In Search of Perfection

Vier jaar na het eerste seizoen zendt Canvas eindelijk reeks twee uit van 'In Search of Perfection', het vermakelijke BBC-programma waarin de eigengereide Britse driesterrenchef Heston Blumenthal

In de komende afleveringen staan onder meer risotto, chili con carne en hamburgers op het menu; vanavond buigt Blumenthal zich over chicken tikka massala, de populairste variant van het populairste gerecht van Groot-Brittannië, de curry.

Niet echt ter zake doend, maar toch wel leuk om even mee te geven: de meest pikante curryschotel ter wereld is niet de vindaloo of de gevreesde phall, maar wel de erg toepasselijk genaamde Wrath of Khan, een Engelse uitvinding die doorgaans enkel wordt besteld door dronken voetbalhooligans die hun maten willen tonen hoe dapper ze wel zijn.

Heston Blumenthal «Bij wijze van klein experimentje heb ik mijn souschef een keer een MRI-scan laten ondergaan terwijl hij intraveneus een dosis vlammend pikante chiliolie geïnjecteerd kreeg (in de aflevering over chili con carne, red.).

» De bedoeling was om te kijken welke delen van zijn hersenen reageerden op de chiliolie, en om het punt te vinden waarop het aanvankelijk zeer onprettige gevoel van de pikante pepers wegdeemsterde en de aangename endorfines vrijkwamen die ervoor zorgen dat pikant voedsel zo verslavend is.

»Toen even niemand keek, heb ik mijn gewaardeerde collega zelfs dubbel de dosis gegeven die de artsen veilig achtten, hahaha. Op de monitor zag je zijn hele brein oplichten!»


- Euh... tof. Eet u zelf graag curry's?

Blumenthal «O ja, ik ga er iedere zondag om. En het zal je misschien verbazen van een driesterrenchef, maar mijn favoriete gerecht blijft een goeie vettige kebab.»


- En wat is uw minst favoriete gerecht?

Blumenthal «Ik heb ooit in ammoniak gemarineerde rog geprobeerd, blijkbaar een delicatesse in IJsland. M'n strot kneep helemaal samen toen ik er een hap van nam - ik kon niet anders dan dat spul onmiddellijk weer uitspuwen.

»En een andere keer heb ik bijna een anafylactische shock gekregen van een hap gefermenteerde haaienblubber. Bizar hoor: ik kon nauwelijks meer ademen, zoveel druk voelde ik op mijn borststreek.

»Maar weet je, ik heb nog nooit iets geweigerd wat me werd voorgezet. Een vriend van me werkt voor een grote smaakstoffenfirma, en hij vertelde me ooit dat er op deze planeet geen enkel voedsel bestaat dat intrinsiek walgelijk is. Als het dat wél was, zou niemand het eten: zo simpel is het.

»Naar verluidt bestaan er maar twee dingen die de mens onmogelijk binnen kan houden: rottend vlees en menselijke uitwerpselen. Voor de rest kun je alles leren eten. Zelfs gefermenteerde haaienblubber.»

Bekijk een fragment »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234