null Beeld

In het oog van de storm: vier bekende slachtoffers getuigen over cyberpesten. 'Was ik niet zo sterk geweest, dan had ik dit gesprek vanuit een instelling gevoerd.'

Hoewel ‘internettrollen’ u misschien doen denken aan mythische sprookjesfiguren, zien ze eruit als elk ander mens. Het enige verschil: ze dragen een pak frustraties met zich mee, die ze te pas en te onpas ventileren op sociale media. Wij spraken vier bekende slachtoffers die online het bloed vanonder de nagels werd gehaald.

Redactie

'Ik had geen zin meer om nog naar de supermarkt te gaan. Ik dacht dat iederéén tegen me was'


Marjolein Faes: ‘Eén front tegen de bagger’

‘Ik vind Marjolein een schijtwijf’, ‘Wat een bitch!’, ‘Nu weten we allemaal waarom ze nog geen vent had’, ‘En dat voor een lifecoach!’ Enkele ‘Blind getrouwd’-kijkers waren er duidelijk niet van gediend dat Mike en Marjolein beslisten om niet getrouwd te blijven en wezen haar als schuldige aan. Zelf heeft ze nooit gereageerd op alle online verwijten. Tot nu: met het initiatief #stoppesten wil ze de aandacht vestigen op cyberpesten onder volwassenen.

Wanneer we haar bellen, ligt er net een kraakverse Dag Allemaal in de rekken, met haar ex-man op de cover. De kop: ‘Mike had een geheime relatie tijdens ‘Blind getrouwd’’.

MARJOLEIN FAES «Ik heb het gezien, maar ik lig er niet meer wakker van. In het begin werd ik nog boos telkens wanneer er iets in de pers verscheen: ‘Allee, nóg maar eens een artikel!’ Ondertussen heb ik geen zin meer om er nog energie aan te verspillen.

»Ik speelde al met het idee voor #stoppesten toen het programma nog liep en ik plots verguisd werd. Maar ik heb ermee gewacht tot nu, omdat ik niet wilde dat het project uit woede zou ontstaan. Ondertussen is die woede weggeëbd.

»Ik ben op zoek gegaan naar instanties die zich bezighouden met pesten bij volwassenen, maar die waren haast onvindbaar. Ik wilde er eerst een boek over schrijven, maar het zou te lang duren voor dat in de rekken ligt. Dus heb ik met alle ingewonnen informatie een presentatie gemaakt, waarmee ik naar bedrijven en organisaties wil trekken.

»Ik ben als loopbaanbegeleider al vaak in contact gekomen met werknemers die gepest worden. Dat gaat van iemand negeren tot zelfs opsluiten op het toilet, of laxeermiddel in de koffie doen. Ongelofelijke toestanden. Van cyberpesten bestaan nog geen officiële cijfers omdat het een redelijk nieuw fenomeen is, dus besloot ik daarop te focussen.»

HUMO Wat kan er aan cyberpesten worden gedaan?

FAES «Voor zover ik weet zijn er nog geen wetten. Maar je zou je eventueel kunnen beroepen op artikels 3 en 12 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die stellen dat je recht hebt op vrijheid en onschendbaarheid van je persoon, en op veiligheid en privacy.

»Nu, een advocate vertelde me dat je het gevecht tegen sociale media niet kunt winnen. Misschien zullen er ooit wetten voor bestaan.»

HUMO Met screenshots kun je toch bij de politie terecht?

FAES «Alleen als je dreigementen hebt ontvangen. Helaas valt er niets te beginnen tegen iemand die je ‘alleen maar’ uitscheldt voor het vuil van de straat.»

HUMO Als die scheldpartijen je #stoppesten deden bedenken, dan moeten ze je wel diep geraakt hebben.

