null Beeld

In de keuken

Oké, het moeten niet alle dagen patatten met sosissen zijn. Maar toch: bestaat er een dwingende nood aan nóg een kookprogramma? Wim Opbrouck probeert ons ervan te overtuigen met 'In de keuken', een nieuwe Canvas-serie waarvoor zowel topchefs als Bekende Vlamingen - allemaal amateurkoks - hun beste messen hebben gewet.

Redactie

WIM OPBROUCK «Je opmerking is terecht, hoor. Zelfs mijn vrienden geven me meewarige blikken: 'Alwéér een kookprogramma?' Maar dat er al honderdduizend miljoen cowboyfilms zijn gemaakt, wil toch niet zeggen dat je geen 'Brokeback Mountain' meer kunt maken?

»Ik heb lang gedacht dat 'In de keuken' géén kookprogramma was. Dat bleek niet te kloppen: het is er wel degelijk eentje - hoera! - maar het is ánders. In de culinaire wereld is er een tendens naar slow food, maar op televisie zie ik alleen maar fast forward: wedstrijden, koken tegen de klok, flitsende beelden en snelle muziekjes. 'In de keuken' is slow television, zoals ik die in het verleden al gemaakt heb met 'De bende van Wim' en 'Week van liefde'.

»Ik vind: elk zichzelf respecterend acteur moet minstens één keer in zijn leven een kookprogramma op zijn naam zetten. En dit is het mijne.»

HUMO Wat ga je ons voorschotelen?

OPBROUCK «Tien haast documentaire portretten van grote chefs. Van Geert Van Hecke van De Karmeliet (vanavond de centrale figuur, red.) over Constantin Erinkoglou van Notos tot Lionel Rigolet van Comme Chez Soi. Ze maken allemaal twee gerechten klaar, maar da's eigenlijk vooral een alibi voor een goed gesprek. We wéten al dat ze ontzettend goed kunnen koken, en daarom wou ik méér ontdekken. Dag in dag uit die job doen, de ups en downs: hoe ga je daarmee om? Guy Van Cauteren van 't Laurierblad horen praten over het verlies van een Michelinster... Dat is niet niks. Je staat jaren onder druk om zover te raken, en ineens wordt die trofee je afgepakt. Chefs zijn creatieve zielen, mensen die een filosofie hebben, die heel bewust keuzes maken in hun leven. Daar praat ik met hen over, en al snel heb je dan een gesprek waarin iedereen zich zal herkennen.»

HUMO Wat hebben de grote chefs volgens jou gemeenschappelijk?

OPBROUCK «Een nogal hoog pitbullgehalte. Willen ze hun ding blijven doen, dan móét dat ook. 't Is een verdomd hard vak. Eigenlijk moet je elke dag opnieuw examen afleggen - net als een acteur. Als ze staan af te zien, vergelijk ik ze ook weleens met wielrenners: die doen niets liever dan Alpencols beklimmen, zich in het zweet rijden, en daarna een douche nemen. Dat zie je ook bij de chefs. Ze gáán ervoor, of ze nu een brasserie of een driesterrenrestaurant hebben.»

HUMO Zullen we jou ook in beeld zien verschijnen?

OPBROUCK «Nee. Wat ik in kookprogramma's altijd zo raar vind, is dat de presentator zegt: 'Doet u nu zout in de soep? En maakt u nu een bouillon?' Om dat te vermijden, heb ik mezelf weggecijferd uit 'In de keuken'. Ik sta naast de camera. Daardoor krijg je een grote intimiteit.

»Tijdens het koken zoomen we af en toe heel stijlvol in op een bouillonnetje dat inkookt, en we schakelen ook over naar de keuken van een Bekende Vlaming. Aan twintig BV's heb ik gevraagd om, als een soort ode, een gerecht van de geïnterviewde chefs na te maken in hun eigen kooktempel. Er is maar één vereiste: ze moeten graag koken - het speelt geen rol of ze 't goed kunnen of niet. En dat filmen we dan een beetje slordig met een handycam.

»Een recept lezen en analyseren: ieder doet dat op zijn eigen manier. Yves Desmet gooit het bijvoorbeeld direct weg en maakt er zijn eigen ding van. Maar het lukt altijd. Els Pynoo van Vive la Fète moet bijvoorbeeld iets klaarmaken van de Comme Chez Soi: geen sinecure. En ondertussen zeg ik: 'Wat voor een mooi mesje heb je daar!' Waarop zij vertelt dat ze dat al heeft sinds ze thuis is weggegaan, en dat haar vader het nog altijd voor haar slijpt. Zo kringelen mooie, poëtische verhalen op.

»Andere gasten zijn Kamagurka - de liefde waarmee hij over wortels vertelt: fantastisch! - Jean Blaute, Michiel Hendryckx of Frank Focketyn. Er zijn ook een paar betere koks, zoals Filip Peeters en Gène Bervoets. En Regi, omdat ik het programma absoluut een Canvas-look wou geven (lacht).

»Serieus: omdat het voor Canvas is, zal 'In de keuken' een kleine cultuurangel hebben. Het is mijn persoonlijke ode aan John Bultinck, de advocaat die destijds Hugo Claus heeft verdedigd toen die van pornografie werd beschuldigd, nadat hij in een toneelstuk drie naakte mannen had opgevoerd. Bultinck was de eerste televisiekok in Vlaanderen. Zijn programma heette 'Kijk en kook': ik heb het nooit gezien, maar ik vind het een fantastische titel!»

HUMO Sla je zelf ook weleens een eitje in de pan?

OPBROUCK «Jawel! Ik heb me lang gespecialiseerd in klassiekers als vol-au-vent en stoofvlees. Maar door de chefs en mijn vrienden bezig te zien in 'In de keuken', ben ik zelf ook al kabeljauw in boter gaan pocheren. Ik dúrf meer.

»Vlaanderen heeft veel kookprogramma's en kookclubs, maar toch verdwijnen de ambachtelijke slagers en bakkers, en eten we dag in dag uit een soort traiteurkost. Ik zie het ook bij mijn kinderen op school: de kok verdwijnt en er komen piepschuimen bakken met voorbereide maaltijden voor in de plaats. Zo jammer! Daarom probeer ik elke dag op zijn minst verse soep voor hen te maken.

»En natuurlijk ga ik ook graag op restaurant. Onder acteurs vind je nogal veel bourgondiërs: mensen die belang hechten aan een goeie tafel, zelfs op een filmset. Als ik op tournee ga, zoek ik ook altijd een plek waar ik lekker kan eten.»

HUMO Dan blijft alleen nog de hamvraag: is 'In de keuken' geen nachtmerrie voor je cholesterol?

OPBROUCK «Dat viel geweldig mee. Ik ben overal gastvrij ontvangen, maar het was wél keihard werken. Komt goed uit: ik begin straks aan de repetities van 'La grande bouffe', en daar moet ik flink voor afslanken.

»Conclusie: als je wil diëten, maak dan een kookprogramma!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234