null Beeld

'Inbox': verslaafd aan sexting

Het 2BE-programma ‘Inbox’ heeft vanavond een als documentaire vermomd staaltje volksvermaak in petto over de gevaren van sexting (Van Dale: ‘het versturen van seksueel getinte boodschappen en foto’s via sms’).

'Professor Larry Rosen: 'Wie aan sexting wil doen, moet goed beseffen dat er tegenwoordig niet meer zoiets als privacy bestaat.'

Eén van de aan het woord komende ervarings- dan wel theoretische deskundigen, naast onder meer twee pronte pornoactrices, is professor emeritus Larry Rosen van de California State University, die alles en nog een klein beetje meer weet over de impact van technologie op ons gedrag en psychisch welzijn. Kom er maar in, professor!


Meer over 'sexting'

Larry Rosen «Sexting is een logisch gevolg van het feit dat we tegenwoordig heel ons leven elektronisch sharen. Voorbij zijn de dagen toen een man ’s avonds van zijn werk kwam, en zijn vrouw hem aan de voordeur begroette in haar negligé. Nu sext ze hem een foto van zichzelf in negligé, met een opschrift à la ‘Waiting for you’. Op zich tamelijk onschuldig, maar wat gebeurt er wanneer een collega van die arme man diens per ongeluk achtergebleven smartphone bemachtigt, en de foto kopieert en rondstuurt? Dan ziet iedereen op zijn kantoor die foto. En wie weet zet iemand anders op dat kantoor ’m wel op een website, en kan de hele wereld meegenieten.

»Kijk: wie aan sexting wil doen, moet goed beseffen dat er tegenwoordig niet meer zoiets als privacy bestaat. Zelfs wanneer je één van die apps gebruikt waarbij een doorgestuurde foto na een tijdje verdwijnt, zoals Snapchat, is je privacy niet verzekerd. Want de persoon naar wie je die foto stuurt, kan een screenshot nemen, of kan die foto downloaden. Je weet bovendien niet altijd zeker wie er zich aan de andere kant van het scherm bevindt, hè? En ook al weet je het wel, toch kun je nooit garanderen dat die persoon niks dwaas doet. En ja, dat kan uitmonden in echte drama’s.»

HUMO ’t Zijn vooral jonge mensen die dat soort drama’s meemaken, leren we uit deze docu.

Rosen «Dat komt omdat de hersenen van jonge mensen nog niet ten volle zijn ontwikkeld; pas vanaf je 25 à 26ste heb je een volgroeid brein. Wat zich het laatst ontwikkelt, is het deel net achter je voorhoofd, de prefrontale cortex. Dat deel van het brein controleert onder meer je vermogen om beslissingen te nemen, en je impulsiviteit. Met andere woorden: vóór je 25 à 26ste reageer je impulsiever dan daarna. Voeg daar de hormonen bij die op die leeftijd door je lijf razen, en je hebt een dodelijke cocktail, die ervoor zorgt dat je gevaren – in dit geval die van sexting – gemakkelijker over het hoofd gaat zien, ook al ben je je wel degelijk bewúst van die gevaren.

»Maar volwassenen laten zich ook vangen, hoor – je kent ongetwijfeld de beroemdste voorbeelden: Anthony Weiner en Tiger Woods. Dat die mensen er zich ondanks het feit dat hun brein volledig volgroeid zou moeten zijn, toch hebben laten inluizen, heeft volgens mij veel te maken met het feit dat tegenwoordig alles razendsnel gaat. Vroeger schreef en herschreef je een brief, en vervolgens moest je ’m eerst in een envelop steken, adresseren en frankeren voordat je ’m ergens op de post kon doen. Nu schrijf je een berichtje, en je verstuurt het meteen, zonder er al te veel over na te denken. Dat houdt overduidelijk gevaren in. Om opnieuw het voorbeeld aan te halen dat ik daarnet gaf: stel dat die vrouw zichzelf tien seconden bedenktijd had gegeven alvorens een foto van zichzelf in negligé naar haar man te sturen, dan is de kans volgens mij groot dat ze het niet zou hebben gedaan.»

HUMO Moraal van het verhaal: bezint eer ge begint?

Rosen «Zo is het.»

HUMO Hebt u zelf eigenlijk al ooit gesext, professor? Of hoort men zo’n vraag niet aan een professor emeritus te stellen?

Rosen «Nee, ik heb nog nooit gesext (lacht). Ik ben bijna 66 nu, en geloof me vrij: met zo’n oud lijf als dat van mij valt er bitter weinig meer te sexten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234