null Beeld

In 'De klas' met meester Tom Waes: 'Na die drie uur voor de klas dook ik meteen in bed. Ik was pompaf!'

Meer dan 1,6 miljoen kijkers voor de eerste aflevering van het nieuwe seizoen ‘Reizen Waes’: dat is, tot spijt van wie het benijdt, meer dan alle Q2-, CAZ-, VIJF- en ZES-programma’s bij elkaar. Tel daar de kleine negenhonderdduizend zielen bij op die dinsdag wellicht zullen afstemmen op zijn passage in ‘De klas’, en het moge duidelijk zijn: Tom Waes mag zich, voor de zoveelste keer sinds hij twaalf jaar geleden voor het eerst de snuit aan het venster stak in ‘Het geslacht De Pauw’, de onbetwiste kijkcijferkoning van Vlaanderen noemen. Proficiat!

Noud Jansen

Tom Waes «Dank u, dank u. Ik ben op dit moment met mijn vrouw en kinderen op vakantie in Mexico – om me te ontspannen, niet om weer allerlei zotte toeren te gaan uithalen – en ik lag in bed toen ik rond een uur of vijf ’s ochtends wakker werd van de sms’jes die kwamen binnenlopen. Ik dacht twee dingen: ‘Ik had godverdoeme mijn gsm op stil moeten zetten’, één, en twee: ‘Zó veel kijkers, dat is gewoon waanzin’.»

HUMO Enige verklaring?

Waes «Misschien dat mensen op zondagavond eens willen wegdromen? Hoewel ‘Reizen Waes’ natuurlijk allesbehalve over idyllische vakantiebestemmingen gaat. Pff, ik weet het niet. Ik was het alleszins niet eens met De Standaard: die noemden het een combinatie van ‘Panorama’ en ‘Vlaanderen vakantieland’, iets wat ze absoluut niet vonden kunnen. Wat mij betreft is dat een zware onderschatting van de kijker. Oké, ik doe onnozel op reis, en ik ga squashen met de president van Sierra Leone – 5-4 voor mij – maar tegelijk vertel ik ook iets informatiefs over dat hele ebolaverhaal. Waarom ook niet? Ik denk dat de modale Vlaming op zondagavond een beetje van alles wil: entertainment én informatie. Dat krijgen ze met ‘Reizen Waes’.»

HUMO Krijgen ze dat ook met de aflevering van ‘De klas’ waarin jij een groepje Hasseltse zestienjarigen over geld onderwijst?

Waes «Dat denk ik wel, ja.

»Bij Woestijnvis wilden ze dat de deelnemende leraars-voor-één-dag één van de grote thema’s zouden behandelen: familie, liefde, religie… Ik heb voor geld gekozen, omdat ik op reis vaak zie dat het ongelijk verdeeld is in de wereld: als je in pakweg Zuid-Soedan geboren wordt, zijn je kansen toch wat minder groot dan hier. In het algemeen dan, want van de zestien leerlingen die Woestijnvis voor het programma had geselecteerd, zaten er drie bij die van een leefloon moesten zien rond te komen: ook geen pretje.»

HUMO Heb je je wat kunnen vermaken?

Waes «Ja, ’t was fantastisch. Maar wel zeer intensief. Ter voorbereiding heb ik een keer of vier met de redactie samengezeten, telkens een paar uur, en de les zelf duurde maar liefst drie uur. Toen ik achteraf thuiskwam, ben ik meteen mijn bed in gedoken, pompaf was ik. Geubels zei het me ook al: (met nasaal stemgeluid) ‘Toen ik binnenkwam en ‘Goeiendag, ik zen de Philippe’ zei, lag heel de klas plat van het lachen. Maar een halfuur later ben je je status van bekende komiek kwijt, en val je snel door de mand als het je als leraar niet lukt om het boeiend te houden’.

»Nee, het is een moeilijke job, echt waar. Dat ze die mensen maar gauw wat meer betalen.» (nj)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234