null Beeld

Incassobureaus op school: 'Kinderen met schulden krijgen geen rapport'

De schrijnende getuigenissen over de woeker van de schuldindustrie in de Humo van vorige week hebben mensen uit het onderwijs niet verbaasd. Ook daar is de klop op de deur van het incassobureau stilaan een vertrouwd geluid.

‘Kijk,’ zegt Peter Dauwe, woordvoerder van de vzw Schulden op School, ‘dit krijgen ouders die hun schoolrekening niet betalen soms in de bus.’ Hij heeft een keurige folder bij zich, opgesteld in vijf talen: het Arabisch, het Turks, het Nederlands, het Frans en het Engels. Een aanmaning voor een onbetaalde schoolfactuur van het incassobureau Meduro. ‘Als ouder hebt u het financieel ook niet altijd even makkelijk,’ staat er begripvol. ‘Dit is geen schande. Het leven is duur geworden. Dit realiseren wij ons ook, dus alle begrip daarvoor. Maar het heeft echt geen zin de kop in het zand te steken en niets te doen.’ Daarna is het afgelopen met zalven. De eerste juridische stap is gezet, meldt het bureau: als de schoolfactuur nu niet betaald wordt, zal het geld kosten. ‘Te beginnen met de intresten (8,5 procent op jaarbasis) en daaropvolgend de kosten voor dagvaarding, deurwaarder, advocaat en rechtbank.’

Peter Dauwe «Het loopt snel op. Een onbetaalde factuur van honderd euro kan algauw veranderen in een schuldvordering van meer dan duizend euro. Op de kap van de armsten is heel wat geld te verdienen.»

null Beeld

De vzw Schulden op School heeft vorig jaar bij 83 Vlaamse scholen in het basis- en secundair onderwijs gepeild hoe zij met schulden omgaan. Meer dan een vijfde van de scholen gaf toe al eens een incassobureau te hebben ingeschakeld.

Dauwe «Scholen zijn een nieuwe niche voor de schuldindustrie. We zien ‘onderwijsincassobureaus’ en ‘onderwijsadvocaten’ opduiken. Er worden heel wat rekeningen niet betaald. Uit onze enquête bleek dat 70 procent van de scholen met het probleem wordt geconfronteerd. Een gemiddelde Vlaamse school heeft per schooljaar een onbetaalde schuldvordering van 8.600 euro. Het merendeel van de scholen noemt het een groot probleem. Als ze hun schuldenportefeuille aan een incassobureau verkopen, recupereren ze alsnog hun achterstallige geld. Maar de band tussen leerling en school brokkelt wel af.

»Gezinnen worden zwaar onder druk gezet. Wij krijgen meldingen binnen van dreigementen: ‘Als u uw schulden niet betaalt, houden wij het rapport van uw kind in.’ Of: ‘Uw kind zal op het secretariaat zijn rapport krijgen, nadat hij zijn schulden heeft betaald.’ Dat krijg je als je de inning van de facturen uitbesteedt.»

Maar heel wat scholen zijn nieuwsgierig naar alternatieven voor gespecialiseerde advocaten en incassobureaus.

Dauwe «Wij hebben in de loop der jaren een toolkit ontwikkeld waarmee we scholen leren omgaan met mensen die hun facturen niet betalen. We geven praktische tips, zodat de kinderen niet het slachtoffer van de rekening worden. ‘Laat een medewerker van het secretariaat naar mensen met schulden bellen op een afgesloten plek.’ ‘Vraag bij de inschrijving van een leerling naar twee telefoonnummers – voor het geval één nummer wordt afgesloten.’ Kleine dingen, maar ze maken soms een wereld van verschil.

»De belangstelling voor onze methode is groot, van West-Vlaanderen tot Limburg. Onze vzw Schulden op School bestaat zeventien jaar, en we hebben de omvang van het probleem alleen maar zien toenemen. Dat is veelzeggend, want de grootste schulden die mensen maken, zijn niet de schoolfacturen, maar de facturen van telecom en energie. Mensen willen de toekomst van hun kinderen niet hypothekeren. Als het ook op school begint fout te lopen, weet je dat het ernstig is.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234