Adriaan Van den Hoof Beeld HUMO/Geert Kennis
Adriaan Van den HoofBeeld HUMO/Geert Kennis

tussen hemel en helAdriaan Van den Hoof

‘Ik was vroegrijp en had in het zesde leerjaar al baardgroei’

Diederik Van den Abeele

(Verschenen in Humo op 2 augustus 2005)

Adriaan Van den Hoof sprak in 2005 met Humo over zijn hoogstpersoonlijke Hemel en Hel.

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

ADRIAAN VAN DEN HOOF «Vrijen. Ik ging ervan uit dat dat voor iedereen zo was, maar vorige week heb ik een oude reportage van Paul Jambers gezien over mensen die al twintig jaar of langer aan heroïne verslaafd waren, en die zeiden allemaal: ‘Een shot heroïne is véél beter dan klaarkomen.’ Misschien waren die mensen na al die jaren gewoon zover heen dat ze niet meer wisten hoe lekker seks kan zijn - of misschien hadden ze wel gelijk, en ís heroïne beter dan seks. Dat zal ik – gelukkig maar - nooit te weten komen, want ik ben niet van plan ooit heroïne te gebruiken.»

HUMO Wat verschaft jou nog meer lichamelijk genot?

VAN DEN HOOF «Ik heb mij in Werchter (dat hij co-presenteerde, red.) voor het eerst in mijn leven laten kraken. Ik was in de backstageruimte aan de praat geraakt met een osteopaat op wie de sterren een beroep konden doen, en nadat ik die man had verteld dat ik al jaren last had van mijn nek en rug, stelde hij me voor mij eens onder handen te nemen. Hij heeft mij een halfuur gemasseerd en gekraakt, en dat was een ongelooflijke ervaring, want ik kan mijn nek nu gewoon draaien en over mijn linkerschouder kijken, iets wat ik jaren niét heb gekund. Ik heb nu ook het gevoel dat ik twee meter groter ben.»

HUMO Wat is voor jou de culinaire top?

VAN DEN HOOF «Ik kook zelf heel graag, net zoals mijn twee broers en mijn zus: dat hebben we van mijn moeder meegekregen. Ik maak vooral graag Italiaans klaar, omdat ik dat een eerlijke, frisse keuken vind: je proeft heel goed wat er in je eten zit. Ik hou niet zo van die Aziatische gerechten die maar naar één ding smaken, meestal de saus – oestersaus of zwartebonensaus - waarin alles is klaargemaakt.

»Ik heb één keer in mijn leven, een paar jaar geleden, iets meegemaakt wat je het beste zou kunnen omschrijven als een culinair orgasme. Ik zat met een paar vrienden in een klein restaurant in Parijs, en ik had als voorgerecht een sushi van rijst met een oester gekozen: ik wist echt niet wat mij overkwam, alsof al mijn zintuigen tegelijk explodeerden, zó lekker vond ik dat.»

HUMO Wat is voor jou het hoogste artistieke genot?

VAN DEN HOOF «Iets zien of horen dat mij van mijn sokken blaast. De laatste keer was het optreden van Snoop Dogg op Werchter. Ik heb anderhalf uur lang, van de eerste tot de laatste seconde, met open mond naar dat concert staan kijken. De muziek, de sfeer, de hele show, het charisma van die kerel... Echt ongelooflijk. Ik kreeg er tranen van in de ogen.

»Die ontroering voel ik soms ook als ik naar de tekeningen van Loustal en Sempé kijk. Die zijn meestal vrij simpel, maar alles staat wel perfect op zijn plaats: er is niets dat ik zou kunnen bedenken om ze béter te maken. Ik teken zelf ook vrij veel, maar om de een of andere reden slaag ik er nooit in iets te maken waar ik helemaal tevreden over ben. In mijn gedachten zie ik meestal wel hoe het er uit zou moeten zien, maar als ik die dia in mijn hoofd vervolgens op papier probeer te zetten, lukt dat niet.»