FAES (stilletjes) «Ja. Al na de eerste aflevering had ik besloten om geen interviews meer te geven en alles te negeren wat over het programma verscheen. Maar ik was er wel van op de hoogte, omdat ik altijd samen met mijn vriendinnen naar ‘Blind getrouwd’ keek, en zij me na elke uitzending lieten weten wat er op sociale media over verscheen. Toen de bom ontplofte, zaten ze in shock naast me: ‘Oei.’

»Niet veel later werd ik persoonlijk aangevallen via sms’jes en e-mails: ‘Je verdient het niet om te leven’, ‘Je verdient geen liefde.’ Een 12-jarig jongetje stuurde mij via Messenger een bericht: ‘Kreng!’ Ik voelde pijn, verdriet, woede en angst, allemaal tegelijk. Er flitste van alles door mijn hoofd: waarom sturen ze zoiets? Wat gaan de mensen van mij denken? Zullen de banden van mijn auto zijn platgestoken als ik straks naar buiten ga? Hoe moet ik nog functioneren? Waarom heb ik ooit aan ‘Blind getrouwd’ meegedaan?»

null Beeld

'Ik zou graag eens met mijn pesters babbelen. Waarom zeggen ze zulke dingen over mij? En wat zouden ze doen als ze me in het echte leven tegenkomen?'

HUMO Heb je spijt van je deelname?

FAES «Ik heb er zelf voor gekozen om aan het programma mee te doen, ik heb er dus geen spijt van. Ik ben nog altijd een romantisch zieltje dat in de liefde gelooft (lacht). Maar ik sta níét in voor andermans bagger. En ik zou me geen tweede keer meer inschrijven.

»Op straat werd ik steeds op een positieve manier aangesproken: ‘We steunen je!’ of ‘Ik ken je van tv: mag ik een selfie?’ Maar online was het een ander verhaal. Ik heb m’n professionele site enkele weken offline moeten halen, omdat mensen ook via die weg berichten stuurden. Maar daardoor kreeg ik ook geen boekingen meer binnen.»

HUMO Een Antwerpse studente die ook Marjolein Faes heet, werd verkeerdelijk voor jou aanzien en onder de haatberichten bedolven. Haar reactie: ‘In het begin kon ik er nog mee lachen, maar dat ging snel over.’

FAES (lachje) «Als je je inschrijft voor ‘Blind getrouwd’, weet je wel dat je in een goedbekeken programma te zien zal zijn, maar je verwacht niet dat je bagger over je heen zal krijgen.

»Ik zou heel graag eens met mijn pesters spreken. Wat doet mensen voor hun tv-scherm beslissen zoiets over mij te zeggen? En wat zouden ze doen als ze me in het echte leven tegenkwamen?»

HUMO ‘Blind getrouwd’ werkt met een team van psychologen. Kon je bij hen terecht?

FAES (knikt) «Alle deelnemers kunnen nog steeds met de psychologen gaan praten. Ik heb daar gebruik van gemaakt, maar ik heb het meest aan mijn familie en vrienden gehad. Die zijn er elke dag. En mijn vriendenkring telt gelukkig heel wat psychologen en pedagogen (lacht). Ik zit zelf niet op Twitter, maar zij hebben me gezegd: ‘Het gaat misschien over een honderdtal tweets. Op een miljoen kijkers stelt dat níéts voor.’ Maar door die tweets in artikels te bundelen, lieten sommige media wel uitschijnen alsof heel Vlaanderen anti-Marjolein is.»

HUMO Voelde het ook zo aan voor jou?

FAES «Ja. Ik had nog weinig zin om naar de supermarkt of naar de bakker te gaan, uit schrik dat iemand me iets naar het hoofd zou slingeren. Ik begon echt te geloven dat iederéén negatief over me dacht.»

HUMO Aljosja, dit jaar ook te zien in ‘Blind getrouwd’, nam het voor je op in een open brief: ‘Gelukkig is Marjolein een sterke vrouw die dat kan relativeren.’ Is dat zo?

FAES «Ik heb het weten om te buigen naar iets positiefs: het #stoppesten-project. En ik ben sterk. Was ik labiel geweest, dan had ik dit gesprek vanuit een instelling gevoerd.

