De King Club in het Itaewon-district in Seoul. Het uitgaansgebied moest begin deze maand weer dicht toen er een nieuwe corona-uitbraak dreigde.  Beeld AFP
De King Club in het Itaewon-district in Seoul. Het uitgaansgebied moest begin deze maand weer dicht toen er een nieuwe corona-uitbraak dreigde.Beeld AFP

Uit de lockdown

In deze landen werden de coronamaatregelen versoepeld, maar toch óók weer teruggedraaid

Elke week maakt de Veiligheidsraad nieuwe coronaversoepelingen bekend. Toch is het niet onwaarschijnlijk dat sommige maatregelen ook teruggedraaid moeten worden. Want het heropenen gaat meestal goed, maar er zijn ook zat landen die toch weer scholen, horeca of bedrijven moesten sluiten.

Cyril Rosman

Het was maandag een wat dubbele boodschap van de Franse onderwijsminister Jean-Michel Blanquer: over het algemeen was de heropening van 40.000 Franse basisscholen goed verlopen. Maar er waren ook 70 nieuwe coronagevallen te melden die direct te linken waren aan scholen: besmette leerlingen of leraren. De betrokken scholen moesten weer dicht ‘Het is onvermijdelijk dat dergelijke dingen gebeuren, maar het is een minderheid en in bijna alle gevallen heeft de besmetting buiten de school plaatsgevonden’ aldus de minister in een radio-interview ‘Door níét naar school te gaan, lopen kinderen een groter risico dan door het virus’ zei hij ook. Later deze maand wordt besloten of de Franse middelbare scholen eveneens weer open gaan.

De Franse scholen zijn exemplarisch voor een grotere vrees. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde overheden er vorige week in een briefing voor: pas op met het versoepelen van maatregelen, het kan leiden tot een tweede golf aan coronabesmettingen, waardoor de lockdown weer deels moet worden ingevoerd. En er zijn weinig dingen zo funest voor het moraal van een bevolking als juist dat. 'Maar dit virus zou weleens nooit meer weg kunnen gaan,' somberde Mike Ryan, directeur van de WHO-afdeling Noodsituaties.

Voorbeelden van teruggedraaide versoepelingen zijn er dan ook wereldwijd te vinden.

Nachtclubs

Zo gebeurde er in Zuid-Korea begin deze maand iets vergelijkbaars als in Frankrijk: daar moest de horeca in de hoofdstad Seoul weer dicht, en werd het openen van scholen uitgesteld, na een lokale corona-uitbraak. Besmettingshaard bleek een uitgaansgebied in de hoofdstad, juist vanwege de heropening van de horeca was het daar eind april erg druk. Twee weken later bleken 100 coronabesmettingen terug te leiden tot de nachtclubs in het gebied.

Het leverde ook nog een privacydiscussie op in het land. De autoriteiten gebruikten onder meer telefoon- en creditcardgegevens om bezoekers van het uitgaansgebied in de betreffende periode te traceren en op te roepen voor een coronatest. Omdat er in de wijk veel homoclubs zijn, vreesden veel homoseksuelen tegen hun zin ‘uit de kast’ te moeten komen

Ook in Libanon moesten versoepelingen worden teruggedraaid. Omdat het aantal besmettingen weer opliep, moesten de Libanezen vorige week weer vier dagen lang thuisblijven. Restaurants, die toen net tien dagen open waren, moesten weer dicht.

Wuhan

Hetzelfde gebeurde eerder in de Chinese steden Wuhan en Shulan. In Wuhan, waar de corona-epidemie begin dit jaar uitbrak, leek het virus grotendeels verdwenen, nadat de stad wekenlang volledig van de buitenwereld was afgesloten. Maar toen er toch weer nieuwe besmetting opdoken, besloten de autoriteiten alle 11 miljoen inwoners te testen. In Shulan (700.000 inwoners), waar na het versoepelen van maatregelen het aantal besmettingen ook weer steeg, moesten sportfaciliteiten en bibliotheken weer dicht. Ook werd het openbaar vervoer deels weer platgelegd.

Vooralsnog zijn de landen die versoepelde maatregelen weer moeten terugdraaien vooral buiten Europa te vinden. Ín Europa zijn veel landen juist bezig stapje voor stapje weer open te gaan. Zo kunnen Italianen, het land waar de Europese corona-epidemie begon, sinds maandag weer een espresso drinken aan de bar en zijn de stranden weer open. En in het zwaargetroffen Spanje kunnen (in sommige gebieden) kleinere winkels weer open.

Duitsland en Denemarken

In Duitsland kunnen de maatregelen per deelstaat verschillen, de Bündeslander zijn nu stuk voor stuk de maatregelen aan het afbouwen en zijn deels verantwoordelijk voor hun eigen beleid. Doorgaans geldt er een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en winkels. De afspraak die geldt: als er in een stad of regio in een week tijd meer dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners bijkomen, volgt een regionale ‘lockdown’.

Voorbeeldland voor Europa blijft vooralsnog Denemarken: daar wordt op de scholen al weer een maand les gegeven en gingen afgelopen maandag de cafés en restaurants weer open. De Denen waren, na Italië, het eerste Europese land dat in lockdown ging en ook het eerste land dat deels weer open ging. De Deense cijfers blijven prima: maandag was er maar 1 coronadode te melden, waarmee het totaal op 548 kwam. Dat is zo’n vijftien keer minder dan in België. Denemarken heeft 5,8 miljoen inwoners, België 11,5 miljoen.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234