null Beeld

In het spoor van de Ramones: een rockrally door New York

De Ramones zijn bijna allemaal dood, maar de meest cartooneske aller rockgroepen blijft jonge honden inspireren om een leren jekker aan te trekken en van ‘Hey! Ho! Let’s go’ te gaan.

Katia Vlerick

Het kan verkeren: via The Vaccines kwam ik in contact met Dennis en Lois, een excentriek New Yorks koppel, allebei drieënzestig jaar oud, dat in de jaren zeventig T-shirts verkocht voor... de Ramones.

Hun bijnaam: ‘The Superfans of Punk Rock’.

Hun verslaving: rockshirts én SpongeBobs, die ze driftig verzamelen. Hun hobby: Britse groepen (zoals The Vaccines) een sightseeing tour geven langs de roemruchte rockplekken van New York.

Dát wilde ik ook meemaken! En dus sta ik op een dag op de hoek van 53d Street en 3d Avenue te wachten op hun donkergroene Mercedes-Benz GLK.

undefined

Dennis «De meeste artiesten hebben we vervoerd in onze oude bak, een Chevrolet Lumina. De Ramones hebben daarin gezeten, maar ook Mark E. Smith, Happy Mondays, Nick Cave, Blixa Bargeld, Mick Harvey...»
Lois «Die Chevy bewaren we in een garage. Ik kan niks weggooien.»
Dennis «In de achterbank zit een brandgat van de sigaret van Dee Dee, en op het raam was lang een vetplek te zien waar Blixa’s slapende hoofd had gelegen - van zijn brillantine (lacht)

Op naar CBGB's, dé plek in de East Village waar het voor de Ramones allemaal begonnen is. De club aan 315 Bowery sloot in 2006; vandaag heeft modeontwerper John Varvatos er een winkel.
Het interieur is opgesmukt door een stylist met een zakelijk oog voor de geschiedenis - boven een rij jeanshemden hangt een blauw-rode lichtbak met de catchphrase van de Ramones: ‘Gabba Gabba Hey’.
Lois «Mijn eerste allereerste date met Dennis was hier. Dat was in 1974. Ik had hem ontmoet op een concert van Fats Domino en dacht: 'CBGB's zal hij wel een leuke plek vinden om af te spreken.' Er was muziek, je kon er aan een tafel zitten, en ze serveerden er eten.»
Dennis «'t Was er wel verschrikkelijk onhygiënisch. Er liep een hond tussen de tafels, je moest oppassen dat je niet in een drol trapte... En toch bestelden we voedsel! Die avond hebben we er Television en Talking Heads zien rondlopen.
»De eerste keer dat we de Ramones live zagen was ook in CBGB’s, later dat jaar. Ik was meteen verkocht. Ze speelden er weleens naast, en voor variatie moest je niet bij hen zijn, maar het was al-tijd strak: veertig songs in twintig minuten - je brein kon amper verwerken wat er gebeurde.»

HUMO Hoe zijn jullie in contact met hen geraakt?
Dennis «Op een avond trof ik Johnny Ramone op de stoep voor CBGB’s. Hij sprak me aan, en samen namen we een taxi naar hun optreden van die avond, tien blokken verder.
»Twee dagen later speelden ze in Pittsburg, nota bene in een pizzeria. Lois en ik daarheen: een rit van negen uur voor een set van twintig minuten (lacht). Toen de groep ons opmerkte, zeiden ze: ‘Jullie zijn helemaal van New York naar hier gereden!?’ Het begin van onze vriendschap.»

HUMO Hoelang hebben jullie voor hen gewerkt?
Dennis «Van 1975 tot 1980. Nadat Dee Dee de groep in '89 had verlaten, heb ik de Ramones definitief opgegeven. De muziek werd me te speedy en de humor was weg. Op hun concerten had je alleen nog het gevoel dat Johnny zo snel mogelijk thuis naar het baseball wilde gaan kijken. Dat was John: 'Let’s get it over with.'»
Lois «Toen Tommy wegging en Marky de drummer werd: fine. Toen Marky wegging en Richie de drummer werd: fine. Toen Richie wegging en Marky terugkwam: fine. Maar toen Dee Dee wegging? Nee, toen was het voorbij. En niet alleen omdat hij de beste songs had geschreven. Er was iets aan Dee Dee...»
Dennis «Hij was als een puppy die je vindt op straat, en die je meeneemt omdat hij zo ontwapenend zielig is. Dat bedoel ik niet negatief - ik hield van Dee - maar hij was iemand van wie je alleen maar kon denken: 'C’mon, man, get it together!'»
Lois «Hij was de liefste van allemaal, maar de drugs hebben iemand anders van hem gemaakt.»

HUMO Jullie dragen allebei een T-shirt van The Vaccines en hebben al met hen door Californië getourd. Zijn jullie even gek van hen als destijds van de Ramones?
Lois «Ja. Ik heb met The Vaccines beleefd wat ik als jong meisje met de Beatles en de Stones beleefde: ik zette de radio aan, hoorde een Britse groep en was meteen verliefd.
»Er zat alles in waar Dennis en ik van hielden toen we elkaar leerden kennen: een vleug Ramones, een geut Televison, Richard Hell... Net als de Stones hebben ze Amerikaanse voorbeelden.»
Dennis «Eigenlijk zou ik ze slecht moeten vinden, want ik heb alles in hun muziek al eens eerder geoord. Maar The Vaccines zijn zo echt, zo oprecht en zo goed. En mooie T-shirts: ook belangrijk (lacht)

HUMO Volgens Árni en Freddie van The Vaccines ligt jullie huis in Long Island niet alleen vol met rockshirts, maar ook met speelgoed: 'Star Wars'- en 'Batman'-spullen, SpongeBobs...
Lois «Ja, speelgoed en T-shirts, dat is ons leven.»
Dennis «We hebben geen kinderen, maar we zijn onze eigen kinderen.»
Lois «Ik koop ook graag speeltjes voor groepen. Op tournee met The Vaccines in Californië kocht ik iedere dag speelgoed voor de bandleden. Iedereen houdt toch van cadeautjes?»

undefined

The Vaccines spelen op maandag 19 december in de AB in Brussel.

undefined

Bekijk een filmpje:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234