»Ik heb ook lieve berichten gekregen, maar ons brein focust vooral op het slechte, hè. Spijtbetuigingen heb ik nog niet ontvangen, en die zal ik wellicht ook niet krijgen. Maar daar is het me niet om te doen.»

HUMO Damiano heeft het ook hard te verduren gekregen: omdat hij uit respect niet met de verliefde Wendy in bed dook, werd hij voor homo uitgemaakt. Heb je daar met hem over gepraat?

FAES «Nu wel, in het begin kenden alle kandidaten elkaar nog niet. Ondertussen vormen alle deelnemers één front tegen de bagger.»

HUMO Wat ik dacht tijdens de heisa: alleen Marjolein en Mike weten wat de aanleiding is voor hun scheiding, dus anderen hoeven zich daar niet mee te moeien.

FAES (lacht) «Dat dacht ik ook: ‘Moei je niet, je weet niet wat er aan de hand is!’ En nee, ik heb geen zin om hier te vertellen hoe het dan wél in elkaar zit.

»Nu, als ik thuis met mijn vriendinnen naar soortgelijke realityprogramma’s kijk, dan spuien wij ook commentaar — dat is nu eenmaal het doel van reality-tv. Maar ik zou mijn mening nóóit twitteren, omdat die kwetsend kan zijn. Hou je kritiek binnenskamers!»

HUMO Hebben mannen ondertussen ook al online avances gemaakt?

FAES (lacht) «Een aantal. Sympathiek, maar ik zal er niet op ingaan.»

HUMO En zijn er al reacties gekomen op #stoppesten?

FAES «Ik heb al een hoop bedankjes gekregen van mensen die nu ook hun ervaring durven te delen. Fantastisch. Ik heb al enkele boekingen, maar ik hoop nog heel veel presentaties te kunnen geven. Zelfs al zou ik maar twee mensen kunnen doen inzien dat ze zulke berichten beter niet meer posten, dan is mijn missie geslaagd en ben ik een gelukkig mens.»


Linda De Win: ‘Een vrouw mag het niet hard spelen’

Een aantal ‘De slimste mens ter wereld’-kijkers kunnen het moeilijk aanvaarden dat een vrouwelijke deelneemster het lang weet uit te zingen in de quiz. Dat mochten Olga Leyers en Danira Boukhriss Terkessidis de afgelopen jaren aan den lijve ondervinden. ‘Villa Politica’-journaliste Linda De Win had de bedenkelijke eer om de allereerste vrouw te zijn die door haar deelname onder kritiek bedolven werd — omdat ze dichter bij het scherm ging zitten tijdens de fotoronde en echt voor de overwinning wilde gaan. Of misschien gewoon omdat tv-kijkend Vlaanderen een tikkeltje onverdraagzaam is?

null Beeld

'Ik kan het niet hard maken, maar ik heb mijn bedenkingen over hoe de programmamakers van 'De slimste mens' op de hetze hebben ingespeeld' Linda De Win

LINDA DE WIN «Toen ik meedeed, heb ik me nooit afgevraagd: ‘Hoe kom ik over?’ Maar ik denk dat sommige kandidaten dat ondertussen wel doen.

»Ik heb meegedaan aan ‘De slimste mens’ in 2010. Twitter was nog niet ingeburgerd, en zelf heb ik nooit een Facebookprofiel gehad. Ik heb dus enkel via via vernomen wat er over mij werd verteld. Of ik las het in de krant: Het Laatste Nieuws heeft daar toen mee ‘uitgepakt’. Het komt natuurlijk aan als je dat leest. De heftigheid waarmee sommige mensen tekeergingen! Volgens een Facebookgroep moest ik naar Auschwitz (stil). Dat gaat er vér over. Die mensen hebben geen besef van wat daar gebeurd is. Als de kranten dat ook nog eens beginnen over te nemen, denk je: ik ga niet meer vrijuit mijn gedacht zeggen. Maar ik kon m’n gedrag niet aanpassen, want alle afleveringen waren al opgenomen. Ik kan me ook niet herinneren dat ik zo uitgesproken was.»

