President Xi Jinping bezoekt een ziekenhuis in Wuhan. Beeld AFP
President Xi Jinping bezoekt een ziekenhuis in Wuhan.Beeld AFP

Corona in China

In China gaat het wel de goede kant op: dankzij goed beleid of het warme weer?

In China daalt het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus spectaculair. De piek van de epidemie is er voorbij, zegt het land zelfs. De rigoureuze maatregelen van de Chinese overheid hebben effect, maar ook de intredende lente helpt, zeggen deskundigen.

Hoopvol nieuws in bange tijden: in China zijn er de laatste dagen nog maar enkele nieuwe coronapatiënten bijgekomen. Dat is reden voor optimisme in de provincie Hubei, het epicentrum van de besmetting. Bedrijven die onderdelen maken en voedingsindustrieën worden zelfs alweer opgestart. Op voorwaarde dat ze strikte ‘epidemie-controleplannen’ naleven en dagelijks hun personeel controleren op mogelijke ziekteverschijnselen.

Volgens Chinese regeringswoordvoerders is het een kwestie van tijd voordat de industrie in Hubei weer op volle toeren draait. De Chinese president XI Jinping kwam dinsdag al langs in de provinciehoofdstad Wuhan, om alvast te claimen dat de ‘volksoorlog tegen de demon van het virus’ was gewonnen. Bioscopen, restaurants en kappers blijven nog wel even gesloten.

Quarantaine

Dat Wuhanners met miljoenen tegelijk een ongekend streng gecontroleerde quarantaine ondergingen, heeft wereldwijd vele duizenden besmettingen voorkomen, zo prijst de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) de ‘stoutmoedige aanpak’ van de Chinezen. Terwijl de rest van de wereld nu bibbert, kan China mogelijk ‘een hoek omslaan,’ zegt Michael Ryan, de Ierse directeur van het Noodhulp Programma van de WHO.

China heeft het ergste gehad. We kunnen het geloven, want sinds de Chinese regering eind januari besloot deze keer toch eerder open kaart te spelen zijn betrouwbare data gedeeld, denkt Remco van de Pas. Hij is onderzoeker voor het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en verbonden aan Instituut Clingendael. ‘Dat was een politieke keuze. Zo van: oké, we erkennen de crisis, maar we gaan de wereld nu ook laten zien hoe wij die aanpakken. En dat hebben ze ook verrassend effectief gedaan. De manier om steden af te sluiten en al die andere rigoureuze maatregelen waren ongekend op deze schaal.’

Trom

De situatie in de zwaar getroffen provincie Hubei lijkt onder controle. In buurprovincies als Henan en Hunan zijn nieuwe gevallen uitzonderingen geworden. Er zijn daar inmiddels minder besmettingsgevallen dan in Duitsland, of Spanje. Reden voor de Chinese staatsmedia om weer de trom te roeren, na alle kritiek uit binnen- en buitenland over het uitbreken van de epidemie. Zo’n infectieziekte is eigenlijk een vergrootglas voor hoe internationale betrekkingen verlopen, zegt Van de Pas.

‘Het is een soort snelkookpan. De Chinezen kunnen nu zeggen dat hun autoritaire staatsaangedreven model effectiever is dan die onstabiele democratieën in het Westen. Dat komt een beetje terug in verwijten die nu klinken vanuit China. Het argument is: wij hebben jullie tijd gegeven je voor te bereiden op een epidemie, maar jullie leren niet van onze lessen. Dat klopt vanuit een gezondheidsperspectief, ze hébben de epidemie vertraagd. Maar dat is wel ten koste gegaan van vrijheden en mensenrechten. Dat was de prijs en dan heb je een interessant debat: wat is wijsheid in een geglobaliseerde wereld?’

Maar dat is niet het hele verhaal, denkt Van de Pas. Hij was onlangs in Indonesië en het viel hem meteen op hoe weinig besmettingsgevallen daar waren. ‘Dat heeft ook te maken met omgevingsfactoren die ervoor zorgen dat het virus zich kan verspreiden. Met het intreden van de lente en een hogere luchtvochtigheid neemt de reproductiesnelheid aanzienlijk af. De komst van de lente in China is ook een factor die de epidemie nu dempt. Ik denk dat dit ook in Europa kan gebeuren. In tegenstelling tot wat veel epidemiologen denken, verwacht ik dat de piek best snel kan komen. Het kan zomaar dat we eind april het grootste gedeelte wel gehad hebben.’

© AD

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234