null Beeld

In het hoofd van Bill Gates: 'Ik had graag de charme van Steve Jobs gehad'

De grootste angst van Microsoft-baas Bill Gates? Geen cyberaanval op het hoofdkwartier van zijn bedrijf in Redmond of de gehele wereldbevolking die gezamenlijk beslist om eens een andere tekstverwerker te proberen, maar wel: zijn hersenen die stoppen met werken.

Redactie

undefined

Dat bekent hij in ‘Inside Bill’s Brain’, een nieuwe driedelige Netflix-documentaire over de man die zijn volk met Word leerde schrijven. Davis Guggenheim (‘An Inconvenient Truth’) praatte met intimi en Gates zelf over ’s mans karakter, Microsoft en zijn vele filantropische projecten: sinds de oprichting in 1994 heeft zijn foundation al meer dan 50 miljard dollar geïnvesteerd in goede doelen.

Bill Gates «Ik vond het leuk om Melinda (zijn vrouw, red.) over mij te horen praten en familiefoto’s terug te zien die lang verloren waren gewaand. Maar mijn drijfveer om mee te werken was vooral om thema’s als polio en de klimaatverandering onder de aandacht te brengen. Die problemen kunnen alleen maar opgelost worden als je ze bij een breed publiek aankaart, als je zowel wetenschappers als politici en gewone burgers kunt bereiken.»

– Nochtans zeg je: ‘Ik wil geen bron van inspiratie zijn.’

Gates «Natuurlijk moet je je eigen begeestering kunnen overbrengen om problemen aan te pakken. Ik bedoelde alleen dat ik niet van nature graag lange preken houd. Ik heb geleerd hoe ik in het openbaar kan spreken over de thema’s die me bezighouden. Maar ik ben nooit iemand als Steve Jobs geweest, die op een heel natuurlijke manier zijn enthousiasme kon overbrengen, zelfs al was het dan voor een computer. Dat talent had ik graag gehad.»

– De antitrustzaak tegen Microsoft komt uitgebreid aan bod in de reeks. Dat was het moment waarop uw imago en dat van uw bedrijf een klap kreeg.

Gates «Toen de pc en internet opkwamen, vonden mensen het geweldig wat allemaal mogelijk was, maar tegelijk stelden ze zich vragen over negatieve bijwerkingen. En die zorgen zijn legitiem, want technologie hééft een grote impact op ons leven. In zekere zin ben ik op dat vlak een voorloper: iemand als Mark Zuckerberg maakt nu mee wat mij toen overkomen is.»

– Was het pijnlijk om de beelden van uw getuigenis tijdens die rechtszaak terug te zien?

Gates «Het was niet mijn favoriete moment. En er zijn nog steeds elementen in die zaak die ik oneerlijk vind. Maar als je mijn leven als geheel bekijkt, kan ik nergens over klagen. Die zaak heeft ervoor gezorgd dat ik me tien jaar eerder op mijn stichting ben gaan concentreren dan anders het geval was geweest. Het is verleden tijd voor mij.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234