null Beeld

Imagine: Lennon in Limbo

Op 3 september 1971 stapte John Lennon met Yoko Ono in Londen aan boord van het vliegtuig naar New York. Hij wist toen nog niet dat het tarmac van Heathrow het laatste stukje Britse bodem was waarop hij ooit een voet zou zetten.

Nicolas Quaghebeur

Amerika, en in het bijzonder The Dakota Building, een statig appartementsgebouw in Manhattan, werd zijn thuishaven, tot hij er op 8 december 1980 werd neergeschoten door een idioot met een pistool. In de documentaire 'Lennon in Limbo' van het BBC-cultuurmagazine 'Imagine' (what's in a name?) kunt u vanavond zien hoe het hem in The Big Apple verging.

undefined

Een jaar voor zijn overtocht, in een reeks spraakmakende interviews met Jann Wenner van Rolling Stone, had de ex-Beatle Amerika al geroemd als het droomland uit zijn jeugd. Zijn liefdesverklaring strookte perfect met de algehele teneur van de interviewsessies, waarin de herboren Artiest brandhout maakte van zijn verleden.

John Lennon

undefined


De directe aanleiding voor de verhuizing was minder romantisch: Yoko was in een rechtszaak verwikkeld met haar ex, de Amerikaanse filmmaker Tony Cox, over het hoederecht over hun dochter Kyoko. Volgens Beatles-biograaf Philip Norman moesten ze daarom tijdelijk verblijf kiezen in de Verenigde Staten, waar het meisje met haar vader woonde. Maar Lennon wilde blijven. Hij had genoeg van Engeland, van het racisme tegen Yoko, van de opdringerigheid van de media. Hij had ook genoeg van de doodsaaie aftermath van de split van The Beatles: 'Business meetings in rooms full of old men, smoking and fighting.'

Green Card

Lennon kon ook niet terug. Je kunt de Verenigde Staten alleen naar believen in en uit als je over een Green Card beschikt, maar die werd hem geweigerd. Officieel vanwege een veroordeling voor het bezit van marihuana in 1968, maar de echte reden zat vermoedelijk dieper: John en Yoko hielden zich in hun Amerikaanse beginperiode op met de Black Panthers en andere revolutionairen, en John schreef in volle Vietnamoorlog nummers als 'Happy Xmas (War is Over)'. In plaats van een Green Card kreeg hij een telefoontap.

Rock-'n-roll

Lennon was altijd verslingerd gebleven aan de prille Amerikaanse rock-'n-roll, het rauwe, primitieve geluid dat hem als kwajongen in Liverpool voor uitdroging behoed had. Wanneer hij het met Jann Wenner over rock-'n-roll had, vielen de rancune en het gewicht van de wereld even weg.

Lennon «Ik hou nog altijd van Little Richard en Jerry Lee Lewis. Het zijn net primitieve schilders. En Chuck Berry is één van de grootste dichters aller tijden. We zijn hem allemaal veel verschuldigd, Dylan incluis. Ik ben gek op alles wat hij gedaan heeft, alles.»


Hij zou zijn helden in '75 eren op het treffend getitelde (en half geslaagde) 'Rock 'n' Roll'.

The Lost Weekend

Ono beweert dat ze Lennon tijdelijk verbannen had uit The Dakota Building: hij mocht pas terugkomen als hij zijn demonen tegen de grond geworsteld had. Marc Didden, van zijn kant, houdt het erop dat hij zijn Japanse hoer had ingeruild voor een Chinese slet. Hoe dan ook, met May Pang en met een resem drinkebroers (o.a. Keith Moon, Ringo Starr, Van Dyke Parks en Harry Nilsson) aan zijn zijde beleefde John in de jaren '73-'74 een achttien maanden durende slemppartij die hij later zou omschrijven als 'The Lost Weekend'. In The Troubadour, een legendarische club in LA, plakte hij een tampon op zijn voorhoofd bij wijze van toegangspasje. Hij producete 'Pussy Cats' van Nilsson, die later beweerde zich niks van de opnames te herinneren, en hij werkte met Phil Spector aan een nieuwe plaat: eindeloze sessies met dozijnen topmuzikanten die steevast ontaardden in decadente feestjes van drank en drugs, en weinig bruikbaars opleverden.

A propos: volgens de legende vroeg hij op die bewuste avond in The Troubadour aan een serveerster of ze wel wist wie hij was. 'Natuurlijk', antwoordde die, 'een eikel met een tampon op zijn kop.' Dat was hij ook: een zatte eikel op drift, met een tampon op z'n kop.

Family Guy

Begin '75 verzoenden John en Yoko zich, en negen maanden later, op 9 oktober om precies te zijn, werd hun zoon Sean geboren. Lennon wentelde zich in zijn rol van huisvader en trok zich vijf jaar lang terug uit de muziek. Drie weken nadat hij met 'Double Fantasy' eindelijk zijn comeback had gemaakt, eind 1980, werd hij vermoord. Door een idioot met een pistool, of hadden we dat al gezegd?

Over al deze dingen zal 'Lennon in Limbo' gaan, tenzij het over iets anders gaat. Kijken!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234