null Beeld

In memoriam Luc De Vos

Het eerste wat ik in mijn paperassen vind, is wellicht de belangrijkste brief uit je leven. Hij werd verstuurd op 10 januari 1990 vanuit Brussel en draagt als korte boodschap: ‘Geachte, gefeliciteerd: u wordt toegelaten tot de Rock Rally preselecties. Met vriendelijke groeten, Guy Mortier.

Jan Delvaux

We hadden het vorig jaar uitgebreid over die periode in het kader van Club 27, een zomerreeks in Humo. Heel wat grote namen uit de muziek zijn op die leeftijd overleden. Dus moet er toch iets zijn met dat 27ste levensjaar.

Jij was het schoolvoorbeeld. Je woonde bij je moeder in Wippelgem en had vrienden, noch lief, noch job. Je enige bezit was een zoveelste groep die je het gevoel gaf dat het eindelijk zou lukken. Het moest ook deze keer, want in 1984, 1986 en 1988 had Humo niet geantwoord.

Na een half leven van isolement werd je op de mensheid losgelaten. Dat was er volgens het ooggetuigenverslag aan te zien. Gorky won brons in 1990 ‘omdat zanger Luc De Vos de krankzinnigste ogen van deze Rock Rally had en omdat diezelfde waanzin ook in zijn gitaar zat. Gorky is vijftigduizend frank (1.250 euro) rijker en mag zich bij deze ontdekt weten’. Dat schreef Frank Vander linden, dan journalist van Humo.

Je moeder was blij omdat rock ’n roll dan toch nut bleek te hebben. Jij was blij met de - nochtans kleine - foto die bij het verslag stond. ‘Eindelijk met mijn kop in de gazet! Die dag beschouw ik nog altijd als de officiële start van mijn openbare leven. Een beetje gelijk Jezus.’

En daar ging de raket. Nooit eerder opende een artiest zijn carrière met een Greatest Hits. ‘Gorky’ (1992) was dwingend, voldragen, jaloezieverwekkend en ook nog eens succescvol. Frank schreef deze keer: ‘De hele plaat is fucking hell’. Hij geeft zijn job op en begint De Mens.

Het was alsof je bij je eerste geslachtsdaad een zesling had verwekt. Vijfentwintig jaar later worden er nog altijd televisieprogramma’s en awards naar vernoemd. Ik herinner me zeer helder de plaatvoorstelling. Op een warme voorjaarsavond, in - het ondertussen verdwenen - café De Voorhuid op de Beestenmarkt in Gent. Het halve journaille had de uitnodiging maar vluchtig gelezen en stond natuurlijk aan Vooruit.

Het zette een huisstijl. Want welke malloot verandert zijn groepsnaam nu van Gorky naar Gorki? Ik moet elke keer weer de juiste schrijfwijze opzoeken. Eergisteren nog voor een stuk dat dinsdag in Humo staat. Het gaat over de wetenswaardigheden van de MIA’s, de Music Industry Awards. De passage luidt: ‘De MIA’s zijn een knipoog naar ‘Mia’ van Gorki. De naamgevers vielen helaas nog niet in de prijzen. Daarop is het wellicht wachten tot de Lifetime Achievement Award van Luc De Vos in 2030. ’ De MIA’s zijn een poppoll. Mensen met familienamen als De Vos, Meuris of Vander linden zijn daar niet echt voor gemaakt. Die Lifetime Achievement Award ga je tijdens de uitreiking van de nieuwe prijzen op 8 januari 2015 al krijgen. Helaas.

+++++

Luc De Vos is zo echt en zo Vlaams. Als we lang in Japan of Australië hebben gezeten en ik zie Luc, dan krijg ik een heimatgevoel. Het is ook altijd grappig om hem in de Culture Club in Gent te zien. Dan sta ik meteen weer met m’n voeten op de grond. Hij doet me alles relativeren.

STEPHEN DEWAELE (SOULWAX/2manydjs)

Ik ken mensen die Gorki beter vinden dan Zita Swoon en Soulwax samen.

LUC DE VOS (GORKI)


Lees ook het interview uit 2012: 'De 5 decennia van Luc De Vos »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234