HUMO Wat verschaft je intellectueel genot?

VAN DEN HOOF «Ik kan heel erg genieten van mensen die iets helder kunnen uitleggen: als ik dat zelf probeer, zit ik na vijf minuten al vast. Daarom heb ik bijvoorbeeld mateloos veel bewondering voor wetenschappers die op National Geographic klaar en helder uitleggen wat het gat in de ozonlaag is, of hoe petroleum precies ontstaat. Daar krijg ik soms echt kippenvel van.

»Ik heb onlangs met het theatergezelschap STAN drie maanden in Frankrijk getoerd, met ‘Poquelin’, een montage van enkele stukken van Molière. Ik denk dat ik nog nooit zo ongelukkig ben geweest als in de periode dat ik die tekst vanbuiten aan het leren was: ik spreek de taal vrij goed, maar van dat oude Frans van Molière begreep ik de helft gewoon niet. Ik was heel bang dat de mensen mij niet zouden verstaan, dus het intellectuele genot was groot toen op de première in Toulouse het publiek mij al vanaf de eerste zin goed bleek te begrijpen: ze reageerden onmiddellijk op wat ik zei.»

HUMO Aan wie of wat heb jij een bloedhekel?

VAN DEN HOOF «Ik ben er een paar jaar geleden mee opgehouden, mij te ergeren: dat kost alleen maar tijd en energie. Maar er is toch één ding waar ik mij geweldig over kan opwinden: die vuile kikker die nu een nummer-één-hit heeft en de hele fucking dag op tv komt met die ringtone.»

HUMO Wanneer voel jij je volmaakt gelukkig?

VAN DEN HOOF «Als alles in zijn plooi valt, bijvoorbeeld toen op die première in Frankrijk alles ging zoals het hoorde te gaan. Mijn gemoedstoestand kan heel snel omslaan. Zeker als ik moe ben, kan ik van de ene seconde op de andere emotioneel instorten. Maar vijf minuten later kan dat ook weer voorbij zijn - als ik een leuk nummer op de radio hoor, bijvoorbeeld, of als ik in de krant lees dat er volgende week een nieuwe, goede film uitkomt.»

HUMO Wanneer ben je diep ongelukkig?

VAN DEN HOOF «Als iets mislukt of als ik iets nét niet heb gehaald. Of als ik het gevoel heb dat er te veel van mij wordt verwacht.

»Routine kan mij ook heel ongelukkig maken. Als ik voor de vijftigste of zestigste keer dezelfde voorstelling moet spelen en ik vind geen manier meer om het anders aan te pakken.»

HUMO Wanneer in je leven ben je het gelukkigst geweest, en wanneer het ongelukkigst?

VAN DEN HOOF «Ik ben nu in ieder geval veel gelukkiger dan tien jaar geleden, toen ik pas afgestudeerd was. Ik ben blij met mijn leven, mijn werk, mijn lief, mijn vrienden, het huis dat we net hebben gekocht...

»Maar het belangrijkste is dat ik mijn weg heb gevonden. Ik heb me heel lang zorgen gemaakt omdat er in mijn professionele leven totaal geen regelmaat zit. De meeste dingen die ik doe, zoals Discobar Galaxie of mijn rollen in ‘Vaneigens’ of ‘Het Peulengaleis’ komen me aangewaaid, er zit geen systeem achter. Vroeger vond ik dat erg, en maakte ik me zorgen over mijn toekomst, nu probeer ik te genieten van wat ik doe. De angst heeft plaats gemaakt voor plezier.

