null Beeld

'Geubels en de Hollanders'Philippe Geubels

‘In Holland zeggen ze draadjesvlees tegen stoofvlees. Niet moeilijk dat ze het niet graag eten’

Bij onze noorderburen is Philippe Geubels al bijna net zo groot als Urbanus er ooit was: goed bekeken dus van de gisse jongens van RTL4 om een Nederlandse versie te bestellen van 'Geubels en de Belgen', het VIER-programma waarin Vlaanderens populairste Kojak tussen 2013 en 2014 zowat alle aspecten uit het leven van de gemiddelde Belg fileerde. Toch is het door Jasper Posson, Wilko Terwijn en Geub zelf geschreven 'Geubels en de Hollanders' - vanaf volgende donderdag ook op Eén - geen copy-paste geworden.

Noud Jansen

PHILIPPE GEUBELS «Eén van de grootste verschillen met 'Geubels en de Belgen' is dat ik voor dit programma samen met Erik Van Looy door Nederland ben getrokken om ons aan typisch Hollandse activiteiten te wagen. Met de caravan op een camping gaan staan - niet bepaald ons ding - of stamppot maken in een rusthuis. Stamppot is in Holland wat bij ons stoofvlees-friet is: hét nationale gerecht. In Holland zeggen ze draadjesvlees tegen stoofvlees. Niet moeilijk dat ze het niet graag eten.»

HUMO Hoe viel jullie stamppot in de smaak?

GEUBELS «Keigoed, hè. Maar dat was te verwachten: die Hollanders eten alles, zolang het maar bijeen gestampt is. Inmiddels zijn die bejaarden wel allemaal overleden aan corona, maar dat was omdat de opnames net vóór de pandemie plaatsvonden: Erik en ik wisten op dat moment eenvoudigweg niet dat we besmet waren (lacht). Nee, serieus: over het algemeen zijn Nederlanders gewoon niet zo geïnteresseerd in eten. In België is het altijd een heel gedoe, terwijl zij allang blij zijn als het warm is, en niet veel te weinig. Enfin, het begint inmiddels wel een beetje te veranderen.»

null Beeld

HUMO Merk je dat in de theaters?

GEUBELS «Nee, daar is het eten nog altijd een ramp. Meestal is er geen eten, en als er wel is, dan is het echt niet goed. Ik herinner me dat ik op mijn eerste Hollandse tournee een oven had meegenomen, zodat de vrouw van mijn manager eten kon maken. Ze kookte alles wat ik graag lust: spaghetti, bloemkool met witte saus, ovenschotels met gehakt en puree. Zalig, maar na afloop was ik wel vijf kilo bijgekomen. Sindsdien heb ik me wat proberen aan te passen, al eet ik nog altijd bijna nooit in het theater zelf: meestal ga ik naar een restaurantje in de buurt.»

HUMO Waar het altijd voortreffelijk is?

GEUBELS (stilletjes) «Níéje. Ik heb in Holland eens een discussie gehad met een ober die me een totaal kapotgebakken steak voorschotelde. 'Sorry,' zei ik, 'die steak is niet meer te eten.' 'U had toch à point gevraagd? Dat betekent toch goed doorbakken?' 'Ah, nee,' zei ik, 'het is letterlijk wat het zegt: op punt. Niet te rood, niet te hard gebakken. Iets ertussenin.' Ik dacht: wie spreekt hier nu het best Frans, jij of ik?»

HUMO In Vlaanderen ben je één van ons, in Nederland een buitenstaander. Maakt dat het niet lastiger om stekelige grappen te maken?

GEUBELS «Totaal niet. Hoe harder je met hen lacht, hoe liever ze het hebben. Er zaten nochtans een paar grappen tussen waarvan ik dacht: oei, dit gaat een beetje ver.»

HUMO Vertel?

GEUBELS «Je weet dat koning Willem-Alexander het heel belangrijk vindt om zo nu en dan onder de mensen te komen. Zo heeft hij ooit de Elfstedentocht uitgereden: toen is hij door een paar sterke mannen van de AIVD (de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, red.) 190 kilometer over het ijs geduwd, alleen maar om een ijzeren kruisje te bemachtigen. En dat terwijl opa Bernhard er nog tien in z'n kast had liggen!