HUMO Je kunt toch maar jezelf zijn?

DE WIN «Maar blijkbaar is dat voor sommige mensen te veel (lacht). Op het hoogtepunt van die mediastorm was ik te gast in ‘Phara’, en toen heb ik veel mails gekregen. 98 procent daarvan was positief: ‘Trek het je niet aan!’ Maar net omdát je er zoveel mails over krijgt, besef je ook dat er wat aan de hand is.

»Ik heb mij daarna afgevraagd of de makers op die hetze hebben ingespeeld door bepaalde dingen te benadrukken in de montage.»

HUMO Terwijl ze er evengoed op hadden kunnen inspelen door bepaalde dingen af te zwakken.

DE WIN (knikt) «Ik kan het natuurlijk niet hard maken, maar ik heb er mijn bedenkingen bij. De jury maakte af en toe een giftige opmerking waarvan ik dacht: ‘Als ze de controverse niet wilden voeden, hadden ze dit er eigenlijk kunnen uitknippen.’ Maar die heisa genereerde natuurlijk ook publiciteit voor het programma.»

HUMO Is het niet erg om dat ten koste van een deelnemer te doen?

DE WIN «Misschien dachten ze dat ik sterk genoeg was om daartegen te kunnen (lacht).

»Het Laatste Nieuws heeft toen alleszins wel aan framing gedaan. Waarom moest alle commentaar per se in een artikel gegoten worden? Ik herinner me de lelijke foto die ze erbij hadden gezet ook nog goed (lacht). Een foto van tijdens het programma, waarop ik erg geconcentreerd was.

»In 2011 heb ik deelgenomen aan ‘De allerslimste mens’. Aangezien het pas een jaar na de heisa was, heb ik toen toch meer ingehouden gespeeld. Ik lag er na de derde aflevering uit, en daar heeft toen geen haan naar gekraaid.

»Maar toen Danira Boukhriss jaren later een ‘arrogant wicht’ werd genoemd, dacht ik: het gaat toch niet opnieuw beginnen, zeker? Ik heb er toen een stukje over geschreven voor De Morgen. Kan het zo simpel zijn dat een deel van het publiek niet tegen een mondige vrouw kan?»

HUMO Is dat zo, denk je?

DE WIN «Tja, zo lijkt het wel, hè? In het begin kon ik niet aanvaarden dat het puur seksistisch was. Nu, ik hoef niet door iedereen sympathiek bevonden te worden. In dat Humo-interview van een paar weken geleden zei Danira’s moeder dat haar dochter altijd voor- en tegenstanders heeft gehad. Bij mij is dat ook zo. Maar ik kan me toch niet van de indruk ontdoen dat alleen mannelijke kandidaten het hard mogen spelen. Gilles De Coster bevestigde dat onlangs in een kranteninterview: blijkbaar heeft Annelies uit ‘De mol’ het vorig jaar hard te verduren gekregen. Ik heb een paar afleveringen van het vorige seizoen gezien, wat heeft ze in godsnaam misdaan?»

HUMO Ook VRT-journalistes zijn een doelwit. Jij kreeg een paar jaar geleden een brief waarin je werd uitgemaakt voor ‘rode hoer’. Een ‘Terzake’-kijker liet Kathleen Cools weten dat hij hoopte dat ze ‘bij een aanslag opgeblazen werd’ omdat ze Filip Dewinter een kritische vraag had gesteld. En de outfits van Catherine Van Eylen worden al jaren bekritiseerd.

DE WIN «Van mannelijke journalisten wordt meer geaccepteerd. O wee als je als vrouw een tafelspringer bent! Al hebben jonge journalistes het volgens mij tegenwoordig makkelijker dan vroeger. Gelukkig maar.»

