Vaccinatie Beeld NurPhoto via Getty Images
VaccinatieBeeld NurPhoto via Getty Images

Coronavaccin

In vier grafieken: hoe gaat het met de vaccinaties wereldwijd?

Groepsimmuniteit door de coronavaccins lijkt nog altijd het belangrijkste uitzicht op het einde van de crisis. Tijd dus voor een stand van zaken: hoe ver staan we wereldwijd met het vaccineren van onze bevolking? De website ‘Our World in Data’ houdt de wereldwijde cijfers zo goed mogelijk bij. In onderstaande grafieken wordt de situatie geïllustreerd.

Hoeveel dosissen vaccin zijn er verstrekt?

Alle vaccins die momenteel te verkrijgen zijn, moeten in twee dosissen worden toegediend, wat betekent dat we niet volledig beschermd zijn nadat een eerste dosis ingespoten is. Om onderstaande grafiek niet verkeerd te interpreteren: de cijfers tonen dat bijna 70% van de Israëlische bevolking al gevaccineerd zou zijn. In de realiteit is het anders. Onderstaande cijfers geven de optelsom van twee cijfers weer: zowel de mensen die hun eerste vaccin als de mensen die hun tweede vaccin ontvangen hebben zijn in de grafiek opgenomen.

Procentueel gezien is Israël nog steeds veruit de koploper in beide categorieën: 42% van de bevolking heeft hun eerste dosis al gehad tegenover 19% in Groot-Brittannië, de eerste achtervolger. Per 100 mensen zijn er in Israël dus ruim 70 dosissen uitgedeeld.

Onderstaande grafiek illustreert procentueel het aantal mensen die hun tweede dosis al ontvangen hebben en dus volledig beschermd zijn. Opvallend: in het Verenigd Koninkrijk hebben al ruim 14 miljoen mensen hun eerste spuitje gehad, maar pas een half miljoen de tweede dosis. In deze cijfers scoort België dan ook beter dan het VK.

Als we de cijfers in absolute vorm bekijken ziet de situatie er anders uit. De VS heeft met bijna 45 miljoen toegediende dosissen veruit de meeste mensen gevaccineerd, maar met een bevolking van 328 miljoen hebben ze nog heel wat werk voor de boeg. Opvallend voor België: procentueel gezien doen we het even goed als buurlanden Frankrijk en Duitsland, maar in absolute dosissen vallen we ver achter.

Hoeveel mensen worden er dagelijks gevaccineerd?

Aan de hand van onderstaande tabel kunnen we ons een beeld vormen van hoe snel de vaccinatie wereldwijd voorlopig verloopt. Op de eerste plaats in die race komen ook hier Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, zij vaccineren momenteel meer dan 1% van hun bevolking elke dag.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234