»Mijn ongelukkigste periode was zonder enige twijfel mijn puberteit: ik was vroegrijp en had in het zesde leerjaar al baardgroei, terwijl de andere jongens van mijn leeftijd nog echte kindjes waren. Ik wist me geen blijf met mijn lichaam en ik was met andere dingen bezig dan mijn klasgenoten. Met muziek, bijvoorbeeld. En met meisjes: ik was gefascineerd door meisjes, maar ik wist niet hoe ik met ze moest omgaan. Ik was ook de oudste thuis: ik moest de weg effenen, en ik had constant het gevoel dat ik niet voldeed aan de verwachtingen van mijn ouders. Op den duur deed ik het ook niet meer goed op school, omdat ik zo in de knoei lag met mezelf. Echt een vreselijke tijd.»

HUMO Dan maar snel over naar je hemel: hoe zou die er uitzien, als jij het voor het zeggen had?

VAN DEN HOOF «Vorig jaar ben ik voor Broederlijk Delen naar Ecuador gereisd, om er voor Radio 1 een reportage te maken over Radio Sucumbíos, een zender voor de inheemse volkeren van de regenwoudprovincie van Ecuador. Ik heb een week meegedraaid bij die zender: elke dag reed ik om zes uur ’s morgens mee met de ‘ochtendmobiel’ om nieuws te gaan rapen, en ik ging ook mee op stap met de reporters.

»Tijdens één van die uitstappen ben ik in het midden van de jungle in een dorpje beland dat Nuevo Paradiso heette. Het had zijn naam niet gestolen, want het was een écht paradijs - als ik er nu, een jaar later, over spreek, krijg ik weer kippenvel. Die mensen woonden in houten hutten in the middle of nowhere, en ze waren zo hartelijk en onbezorgd. Toen we daar aankwamen werden we omhelsd door alle inwoners, en voor het eerst in lange tijd kwam ik volledig tot rust. Die schitterende setting – het leek wel alsof de zon daar tien keer groter was dan hier - en de eenvoud van het leven daar: ik voelde mij er zo vrij.»

HUMO Hoe ziet de hel er volgens jou uit?

VAN DEN HOOF «Alleen, zonder vrienden of familie, ergens in een buitenwijk van een grootstad leven, tussen het geweld, het lawaai, de vuiligheid en de prostitutie. Toen ik naar die documentaire van Jambers over drugsverslaafden aan het kijken was, zat ik de hele tijd te denken: ‘Jongens, wat ben ik blij dat ik daar niets mee te maken heb.’»

HUMO Tot slot: stel dat je van je lief carte blanche zou krijgen, wie zou dan je favoriete onenightstand zijn?

VAN DEN HOOF «Ik vind de Italiaanse actrice Monica Belucci, bekend van onder andere ‘Malena’ en ‘The Passion’, een absolute droomvrouw. Maar ik heb een probleem met vrouwen die ik heel aantrekkelijk vind: ik voel me te min voor hen. Ik heb dat ook bij gróte vrouwen: ik voel me dan meteen vijftien centimeter kleiner.

»Weet je wie ik óók heel sexy vind? Jessica Alba, die in ‘Sin City’ de rol van stripteasedanseres speelt. Jammer genoeg bleek ze, toen ik op het internet naar haar op zoek ging, een vorte Marina te zijn, die vooral in tweederangsfilms en op swimsuit-kalenders te zien is geweest. Maar in ‘Sin City’ vond ik haar dus echt gewéldig. Maar een onenightstand met haar, daar zou ik geen nee tegen zeggen.»

HUMO Heb je ook een voorkeur dichter bij huis?

VAN DEN HOOF «Ik was gisteren over mijn favoriete onenight stand aan het filosoferen, en toen heb ik het er met mijn lief over gehad dat ik Belle Perez wel een mooi meisje vind: sexy en exotisch, en ze heeft ook iets kermisachtigs - een heel frisse verschijning. Maar eigenlijk mag ik dat van mijn lief allemaal niet zeggen: zij begrijpt echt niet wat ik in Belle Perez zie. Met Phara De Aguirre en Lieve Blanquaert, die ik allebei óók heel aantrekkelijke vrouwen vind, heeft ze het veel minder moeilijk.»

HUMO Gesnopen!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234