HUMO Op Facebook telt de groep ‘Linda De Win doet dat goed in ‘De slimste mens’’ 469 leden, de groep ‘‘De slimste mens’ ZONDER Linda De Win’ kan op 2.535 aanhangers rekenen. Heb je die groepen nooit offline willen laten halen?

DE WIN «Freek Braeckman heeft er destijds een journaalitem over gemaakt: ‘Kunnen er stappen ondernomen worden tegen Facebook?’ Nu kun je Facebook daarover contacteren, maar de sociale media stonden negen jaar geleden nog in de kinderschoenen.»

HUMO Werd je er ooit over aangesproken op straat?

DE WIN «Gisteren nog! Maar als mensen me erop aanspreken, is het altijd verontschuldigend.

»Tegenwoordig krijg ik geen haatberichten meer, maar als je in de politieke journalistiek zit, krijg je soms wel trollenlegers over je heen. Als het echt te grof wordt, blokkeer ik ze, maar dat gebeurt zelden. Van mij mag er gediscussieerd worden, zolang het proper blijft. Maar soms vraag ik me toch af: ‘Hebben ze nu echt niets beters te doen?’»

HUMO Is Marjoleins initiatief #stoppesten nodig?

DE WIN «Ik vrees dat de aandacht snel zal wegebben. Misschien is daar wel een taak voor het onderwijs weggelegd: je leest vaak dat jongeren hard aangepakt worden op sociale media, terwijl ze er niet tegen gewapend zijn. Het zou mooi zijn om kinderen ervan te overtuigen dat pesten echt niet oké is. En dan moet je hopen dat ze het later zelf niet zullen doen. Jongeren kunnen niet zonder Facebook en Instagram: het maakt deel uit van hun leven. Maar dat maakt hen meteen ook veel kwetsbaarder.»


Youssef Kobo: ‘Om het meest geschoffeerd zijn’

Begin september 2016 stapte Youssef Kobo op als kabinetsmedewerker van CD&V-staatssecretaris Bianca Debaets. Noodgedwongen: Bart De Wever had een maand eerder laten weten dat hij de tewerkstelling van Kobo ‘verontrustend’ vond en een bewijs dat CD&V ‘bepaalde groepen wil charmeren.’ Niet veel later diepte de N-VA een oude tweet van Kobo uit 2013 op: ‘En als we nu eens bij wijze van compromis GAIA-activisten in plaats van schapen slachten?’ De heisa die daarop volgde, deed Kobo zijn ontslag indienen.

null Beeld

'Het ergste zijn de gruwelijke foto's van slachtoffers van terreur, met het bericht: 'Hier ben jij verantwoordelijk voor!' Youssef Kobo

YOUSSEF KOBO «Eerst wil ik nog eens zeggen dat die tweet smakeloos en dom was. Ik had een discussie over het Offerfeest met een bevriende GAIA-sympathisant. Hij had als grap een cartoon op mijn Facebookpagina gepost, van schapen die een moslim slachten. Mijn tweet was een reactie daarop. Zulke dingen zou ik nu niet meer posten, maar dat neemt niet weg dat Bart De Wever mij heeft geviseerd nadat De Standaard had bericht dat ik voor de CD&V in Antwerpen zou opkomen. Hij is in zijn missie geslaagd: na zijn uithaal heb ik 3.000 haatberichten gekregen.»

HUMO Heeft er dan iemand tot 2013 teruggescrold om iets te vinden waarmee ze je in diskrediet konden brengen?

KOBO «In m’n jonge jaren postte ik honderden berichten per week. (Laconiek) Ik heb dus enorm veel compassie met de N-VA-communicatiemedewerker die honderdduizenden berichten heeft moeten doorploegen om toch maar íéts te kunnen vinden. Je moet weten: Twitter houdt enkel de laatste 3.500 berichten bij. Ik kan zélf niet aan mijn berichten uit 2013. Zodra je in de clinch gaat met Pol Van Den Driessche of Bart De Wever, maken ze dus gebruik van geavanceerde zoekmethodes.

