null Beeld

In gesprek met de enige vertegenwoordiger van Noord-Korea in het Westen. 'Donald Trump heeft de ballen niet om ons aan te vallen.'

De Spanjaard Alejandro Cao de Benós !s de enige vertegenwoordiger van de Democratische Volksrepubliek Korea in het Westen. Al meer dan vijfentwintig jaar reist hij minstens twee keer per jaar naar Noord-Korea. ‘Donald Trump heeft de ballen niet om Noord-Korea aan te vallen.’

ernesto rodríguez amari

'Onze nucleaire bommen zijn minstens 100 keer sterker dan de atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki werden gegooid'

Meer dan de helft van het Amerikaanse vasteland ligt binnen de reikwijdte van de Noord-Koreaanse langeafstandsraketten: dat is na de recentste testvlucht de verontrustende conclusie. Vooral omdat het land al jaren aan een nucleair programma werkt, waarvan de capaciteit vooralsnog onbekend is. Terwijl het Westen angstvallig naar Pyongyang kijkt en Human Rights Watch het ene na het andere striemende rapport over schendingen van de mensenrechten publiceert, verdedigt Alejandro Cao de Benós (42) zijn tweede thuisland.

Alejandro Cao de Benós «Als we onze soevereiniteit willen garanderen, moeten we ons voorbereiden op oorlog: dat heeft de regering van Pyongyang heel goed begrepen. Landen als de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië mogen zonder problemen nucleaire wapens bezitten. Als zij hun wapenarsenaal uitbreiden, reageert niemand: waarom is dat anders voor Noord-Korea?»

HUMO Die landen hebben dan ook niet de intentie om andere landen aan te vallen.

Cao de Benós «Het is hypocriet van het Westen om zichzelf het voorrecht van nucleaire wapens toe te kennen onder het voorwendsel dat die nooit zullen worden gebruikt. Noord-Korea beschikt al zo’n tien jaar over nucleaire capaciteit, en wij hebben óók niet de intentie om in andere landen te interveniëren. Maar als die idioot van een Donald Trump het zou riskeren om een bom op Noord-Korea te gooien, is het hek van de dam. Op dat moment start een totale oorlog.»

HUMO De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson benadrukte vorige week dat Amerika niet uit is op oorlog en bereid is tot een dialoog – op voorwaarde dat Noord-Korea zijn nucleaire ambities opgeeft. Die zijn toch een duidelijke schending van de akkoorden met de VN?

Cao de Benós «Een akkoord werkt pas als beide partijen het respecteren. Als de VN het naast zich neerlegt, is het logisch dat Noord-Korea dat ook doet. De VS heeft 30.000 soldaten gestationeerd in Zuid-Korea. Bovendien staat het leger van Zuid-Korea indirect onder bevel van de Amerikaanse overheid. Geregeld houden ze militaire oefeningen op de grens met Noord-Korea: dat wekt de indruk dat de VS samen met Zuid-Korea een invasie aan het voorbereiden is.

»Noord-Korea zal zijn kernprogramma niet stopzetten tot de grootmachten hun nucleaire voorraden vernietigen. De Verenigde Staten hebben het recht niet om hun imperialisme aan andere volkeren op te leggen.»

HUMO Alle grootmachten steunden de resolutie van de VN voor extra economische sancties tegen Noord-Korea, zelfs China en Rusland.

Cao de Benós «Sinds het ontstaan van Noord-Korea heeft de VN ons de ene na de andere economische sanctie opgelegd. We zijn ze ondertussen gewend en weten perfect hoe we ze moeten omzeilen. We gaan niet op onze knieën zitten om koste wat het kost de vrede te bereiken. Noord-Korea zal nooit een land als Afghanistan, Irak of Libië worden.»

HUMO Verschillende analisten beweren dat Pyongyang blufpoker speelt. Volgens hen probeert Noord-Korea alles uit de kast te halen om een betere positie aan de onderhandelingstafel te bemachtigen.

Cao de Benós «Die analisten kennen de mentaliteit van de Noord-Koreaanse bevolking niet. Noord-Koreanen zijn geen Westerlingen. Wij zijn allen bereid om ons leven te geven voor onze leider. Noord-Korea beschikt over een leger van 1 miljoen soldaten. Daarnaast zijn er nog reservetroepen van honderdduizenden boeren. Onze kinderen leren hoe ze bij bombardementen naar de bunkers moeten lopen en vanaf 10 jaar wordt hun geleerd hoe ze met wapens moeten omgaan. De Koreaanse bevolking is ook zeer homogeen: we hebben geen groeperingen die onze regering willen destabiliseren. In Noord-Korea is er geen sprake van terrorisme.»

HUMO We horen regelmatig dat Noord-Korea met oud materiaal werkt. Veel raketten zouden nog uit het sovjettijdperk dateren.

Cao de Benós «De regering heeft al vijf succesvolle nucleaire tests uitgevoerd. We hebben ook al drie satellieten de ruimte ingestuurd. Onze thermonucleaire bommen zijn minstens 100 keer sterker dan de atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki werden gegooid, en we zullen niet aarzelen om die te gebruiken.»


