Imam Hassen Chalghoumi: 'Het ontbreekt moslims aan moed om extremisten op hun plaats te zetten'

Als gevolg van de golf aan terreuraanslagen in Europa, besloten de Frans-Tunesische imam Hassen Chalghoumi en de Frans-Joodse schrijver Marek Halter om de stem van de gematigde gelovigen kracht bij te zetten.

Op 9 juli vertrekken in Parijs enkele autobussen vol islamitische, joodse, katholieke én protestantse geestelijken voor een vijfdaagse gebeds- en herdenkingsronde langs de getroffen steden Berlijn, Brussel, Parijs, Toulouse en Nice om er hulde te brengen aan de slachtoffers. Imam Chalghoumi legt uit waarom.

Hassen Chalghoumi «Na elke aanslag stelt men telkens opnieuw de vraag waarom de gematigde islam zich niet klaar en duidelijk uitspreekt tegen extremistische moslims. Een jaar geleden begonnen de islamleiders in tal van Europese landen na te denken over een symbolisch antwoord. Eerst planden we een mars tussen Molenbeek en Parijs, maar toen volgden er aanslagen in Berlijn en andere steden en voelden we de noodzaak om uit te breiden. In principe zouden we ook naar Londen gaan, maar dat was om praktische redenen niet haalbaar.»

HUMO Uw kolonne bestaat uit een honderdtal geestelijken. Is dat niet iets te weinig om de gematigde stem te vertolken, of is de gematigde strekking gewoon een minderheid?

Chalghoumi «Wij vormen de overgrote meerderheid van een geloofsgemeenschap die ook nog eens gesteund wordt door tal van Europese middenveldorganisaties. Samen vechten we tegen een minderheid die zich op het geloof beroept om haar barbaarse daden te rechtvaardigen. Deze brede waaier aan organisaties geeft ons bovendien de kracht om te blijven doorgaan met dit project, ongeacht alle bedreigingen die we krijgen.

»Een kleine groep barbaren gijzelt onze godsdienst door onschuldigen te doden. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was Europa ook gematigd, maar toch durfde de meerderheid niet tegen de gevaarlijke nationaalsocialistische stroming in te gaan. Vandaag ontbreekt het moslims aan moed om extremisten op hun plaats te zetten. Dat moet veranderen.»

HUMO U strijdt al jaren voor een interreligieuze dialoog. Krijgt u veel tegenstand?

Chalghoumi «Jammer genoeg wel. Net omdat ik voortdurend de banden met joden en christenen wil aanhalen, noemt men mij een verrader van het geloof en een overloper.»

HUMO Volgens een recent rapport van het OCAD, het Belgische Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, raken steeds meer gematigde imams onder invloed van extremistische strekkingen.

Chalghoumi «De Moslimbroeders en de wahabistisch-salafistische sektes zijn inderdaad aan een sterke opmars bezig in Europa. Via internet en sociale media rekruteren ze massaal naïeve jongeren die de ware aard van onze godsdienst niet kennen. Met de miljardensteun van de Arabische Golfstaten importeren ze hun haatdragende ideeën naar Europa. Deze propaganda kan alleen gestopt worden als onze politici de relaties met die landen durven te herbekijken. Vroeg of laat krijgen we de rekening toch gepresenteerd, dat is de voorbije jaren al genoeg bewezen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234