»Een beetje gewaagd, dacht ik, maar die grap passeerde moeiteloos. Ik vrees alleen dat hij niet begrepen zal worden door een groot deel van het Belgische publiek. Wat weten wij nu over het bruine verleden van prins Bernhard? Zo zitten er best veel grappen in die voor Belgen nogal lastig te vatten zijn. Daarom hebben we voor de VRT een Vlaamse versie gemonteerd.»

null Beeld

HUMO 'Waarom vraagt iedereen hier de hele tijd of ik worst lust?'

GEUBELS «Voilà, dat bedoel ik.

»Als je in Nederland een gesprek hebt met iemand die duidelijk niets snapt van wat je aan het vertellen bent - 'Hoe bedoel je?' - dan is dat zo'n beetje de vaste repliek: 'Of je worst lust.'»

HUMO Aha.

GEUBELS «Kijk, 'Geubels en de Hollanders' is gemaakt voor de Nederlandse tv. Ik had nooit verwacht dat de VRT het zou aankopen. Ik vind dat goed, hè. Nu kan ook Vlaanderen kennismaken met de oer-Hollandse schlager die Erik en ik hebben opgenomen. (Zet het op een ijselijk kelen) 'Dit kleine la-hááááánd!' Een hit zal het niet worden, zeker?»

HUMO Hebben jullie ook nu bekende mensen bereid gevonden om in vooraf opgenomen filmpjes hun mening te geven over de thema's in het programma?

GEUBELS «Ja, maar veel minder. De Bekende Vlamingen waren destijds bijna vereerd dat we bij hen thuis kwamen. In Nederland was het al snel: 'Ah, jij wilt dat ik meedoe aan jouw programma? Dat is dan 2.000 euro, alsjeblieft.'»

HUMO Waarmee het cliché van de op zijn geld zittende Nederlander is bevestigd.

GEUBELS «Echt, hè! Toen Erik en ik op die camping zaten, was het eten dat ik gemaakt had eens compleet mislukt. Uit miserie gingen we bij een aantal caravans een babbeltje slaan: 'Goh, ons eten is mislukt, zeg!' Maar we kregen niets, van niemand (lacht luid)

HUMO Uit ervaring weet ik dat als je met een stel Nederlanders op café gaat, ze hoogst verbaasd reageren wanneer je een rondje geeft: ongelooflijk vinden ze het dat iemand hen zomaar bier schenkt.

GEUBELS «Ooit gehoord van een tikkie?»

HUMO Nope.

GEUBELS «In België zou dat ook nooit marcheren (lacht). Als Nederlanders met pakweg vier op café gaan en er eentje een rondje betaalt, dan stuurt die zijn drie maten een tikkie, via de tikkie-app: wanneer ze vervolgens op hun tikkie, euh, tikken, gaat de prijs van één pintje van hun rekening af.

»Nu, in alle eerlijkheid: ik heb al veel gekregen in Holland, vooral van mensen met wie ik werk. Nederlanders zijn altijd de eersten om op het einde van een draaiperiode iedereen cadeautjes en flessen te geven.»

null Beeld

HUMO Toch jammer dat veel Belgen zo slecht denken over de gemiddelde Nederlander.

GEUBELS (lacht) «Erg, hè? Wij hebben iets tegen Nederlanders, terwijl zij ons fantastisch vinden. En als je er werkt, begin je in te zien dat er au fond niet veel verschil is. Je moet er wel meer je mannetje staan. Zeker in panelshows: als je niet roept en schreeuwt en constant je plek opeist, kom je er niet aan te pas. Wat ik vaak ook wel comfortabel vind. Laat ze maar doen, denk ik dan.

»Ik moet in Nederland ook altijd extra mijn best doen om enthousiast over te komen, want anders denken ze al snel: die is hier niet graag. De ervaring heeft me geleerd dat het vaak al opgelost is door de manier waarop je de ander begroet. In België zal ik het houden bij een simpele 'Goeiendag', in Nederland zal ik sneller kiezen voor een enthousiast 'Heey, hallo!' Ik ben zo niet, maar inmiddels ben ik het gewend.»

HUMO Dank voor het gesprek, Philippe. Doeg!

GEUBELS «Houdoe!»

‘Geubels en de Hollanders’, Eén, donderdag 5 november, 20.40

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234