»Toen Jihad Van Puymbroeck begin dit jaar aan haar job als redacteur bij de VRT begon, kwamen ook oude tweets van haar naar boven (waarin ze de N-VA onder meer assholes noemde, red.). De rechtse opiniesite Sceptr heeft die tweets toen in een artikel gebundeld. Zo kwam een 23-jarige vrouw op haar eerste werkdag meteen in een Twitterstorm terecht. Als je kritiek hebt op een bepaalde partij, staat je dat als Vlaming met een migratieachtergrond blijkbaar te wachten — ook al gaat het om domme uitspraken uit je studententijd. Terwijl staatssecretarissen, ministers en partijvoorzitters wekelijks wegkomen met xenofobe uitspraken.»

HUMO Hoe kijk je er nu op terug?

KOBO «Ik werd acht maanden lang dagelijks met honderden berichten bestookt nadat ‘De afspraak’ een kritische tweet van mij over Pol Van Den Driessche in een uitzending had gebruikt. Dat ging soms ver. Een tweetal jaar geleden werd ik uitgenodigd door een organisatie voor een evenement bij de Verenigde Naties in New York. Wel, die organisatie kreeg toen mails à la: ‘Pas op voor die jongen, hij staat bekend bij Hamas.’ Te gek voor woorden.

»Hoeveel mensen moeten daar nog het slachtoffer van worden? Ik ben toen zo dom geweest om alles te ondergaan. Ik dacht: ‘Als ik hier tegenin ga, wordt het alleen maar erger.’ Soit, live and learn.»

HUMO Je laat je niet doen: onlangs postte je op Facebook een screenshot van Bart De Wevers tweet waarin hij Israël een ‘gelukkige 70ste verjaardag’ wenste, terwijl het Israëlische leger net 55 Palestijnen had gedood.

KOBO «Ik kan niet zwijgen over onrecht, maar ik tart het lot niet meer. Ik zeg veel minder mijn gedacht. Ik waarschuw jongeren met migratieroots ook: ‘Pas op, als je in je tienerjaren een grote mond opzet, betaal je daar vroeg of laat de prijs voor.’»

HUMO De 24-jarige Dylan Vandersnickt, ex-ondervoorzitter van Jong N-VA, postte vorig jaar op Facebook een meme waarin een als moslim verklede kikker een linkse studente verkracht. Na de mediastorm die hij zo ontketende, nam hij ontslag bij Jong N-VA. Enkele maanden later stapte hij uit het leven. Door de gevolgen van die heisa?

KOBO «Ik ga niet speculeren over zijn zelfmoord, want dat vind ik ongepast tegenover zijn nabestaanden. Maar ik weet als geen ander dat je door een donkere periode gaat wanneer je wordt geroosterd voor je onnozelheden. Dat valt niet te onderschatten.»

HUMO Ga jij de komende gemeenteraadsverkiezingen op de lijst van CD&V Antwerpen staan?

KOBO «Ik ben zeer actief bij de Antwerpse afdeling, maar dat is nog niet duidelijk. Ik heb het afgelopen anderhalf jaar niet stilgezeten. Ik heb een ambitieus project op poten gezet, dat ik zal testen in samenwerking met het Europees Parlement en Google. Het is nog even puzzelen om mijn projecten met mijn politiek engagement te combineren.»


'Er staat altijd iemand klaar die zijn woede wil ventileren. De anonimiteit die sociale media bieden, maken het gemakkelijker om volledig los te gaan'

HUMO Toen we je belden om dit interview vast te leggen, zei je: ‘Haatberichten genoeg: elke dag entertainment!’ Je kunt ermee lachen?

