Een optreden van Diplo in Party Royale Beeld Epic Games
Een optreden van Diplo in Party RoyaleBeeld Epic Games

Een game als clubhuis

In Fortnite hoeven mensen geen anderhalve meter afstand te houden

Fortnite is al twee jaar een online clubhuis voor jongeren. In een nieuwe geweldloze versie hoeft niet meer te worden geschoten, maar komen de gamers samen op feestjes die in het echt even niet kunnen.

Rufus Kain

Een groep fans verzamelt zich op de dansvloer. Tegenover hen verschijnt de Amerikaanse dj Diplo op een groot scherm. ‘Zijn jullie er klaar voor?’ Diplo knalt de eerste beat erin, en het publiek staat dicht op elkaar te dansen. In de wereld van Fortnite hoeven mensen geen rekening te houden met anderhalve meter afstand.

Fortnite is de cartooneske videogame die in 2018 uitgroeide tot hét online verlengstuk van het schoolplein. Honderden miljoenen jongeren spraken in het spel af met vrienden, en pronkten er met virtuele outfits en dansmoves die ze hadden gewonnen of gekocht. Maar er bleef één verschil met een normaal schoolplein: tijdens het chillen met vrienden moesten spelers vechten voor hun leven. Fortnite is van origine een schietspel.

Maar eind april introduceerde spelmaker Epic Games een nieuwe spelmodus: ‘Party Royale’. Net als in het oorspronkelijke ‘Battle Royale’ komen spelers samen op een virtueel eiland. Alleen zijn er ditmaal geen geweren, maar voetbalvelden, fastfoodrestaurants en festivalpodia. Dj Diplo’s digitale optreden van 2 mei speelde zich dan ook in Party Royale af.

Voetballen of skydiven

Gamejournalist en Fortnitespeler van het eerste uur Gillian de Nooijer denkt dat Fortnite door de nieuwe feestmodus nog socialer kan worden. ‘Fortnite is voor een hele generatie jongeren hét clubhuis. Maar tot nu toe moest je steeds meedoen aan het schietspelletje om elkaar op te zoeken. Die druk halen de makers er nu af.’ Wel bevindt Party Royale zich volgens hem nog in een vroeg stadium. ‘Zo’n alternatief bieden is heel handig, alleen dan moet er wel iets te doen zijn. Het nieuwe eiland is nu nog vrij leeg. Je kan paintballen, voetballen, skydiven, maar in een half uur heb je alles wel gezien.’

Dat verandert op het moment dat er een evenement plaatsvindt. Aan een rand van het eiland staat een groot bioscoopscherm, dat ongetwijfeld voor vertoningen gebruikt gaat worden. En Epic Games gebruikt Fortnite steeds vaker als platform voor concerten.

Een week voor Diplo, gaf rapper Travis Scott een serie optredens in het spel. Bijna 28 miljoen spelers kwamen kijken naar het spektakel, een psychedelische bedoening, met lichteffecten en hologrammen.

Ook kleinere acts

Toen dj Marshmello een jaar eerder voor 10 miljoen spelers optrad, vroegen sommige niet-gamers zich af: waarom zou iemand in vredesnaam een concert willen bezoeken in een computerspel?

Maar tijdens de huidige crisis vormt Fortnite de voorlinie als het gaat om interactieve livestreamconcerten. Tot nu toe spelen er vooral supersterren, maar dat kan spoedig veranderen. ‘Vorig jaar liet de band Weezer een speciaal eiland in Fortnite bouwen voor de promotie van hun nieuwe album’, vertelt De Nooijer. ‘Dat is duur. Het kant-en-klare podium in Party Royale kan voor kleinere acts geschikter zijn.’

Tot zover de muziek. Maar wanneer er geen concert plaatsvindt is Party Royale dus nog een saaie bedoening. ‘Het is een test. De makers kijken nu wat spelers leuk vinden, en gaan er daarna verder aan sleutelen. Op een gegeven moment wordt Party Royale denk ik de nieuwe lobby.’ De lobby is de plek waar spelers verbinding maken met hun vrienden, een kostuum voor hun personage uitkiezen en een nieuw potje beginnen. Nu is dat nog een kaal en statisch menu, maar dat zou Epic Games dus kunnen inruilen voor een soort spel binnen het spel.

‘In het stadje van Party Royale kunnen spelers dan shoppen naar kleding en die aan elkaar laten zien. Op het eiland zijn nu al telefooncellen waarin spelers zich kunnen omkleden en een bus die ze naar een potje Battle Royale brengt.’

Maatschappelijk nuttig

Fortnite is niet de enige game die cultuur levend houdt in tijden van corona. Op 16 mei vindt in het ­lego-achtige spel Minecraft het muziekfestival Block by Blockwest plaats, met onder andere de bands Massive Attack en Pussy Riot op het affiche. Behalve muziek heeft het festival ook spelletjes en een kunstgalerie. Minecraft heeft in het verleden al meerdere grote festivals georganiseerd.

Toch overtreft de vraag ditmaal de verwachtingen van de makers. Het evenement stond oorspronkelijk gepland voor 25 april, maar bleek zo populair dat de servers vrijwel direct crashten.

Als sociaal platform is Minecraft niet beperkt tot evenementen. Het spel is al jaren zeer populair, mede omdat het spelers de vrijheid biedt fantasierijke werelden te bouwen en elkaars creaties te bezoeken. Het maatschappelijke nut hiervan blijkt evenmin beperkt tot de coronapandemie.

In maart liet persvrijheidsorganisatie Reporters Sans Frontières in Minecraft een bibliotheek bouwen, met daarin teksten die in hun landen van oorsprong verboden ­waren. Binnen het spel konden de inwoners die alsnog lezen.

(Trouw)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234