null Beeld

'Ik worstel nog steeds met de roem' Bryan Cranston van 'Breaking Bad' tot 'Trumbo'

Het methlaboratorium van Walter White mag dan definitief zijn opgedoekt, acteur Bryan Cranston – die Walt vijf seizoenen lang gestalte gaf in ‘Breaking Bad’ – is alive and kicking. Voor zijn rol in ‘Trumbo’ – Cranstons eerste grote hoofdrol in een bioscoopfilm! – ontving hij dit jaar zelfs een Oscarnominatie. Yo! Way to go, Mr. White!

Erik Stockman

'Ik beleef momenteel mijn heetste dagen ooit'

Het levensverhaal van Dalton Trumbo is verplichte leerstof voor wie de geschiedenis van Hollywood wil bestuderen. Trumbo is de briljante scenarist van een resem Hollywoodklassiekers uit de jaren 40, 50 en 60: ‘A Guy Named Joe’, ‘Roman Holiday’, ‘Spartacus’, ‘Papillon’. En de enige film die hij ooit regisseerde, het machtige ‘Johnny Got His Gun’ uit 1971, is niet minder dan één van de aangrijpendste oorlogsdrama’s aller tijden. Maar zijn naam prijkt ook bovenaan op één van de donkerste bladzijden uit de Amerikaanse geschiedenis: toen Trumbo, die lid was van de communistische partij, in 1947 weigerde te getuigen voor de House Committee on Un-American Activities, vloog hij een tijdje achter de tralies en belandde hij jarenlang op de zwarte lijst van Hollywood. In ‘Trumbo’ glijdt Cranston met indrukwekkend veel overgave in het vel van de omstreden scenarist.

Bryan Cranston «Eerlijk: ik wist niet zoveel af van Dalton Trumbo. Ja, ik wist natuurlijk dat hij ‘Spartacus’ had gepend, dat hij lid was van de communistische partij en dat hij in de lik had gezeten, maar dat was het zowat. Mijn research heeft me pas écht doen inzien hoe afschuwelijk die heksenjacht op de communisten was. Wie in de jaren 40 en 50 in de Verenigde Staten ook maar een klein beetje sympathie toonde voor het communisme, werd gebrandmerkt als landverrader en publiekelijk tegen de schandpaal genageld of – erger – in de bajes geworpen.

»‘Trumbo’ is een kleinschalige film, maar met een ultrabelangrijke boodschap. Wat we in essentie vertellen, is dat je de mening van iemand anders moet kunnen aanvaarden, ook al ben je het hartsgrondig met die persoon oneens. Stel dat iemand tegen je zegt dat homo’s moeten kunnen trouwen en kinderen krijgen: best mogelijk dat jij het daar niet mee eens bent, maar dat is het punt niet. Het punt is dat jouw tegenstander zijn stem moet kunnen laten horen. Het is zoals Trumbo in de film zegt tegen John Wayne: ‘We hebben allebei het recht om er de foute ideeën op na te houden.’

»Jammer genoeg leven we opnieuw in een tijd waarin mensen het moeilijk vinden om de mening van iemand anders te aanvaarden. Bekijk de film dus maar als een alarmsignaal: net zoals in de jaren 50, is de vrije meningsuiting opnieuw in gevaar. Ik wil niet prekerig klinken, maar: we moeten oppassen. Wat toen is gebeurd, kan opnieuw gebeuren.»

- Mag Donald Trump zomaar verkondigen dat hij moslims de toegang tot het land wil ontzeggen?

Cranston «Natuurlijk. Net zoals ik hardop mag zeggen dat ik dat een domme uitspraak vind van een clown die van de voorverkiezingen een circus heeft gemaakt. Ik denk trouwens niet dat Trump zal worden verkozen: de mensen zullen vroeg of laat wel in de smiezen krijgen dat hij een idioot is. U ziet: ik ben mijn geloof in de mensheid nog niet kwijt (lacht).»

- Blijft het feit dat Trumbo een communist was. Gaat u akkoord met zijn politieke opvattingen?

Cranston «Trumbo was wel lid van de Amerikaanse communistische partij, maar ik zou hem eerder een socialist noemen. Hij leefde mee met de armen en wilde de levensomstandigheden van de arbeiders verbeteren, maar dat nam niet weg dat hij het zelf heerlijk vond om veel kluiten te hebben. Trumbo was een gefortuneerd man, alleen wist hij niet hoe hij met zijn centen moest omgaan. Hij strooide geld met volle handen, kocht een ranch, liet een enorme vijver aanleggen, leefde als een koning. Geen haar op z’n hoofd dat eraan dacht om een beetje te sparen voor de magere jaren.»

- Zelf bent u ook niet onbemiddeld: de laatste twee seizoenen van ‘Breaking Bad’ verdiende u 3 miljoen dollar per aflevering. Gaat u slimmer met uw duiten om?

Cranston «Wel, ik heb in mijn tuin in ieder geval geen zoutwatermeer laten aanleggen (lacht).»

- Trumbo was een bijzonder flamboyante kerel. Vond u het eigenlijk gemakkelijk om in zijn huid te kruipen?

Cranston «Hij gedroeg zich helemaal anders dan ik – heel theatraal en wufterig, met die sigarettenhouder tussen zijn vingers en die eeuwige parkiet op zijn handpalm. Hij vond het heerlijk wanneer hij in het middelpunt van de belangstelling stond en de mensen aan zijn lippen hingen – jammer genoeg werd er nauwelijks naar hem geluisterd (lacht). Eigenlijk was hij een echte dramaqueen. Ik vond het niet makkelijk om me die eigenschappen eigen te maken, maar anderzijds vind ik het leuker om zo’n grotesk karakter aan te pakken dan een Jan Modaal.»