KOBO «Je kunt er niet veel tegen doen, dus moet je een manier vinden om ermee om te gaan. Ik ben een veelgebruiker van sociale media en durf mijn mening te geven. Dan krijg je uiteraard reacties, maar dat is nog iets anders dan de racistische scheldpartijen of de stalking waarmee ik te maken krijg. Het ergste zijn de gruwelijke foto’s van slachtoffers van terreuraanslagen, met het bericht: ‘Hier ben jij verantwoordelijk voor!’ Wat er ook misgaat in het Midden-Oosten, mensen komen verhaal halen bij mij. Waarom? Ik ben een modale Vlaming.»

HUMO Ik keek eens op je sociale media en zag, nu de ramadan is begonnen, dat iemand ernaar verwees met ‘rammelamadingdong’.

KOBO «Een klassieker. Net als ‘Ga terug naar je eigen land!’. Vermoeiend. Na een tijdje lees je daar overheen, omdat je de profielen begint te herkennen. Op Twitter alleen al heb ik 7.500 accounts geblokkeerd: dat zijn de extreme gevallen die ik negeer. Godzijdank is er zo’n blokkeerknop, anders had ik mijn profiel al stopgezet. Maar zo nu en dan kan ik de verleiding niet weerstaan om te checken wat er over bepaalde onderwerpen wordt gezegd. En toegegeven, soms raakt het me wel.

»Nu, sociale media zijn niet uitsluitend een open riool. Op Twitter leer je ook veel interessante mensen kennen van wie je kunt bijleren. Ik heb al vaak m’n mening bijgesteld, dankzij relevante kritiek waarmee ik de hiaten in mijn redenering kon dichten. Maar je moet er de bagger bijnemen. Waarom vindt iemand het nodig te schelden, gewoon omdat je van mening verschilt? Uit frustratie, volgens mij. We leven in gepolariseerde tijden, waarin er elke dag een opbod is: ‘Wie is er het meest geschoffeerd?’ Er staat altijd iemand klaar die zijn angst en woede wil ventileren. En de anonimiteit die sociale media bieden, maken het gemakkelijker om volledig los te gaan.

»Studies hebben aangetoond dat de toon die machtshebbers gebruiken, een directe impact heeft op hoe mensen met elkaar omgaan — óók op sociale media. Na de brexit en de verkiezing van Trump zag men een stijging van het aantal haatmisdrijven in Groot-Brittannië en de VS.»

HUMO Wat vind jij van Marjoleins initiatief #stoppesten?

KOBO «Ik zou het fijn vinden als we het respect dat we in het echte leven voor elkaar hebben, ook naar de sociale media kunnen vertalen. Ik hoop dat ze veel succes heeft met haar hashtag. Het is modieus om te zeggen dat je je niets aantrekt van de bagger op Twitter, maar we moeten niet onnozel doen: soms komt het hard aan.

»Tegelijk zou ik de menselijke aard toch niet onderschatten. Haar initiatief zal niet iedereen zich van vandaag op morgen doen bezinnen over z’n gedrag op sociale media.»

HUMO Dan wensen we je nog veel goede moed!

KOBO (lacht) «Gewoon blokkeren en negeren!»


Dries Van Langenhove: ‘leugens ontkrachten is vermoeiend’

We leven in gepolariseerde tijden, met heel wat moddergegooi tussen links en rechts. Dries Van Langenhove, oprichter van de rechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden en voormalig redactiemedewerker van de rechtse opiniesite Sceptr, adresseerde op Twitter onlangs alle ‘linkse trollen die mij dagelijks verwijten homo te zijn’.

null Beeld

'Volgens mij komen de verwijten voort uit frustratie over de successen die ik boek' Dries Van Langenhove

DRIES VAN LANGENHOVE «Men verwijt mij van alles. Ik zou een zwakzinnige hoerenzoon zijn, een homo, een fascist, een neonazi, ik zou een kleine piemel hebben en geen aandacht krijgen van vrouwen. Dit bericht heb ik vandaag gekregen (leest voor): ‘Vieze fascist, krijg kanker en sterf, liefst zo langzaam mogelijk. Je verdient het om af te zien en gefolterd te worden. Ik zal u zoeken, ik zal u vinden, en ik zal uw beide armen en benen breken.’ Dat gebeurt vooral via sociale media, al worden er ook stickers van Antifa (extremistische antifascistische beweging, red.) op mijn deur geplakt.»