Democratie

HUMO De officiële benaming voor Noord-Korea is de Democratische Volksrepubliek Korea. Een democratie kun je het toch bezwaarlijk noemen?

Cao de Benós «Volgens de definitie die het Westen gebruikt, waarbij er meerdere kandidaten van verschillende partijen zijn, is Noord-Korea inderdaad geen democratie. Maar als je spreekt over directe betrokkenheid tussen de gewone burgers en de grote leider: die is er wél. In Noord-Korea ligt de macht in handen van de bevolking.»

HUMO Rekent Noord-Korea op steun van Rusland of China?

Cao de Benós «De meerderheid van onze technologie wordt door onze eigen ingenieurs ontwikkeld. Tussen 1995 en 2000 kenden we een moeilijke periode omdat we ons toen moesten aanpassen. De meeste landen kozen voor het kapitalisme, en de mogelijkheid om tussen socialistische landen te onderhandelen slonk zienderogen. Ondertussen hebben we onze economie hersteld. Noord-Korea groeit met 6 procent per jaar. Doordat ik zo vaak naar Pyongyang ga, zie ik duidelijk de effecten: overal zijn er nieuwe gebouwen. De regering investeert sterk in gezondheidszorg en onderwijs. Werkloosheid bestaat niet in Noord-Korea. Een opleiding aan de universiteit of een hartoperatie: het is allemaal gratis.»

HUMO Hoe bent u in Noord-Korea terechtgekomen?

Cao de Benós «Ik was 15 of 16 jaar toen ik in Madrid in contact kwam met Noord-Koreanen die hun land kwamen promoten. Ik had er al een aantal boeken over gelezen en het land trok me erg aan. Daarenboven geloof ik sterk in de Juche-ideologie (Juche of ‘zelfvoorzienendheid’ werd door Kim Il-sung, de eerste leider van Noord-Korea en de vader van Kim Jong-il, ingevoerd als staatsideologie, red.). Ik reisde naar Noord-Korea en begon opdrachten uit te voeren voor de regering van Pyongyang. Zo heb ik mettertijd hun vertrouwen gewonnen.»

HUMO Volgens de VN en Human Rights Watch beschikt Noord-Korea over concentratiekampen. Die zouden te zien zijn op satellietfoto’s.

Cao de Benós «In Noord-Korea zijn er géén concentratiekampen. Er zijn wel werkkampen: daar moeten dieven en moordenaars de schade vergoeden die ze de maatschappij hebben berokkend. Vroeger zei de VN ook dat Irak over chemische wapens beschikte, en uiteindelijk werd er niets gevonden. En wat Human Rights Watch betreft: zij krijgen subsidies van het Pentagon, dus ook hun informatie is niet betrouwbaar.»

HUMO Vormen de foto’s dan geen bewijsmateriaal?

Cao de Benós «Die zijn volgens mij vervalst. De gebouwen kunnen perfect grote boerderijen zijn. Trouwens: de Amerikanen zouden beter in eigen boezem kijken. Wat deden ze in de Abu Ghraibgevangenis in Irak? En waarom is Guantánamo nog niet gesloten?»

HUMO De getuigenissen van ontsnapte Noord-Koreanen grijpen toch naar de keel?

Cao de Benós «Noord-Koreanen die in Zuid-Korea aankomen, hebben niet veel opties. Vaak moeten ze werken voor de inlichtingendiensten en worden ze verplicht om negatieve dingen te zeggen over Noord-Korea. Velen hebben achteraf spijt van hun vlucht.»

HUMO Waarom is er geen toegang tot het internet in Noord-Korea?

Cao de Benós «In de universiteiten is er gratis internet. Maar we kunnen niet toelaten dat Noord-Korea gedestabiliseerd wordt. Daarom controleert de regering in Pyongyang het internetverkeer – net zoals de FBI en de CIA dat doen om terroristen te traceren.»

HUMO De Amerikaanse student Otto Warmbier, die veroordeeld werd tot een werkstraf voor het stelen van een affiche, werd recent vrijgelaten. Hij lag echter in coma en stierf enkele dagen later in de VS. Volgens zijn vader bezweek hij aan de verwondingen die hij had opgelopen door fysieke foltering.

Cao de Benós «Warmbier werd gearresteerd voor het stelen van een nationaal symbool van onze grote leider Kim Jong-il. Zijn straf werd verzwaard nadat hij bekende dat hij handelde in opdracht van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Volgens onze informatie was dit een eerste missie en zouden er nadien nog volgen. Hij werd echter nooit gefolterd. Een autopsie had dat kunnen uitwijzen, maar die werd geweigerd door zijn familie.

»Warmbier was veroordeeld tot vijftien jaar cel: het was dus bijzonder mild van Noord-Korea om hem na amper een jaar vrij te laten. De kans is groot dat Pyongyang voortaan niet meer zo genadig zal zijn.»

HUMO Na Warmbiers dood liet Donald Trump blijken dat de druk op Noord-Korea zou worden opgevoerd.

Cao de Benós «Donald Trump heeft de ballen niet om actie te ondernemen tegen Noord-Korea. De wereld weet nu dat we in staat zijn om een intercontinentale raket te lanceren die Amerika kan treffen. We zijn niet bang voor Trumps spierballengerol.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234