- Trumbo was heel erg close met zijn dochter. Hebt u een vergelijkbare relatie met uw eigen dochter?

Cranston «Trumbo was een echte workaholic. In de film zit een mooie scène waarin hij wordt afgeleid door een geluid, waarna hij gaat kijken en ziet dat het zijn kinderen zijn die een spelletje pingpong spelen. Heel even zie je hem denken: ‘Zou ik gaan meespelen?’ Maar neen, in de andere kamer wacht zijn schrijfmachine. Daar, op dát moment, maakt hij een levensbelangrijke keuze.

undefined

null Beeld

undefined

'Ik worstel nog steeds met de roem' Als Walter White in 'Breaking Bad'

»Mijn job haalt mij vaak wekenlang weg bij mijn familie, maar ik zou nooit toelaten dat mijn privéleven daar te veel onder lijdt. Wanneer ik ga fietsen, zwemmen of surfen, probeer ik dat zoveel mogelijk samen met mijn dochter te doen. Weet je, de kinderen van Trumbo werden op school gepest en met stenen bekogeld, en het gebeurde vaak dat de mensen brandend afval in zijn tuin gooiden. Zijn opvattingen zetten een enorme druk op de relatie met zijn familie. Zover zou ik het nooit laten komen.»

- U bent in ‘Trumbo’ voortdurend aan het paffen. Maakte u zich geen zorgen over uw gezondheid?

Cranston «Trumbo was nu eenmaal een kettingroker – hij is er uiteindelijk ook aan gestorven. Zijn liefde voor de sigaret hoorde bij zijn karakter. Omdat ik niks wilde faken, besloot ik om voor de camera echt te roken – kruidensigaretten weliswaar, maar toch: ik inhaleerde wel. Je ziet het misschien niet op het scherm, maar na elk trekje voelde ik me afschuwelijk. Ik keek elke dag uit naar die ene zeldzame take waarin ik niet hoefde te roken (lacht).»

- Trumbo lag ook graag in bad. Zijn badkuip was zo’n beetje zijn kantoor.

Cranston «Hij at ongezond, rookte als een Turk, én hij had een zwakke rug, waardoor hij een beetje kromliep. De enige remedie was: elke dag drie uur in bad liggen weken. Vandaar dat hij van zijn badkuip zijn bureau had gemaakt – zo kon hij ondertussen blijven schrijven. Maar het blijft natuurlijk een ietwat lachwekkend zicht.»

- Dit jaar komen er maar liefst vier films uit met u. U zit al veertig jaar in het vak, maar u bent energieker dan ooit tevoren.

Cranston «Hoe zeggen ze dat ook alweer? Het ijzer smeden wanneer het heet is? Wel, ik beleef momenteel mijn heetste dagen ooit (lacht). Het mooiste moment van mijn leven was toen ik op mijn 26ste professioneel acteur kon worden: eindelijk kon ik mijn droom beleven, en er nog betaald voor worden ook. Eén van mijn eerste klussen was een bijrol in de politieserie ‘ChiPs’: drie lijnen tekst, maar ik was de koning te rijk (lacht). Acteren is de enige job die ik ooit heb uitgeoefend, en dat ik er veertig jaar later nog altijd mijn brood mee kan verdienen, maakt me intens trots. Hoeveel mensen kunnen eigenlijk zeggen dat ze van hun passie hun beroep hebben kunnen maken?»

- Uw voorkeur schijnt uit te gaan naar eigenzinnige personages. Dalton Trumbo bijvoorbeeld was een koppig man. Net als Walter White.

Cranston «Er zijn gelijkenissen. Kan ook niet anders – ze worden gespeeld door dezelfde man (lacht). Zowel Walter als Dalton leggen een lange weg af. In zijn jeugdjaren was Dalton een pacifist, maar hij nam dienst in het leger en werd een andere man – een echte patriot. Ook de Walter White die we in het begin van ‘Breaking Bad’ leren kennen, is een totaal andere man dan de Walter op het einde van het laatste seizoen. Wanneer hij in de eerste aflevering te horen krijgt dat hij kanker heeft en nog maar twee jaar te leven heeft, is het alsof hij ineens met de rug tegen de muur wordt geduwd. Vanaf dat moment heeft hij niets meer te verliezen – hij moet wel knokken. En ergens in die strijd verliest hij de grip op zichzelf, en wordt hij een monster.»

- Hoe heeft Walter uw leven veranderd?

Cranston «Die serie heeft voor mij de poorten doen open zwaaien, iets waar ik eeuwig dankbaar voor zal zijn. Maar ik worstel nog steeds met de roem. Ik ben blij met de aandacht, hoor, en ik was erg tevreden met die Oscarnominatie voor ‘Trumbo’, maar daarvoor doe ik het niet. Ik voel me het gelukkigst wanneer ik op de set sta; en wanneer ik eens níét op de set sta, zonder ik me het liefst af. Ik snak ook naar normale gesprekken. Iemand ontmoeten in het busstation, of op de trein, en eens níét over Walter White te hoeven praten, maar een goed gesprek hebben over het leven – God, dát zou ik nog eens fijn vinden.»

Vertaling Erik Stockman

© The Interview People

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234