null Beeld

In Bruges

Mopjestijd! 'What's Belgium famous for? Chocolates and child abuse, and they only invented the chocolates to get to the kids.' Of wat dacht u van deze: 'Maybe that's what hell is, the entire rest of eternity spent in fucking Bruges.'
De quotes komen uit 'In Bruges' (2008), een zwarte komedie waar patriotten vanavond misschien beter niet op afstemmen. Martin McDonagh

Redactie

Dat gaat als volgt: de vuilgebekte Ierse huurmoordenaars Ken (Brendan Gleeson) en Ray (Colin Farrell) worden na een lichtjes uit de hand gelopen opdracht door hun baas Harry (Ralph Fiennes) verplicht onder te duiken in Brugge en daar te wachten op verdere instructies. Ken doodt (de mopjestijd loopt nog) de tijd met culturele uitstapjes, terwijl Ray zich te goed doet aan prostituees en cocaïne.


- Waarom koos u net Brugge uit om er uw film te draaien?

Martin McDonagh (tevens de regisseur) «Zes jaar geleden ben ik op aanraden van vrienden een weekendje naar Brugge gegaan, en het viel me meteen op hoe middeleeuws en sprookjesachtig die stad was. Ik ging meteen alle kerken en musea bezoeken, en ik vroeg me af waarom er nog nooit een film was opgenomen.

»Maar na een tijdje begon ik me toch te vervelen en ben ik maar op café gegaan. Zo ontstond het idee voor die twee personages: Ken is een cultuurliefhebber en vindt het hemels om door Brugge te wandelen, terwijl Ray dat een absolute kwelling vindt en veel liever pinten gaat drinken. Daarna moest ik alleen nog bedenken waaróm die twee precies in Brugge beland waren, en ik had mijn scenario.»

Colin Farrell (Ray) «Voor alle duidelijkheid: we vinden Brugge dus niet echt een shithole. Je moet al een idioot zijn om níét overweldigd te worden door de stad. Maar de film is 's winters opgenomen: om vier uur 's middags was het al donker en liep er geen kat meer door de straten.

»Dat heeft bijgedragen tot de depressieve sfeer die rond de film hangt. Het sluit ook aan bij hoe mijn personage zich voelt: Ray heeft zelfmoordneigingen, hij ligt overhoop met zichzelf en projecteert die gevoelens op de stad.»


- Denkt u dat sommige mensen aanstoot zullen nemen aan de politiek incorrecte grappen in de film?

McDonagh «Waarschijnlijk wel (lacht)

Farrell «Ik heb me kostelijk geamuseerd tijdens het lezen van het script - soms is het echt wel op het randje. Ik herinner me een scène die werd opgenomen recht voor een klooster. Ik riep net: 'I only want one fucking beer!' toen moeder overste naar buiten kwam.

»We keken elkaar aan en we wisten niet wat te doen: blijven staan of wegrennen? Uiteindelijk zijn we maar blijven staan. Hevig blozend, maar toch.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234