trekken uit buitenlandse oorlogen en het Parijse klimaatakkoord gehouden. Ik denk dat hij de goede man is om ons economisch te laten groeien, want dat is de eerste voorwaarde om iets aan klimaatverandering te doen. Bovendien krijg je met Trump ook zijn kabinet, meer conservatieve rechters. Dat is nog veel belangrijker.”

“Links zoekt overal een knuppel om Trump mee te slaan. Neem corona: gouverneurs en burgemeesters dragen een veel grotere verantwoordelijkheid voor ons hoge aantal besmettingen, want dat moet je vooral op lokaal niveau aanpakken. In Europa kijken we toch ook naar de nationale regeringen daarvoor en niet naar de EU?”

“Of Trump een verlies gaat aanvaarden? Waarom niet? Natuurlijk ga je je als presidentskandidaat niet vooraf neerleggen bij een resultaat, maar soms wordt te veel achter zijn woorden gezocht. In 2016 zei hij ook in debatten dat hij Hillary zou opsluiten, maar eens hij verkozen werd kwam hij met een verzoenende speech. Ik zie dat nu ook gebeuren. In de VS luidt een gezegde: links neemt hem letterlijk, maar niet serieus. Rechts neemt hem niet letterlijk, maar wel serieus.”

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234