null Beeld

'Ik was doodsbang dat Dag Allemaal mijn privéleven zou uitspitten.' Bert Gabriëls contra de boekskes

Dura lex, sed lex: een comedian is maar zo geestig als zijn laatste grap – en dus is het als komiek zaak om voortdurend met nieuwe kwinkslagen op de proppen te komen.

mke

HUMO Als pleiter hou je in de aflevering van deze week een betoog tegen de roddelbladen. Geen fan van pakweg Story of Dag Allemaal?

undefined

Bert Gabriëls «Als comedian voel ik me verplicht om nu en dan zo’n boekske vast te pakken, maar het is niet zo dat ik wekelijks met een Dag Allemaal in de zetel kruip om me te verkneukelen in andermans miserie. Ik lees al die sensationele verhalen niet graag, sterker nog: soms word ik er een beetje kwaad van. Maar het is nu eenmaal handig om te weten waar bekende collega’s zoal mee bezig zijn – en waar je dus beter niet over begint als je ze in de coulissen tegen het lijf loopt.

»Ik wou me in mijn pleidooi niet te veel focussen op de BV’s die in zulke roddelbladen figureren. Het zou nogal makkelijk zijn om te lachen met pakweg Wendy Van Wanten of Eva Pauwels. Maar ik wou het echt over die blaadjes zelf hebben, en de foute technieken die ze hanteren: de valse titels en bedrieglijke covers.»

HUMO Heb je zelf veel last van persmuskieten?

Gabriëls «Dat valt goed mee, maar het is wel de grote angst van veel bekend volk om in het vizier van zo’n roddelblad te komen. Bij mijn vorige zaalshow ‘Druk druk druk’ was ik er zelf bang voor. In die show zat een stukje waarin ik de ene roddel na de andere vertel over Ilse Beyers, de vorige hoofdredacteur van Dag Allemaal. Dat leek me wel grappig: iemand die op professionele basis roddelt over anderen, zelf eens in een minder positief daglicht stellen. Toen heb ik even gevreesd dat Dag Allemaal uit wraak mijn privéleven zou uitspitten.»

HUMO Heb jij dan skeletten in je kast verborgen zitten, Bert?

Gabriëls (lacht) «Dat zou ik sowieso niet aan jouw neus hangen. Trouwens, zo’n roddelblad heeft dat niet nodig, die verzinnen desnoods zelf iets. Gelukkig heb ik als comedian het voordeel dat ik me iets meer kan permitteren dan pakweg een politicus. Niemand kijkt ervan op als we een keertje licht beschonken op het podium verschijnen.»

HUMO Dus geen bezwarend materiaal over jou in het rijke roddelbladarchief?

Gabriëls «Toch wel, ik herinner me dat ik als student rechten ooit in Blik heb gestaan. Ik deed toen mee aan een welsprekendheidstoernooi, gepresenteerd door Ben Crabbé nota bene, en ik heb toen mijn polsen doorgesneden op het podium. Per ongeluk, welteverstaan: ik wou doen alsof, maar omdat ik zenuwachtig was en mijn gloednieuwe cuttermes vlijmscherp was, sneed ik veel te diep. Ik heb toen twee pezen doorgesneden, waarop Ben Crabbé vroeg of er een dokter in de zaal was. En het publiek maar lachen: dat dacht dat het om een mop ging. Ik zie de kop in Blik nog voor mij: ‘Zatte student snijdt polsen door voor publiek’ (lacht).»

undefined

null Beeld

HUMO Tegenwoordig hoef je al lang niet meer de roddelbladen te raadplegen – ook het internet staat vol onaardige weetjes.

Gabriëls «Klopt, qua gemene tweets merk ik sinds ‘Terug naar eigen land’ ook een, euh, flinke toename. Dat is het nadeel als je over een politiek gevoelig onderwerp praat: je kunt in één keer heel veel mensen kwaad maken.»

HUMO Negeer je zulke Twitter-haters of dien je hen van antwoord?

Gabriëls «Ik probeer er een punt van te maken om op elke tweet te reageren, ook op de negatieve. Het is niet omdat iemand boos of onbeleefd is, dat hij per definitie ongelijk heeft. Meestal probeer ik te begrijpen wat die persoon precies bedoelt en constructief te reageren.»

HUMO In een vorig leven, lang voor je je op de comedy stortte, was je actief in de juridische wereld.

Gabriëls «Dat klopt, maar ik ben nooit advocaat geweest. Ik heb dus geen ervaring met pleiten in een rechtbank. Als jurist heb ik wel geleerd om een overtuigende redenering op te bouwen, en dat komt van pas op het podium. Plus: als comedian baseer je je vaak op feiten die maar voor de helft waar zijn (lacht).

»Als ik me niet vergis, heeft William Boeva ook rechten gestudeerd. Dus eigenlijk staan we daar als hele en halve jurist tegenover elkaar, letterlijk en figuurlijk.»

HUMO Ga jij ’m als hele jurist onder tafel praten?

Gabriëls «Dat hoef je met William niet te doen, want die reikt meestal maar net tot aan de tafel (lacht). Al moet ik toegeven dat hij er fantastisch uitzag in zijn kleine toga: precies zo’n zwart spookje uit Pacman. Laten we zeggen dat hij de looks had, en ik de argumenten.»

HUMO Ben je nog actief in de juridische wereld?

Gabriëls «Nee, ik heb nog lang voor verschillende vreemdelingendiensten gewerkt, maar sinds ‘Zonde van de zendtijd’ ben ik fulltime met comedy en cabaret bezig. Het voorbije jaar zat mijn agenda overvol, met drie tv-programma’s en een zaaltournee in België en Nederland. Voor ‘Advocaat van de duivel’ heb ik ook achter de schermen meegewerkt, als redactielid.»

HUMO Ben je al bekomen van je ‘Terug naar eigen land’-avontuur?

Gabriëls «Nee, in mijn hoofd zindert dat nog altijd na. Daarom heb ik besloten om die ervaringen in een schoolvoorstelling te gieten, dan doe ik er nog iets nuttigs mee.»

HUMO Mogen we dat geëngageerde comedy noemen, of is dat een lelijk woord?

Gabriëls «‘Geëngageerd’ vind ik inderdaad niet zo’n tof woord. Comedy is gewoon een goede manier om iets te zeggen, en tegelijkertijd aan te geven dat je het allemaal ook niet te serieus moet nemen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234