null Beeld

Illustrator Typex verstript 'De nachtwacht' van Rembrandt

Vorige week werd het compleet hertimmerde Rijksmuseum in Amsterdam na tien jaar herenigd met zijn beroemdste pronkstuk: 'De nachtwacht' van Rembrandt van Rijn. Krek op tijd om het verschijnen van 'Rembrandt' te vieren, een uitstekende striproman waarin illustrator Typex (zijn pseudoniem hield hij over aan een voorliefde voor witte correctorvloeistof) het leven van de grootste Hollandse meester in beelden omzet.

Kristoff Tilkin

Dat gebeurde in opdracht van het Rijksmuseum zelf, maar hoe waren ze precies bij hem terechtgekomen?

Typex «Via onze Nederlandse stripintendant Gert Jan Pos, die als taak heeft kunst en strips dichter bij elkaar te brengen. Hij wist dat het Rijksmuseum al een tijdje broedde op een plan om het leven van Rembrandt te verstrippen. Alles stond al op de rails: Gert Jan zou zelf het scenario schrijven, mijn collega Gerrit de Jager zou zich over het storyboard ontfermen, er ontbrak alleen nog een tekenaar om het zootje uit te werken - ik dus. Serieus: het leek me ontzettend leuk om eens wat langer aan één project te werken, en bovendien was er een behoorlijk honorarium voorzien. Er was maar één voorwaarde: ik moest me netjes aan het scenario houden. Een hele uitdaging, want ik heb altijd totaal mijn zin mogen doen, zonder enige inmenging.

»Probleem: er wás nog helemaal geen afgewerkt scenario, alleen een synopsis van anderhalf A4'tje, en ik had al mijn dagopdrachten opgezegd. Nu had ik voor het eerst in mijn leven zeeën van tijd én een op hol slaande fantasie, mocht ik geen poot uitvoeren, wat een ellende (lacht). Tot ik eens mijn beklag deed bij een goeie vriend, en hij me vriendelijk met mijn neus op de feiten drukte: 'Wat zit je daar nu weg te kwijnen? Je moet gewoon aan het werk, hup!' En dat heb ik ook gedaan: ik ben begonnen aan een dummy van dik honderdvijftig pagina's, allemaal ruwe potloodschetsen, en die bleken nog in de smaak te vallen ook. Op de beurs in Frankfurt wilde één buitenlandse uitgever zelfs niet wachten op het afgewerkte boek, hij vond die voorlopige versie al straf genoeg. 't Was dus nog een hele klus om het nóg beter te doen.»

HUMO Ik neem aan dat je geen tijd had om leven en werken van Rembrandt helemaal te doorgronden, maar heb je toch wat research kunnen doen? Of nam je genoegen met wat er over hem op Wikipedia staat?

Typex «Ik heb zowat de halve wereldbibliotheek over de oude schilder gelezen, en toen was ik een paar dagen lang Rembrandt-expert. Vervolgens heb ik er maar mijn eigen potje van gebrouwen.

»Het gekke is: als je iemand vertelt dat je aan de slag gaat met Rembrandt, word je gelijk bedolven onder de goeie raad. 'Echt? Dan moet je zeker 'De ogen van Rembrandt' van Simon Schama lezen, joh!' Of je komt iemand tegen die vindt dat je dat zeker níét moet doen - gek werd ik er van. Nu ja: ik wist vooral wat ik níét wilde, met name zo'n belachelijke romantisering van de kunstenaar. Er zijn de voorbije decennia al genoeg boeken en films en strips verschenen die dat doen, en ze zijn allemaal even erg.»

HUMO Sta me toe een eindje mee te kankeren: niks erger dan meesterwerken uit de wereldliteratuur die zo nodig verstript moeten worden, bijvoorbeeld omdat ze ook semi-analfabeten bij de les houden.

Typex «Strips worden nog al te vaak behandeld als een achterlijk kindje: niet slim genoeg om mee te spelen met de zogenaamde échte literatuur, te dom voor de echte kunst. Terwijl ik ze net superieur vind! Ach, strips zijn een medium op zich: je probeert een kandelaar toch ook niet onder te brengen bij de bakfietsen of de bankstellen?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234