HUMO En daar heb je last van?

VAN LANGENHOVE «Goh, volgens mij komen die verwijten voort uit frustratie over de successen die ik boek (Van Langenhove werd onlangs herverkozen tot één van de vier studentenvertegenwoordigers in de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent, red.). Maar telkens opnieuw leugens moeten ontkrachten, is wel vermoeiend. Ik probeer zulke dingen zoveel mogelijk te negeren, want als je aandacht schenkt aan die trollen, moedig je ze aan om verder te doen.»

HUMO Jij hebt nochtans zelf voor commotie gezorgd, toen Jihad Van Puymbroeck aan haar loopbaan bij de VRT begon. Toen iemand zich online afvroeg hoe het kon dat er tweets opgerakeld werden die teruggaan tot 2012, twitterde jij: ‘Koud kunstje als je met 800 bent.’

VAN LANGENHOVE «Jihad Van Puymbroeck heeft gezegd dat de Vlaamse cultuur niet bestaat, dat Bart De Wever haar doet denken aan Hitler en dat de N-VA uit assholes bestaat. Ik vind het geen vorm van pesten of trollen om die tweets naar buiten te brengen wanneer zo iemand een functie krijgt bij de openbare omroep. Ik heb haar nooit incompetent genoemd of kritiek geuit op haar als persoon. Ik heb gewoon haar uitspraken naar boven gebracht.»

HUMO Van toen ze nog een tiener was.

VAN LANGENHOVE «Het zou kunnen dat er één tweet uit 2012 tussen zat. Maar de andere dateren uit de tijd dat ze al assistente was bij Groen, of bij Kif Kif en Vluchtelingenwerk Vlaanderen actief was. Toen was ze al volwassen.

»Jihad was al een aantal keer in de aanval gegaan. Als wij dan een paar jaar later merken dat zij zo’n belangrijke functie krijgt bij de VRT, is het echt maar een koud kunstje om een aantal uitspraken in een collage te gieten en op Twitter te zetten.»

HUMO Soms gaat het zelfs nog verder: Youssef Kobo wist ons te vertellen dat organisaties waarmee hij samenwerkt, gebeld worden om hem er valselijk van te beschuldigen banden te hebben met Hamas. Dat gaat toch wel erg ver?

VAN LANGENHOVE «Ik ken hem niet zo goed. Maar het is in ieder geval wel iemand die bewust provocerende dingen op sociale media zet. Dan is het normaal dat je daar reactie op krijgt.»

HUMO Bellen naar zijn uitgebreide netwerk en leugens verspreiden is een normale reactie?

VAN LANGENHOVE «Nee, en als dat effectief gebeurd is, ga ik daar niet mee akkoord.»

HUMO Jullie zetten ook provocerende dingen op sociale media.

VAN LANGENHOVE «Ja, en ik begrijp dan ook dat daar reactie op komt. Vroeger zat de Vlaming te vloeken voor zijn televisie, nu kan hij dat vrijuit doen op sociale media. Zodra je politiek gevoelige en emotioneel geladen onderwerpen aansnijdt, kun je daar reacties op verwachten.»

HUMO Na je herverkiezing als Gentse studentenvertegenwoordiger postte je een foto met het onderschrift: ‘Meer linkse traantjes’, vergezeld van kogelgaten. Op de site van Schild & Vrienden worden ook stickers verkocht met de boodschap ‘Liever dood dan rood’ en ‘Geen linkse rat in onze stad’. Is dat niet aanzetten tot haat?

VAN LANGENHOVE «Nee. Ik doe dit omdat ik van mijn land en mijn volk houd. Met haat bereik je zeer weinig.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234