null Beeld

'Independence Day 2': de terugkeer van de aliens

Sleep de nacho’s aan, laat de emmers popcorn aanrukken en sla een extra lading schepsnoep in: met ‘Independence Day: Resurgence’ knalt de eerste echte grote zomerse blockbuster de bioscopen binnen.

Erik Stockman

'In 1996 bewogen we rubberen poppen voor de camera, nu zien de aliens er écht boosaardig uit'

De plot van het vervolg op de sciencefictionmonsterhit uit 1996 laat zich gemakkelijk samenvatten: twintig jaar na de eerste intergalactische clash keren de aliens terug, en deze keer zijn ze kwaad! Straks gaan we een praatje maken met hoofdacteurs Jeff Goldblum en Liam Hemsworth: de eerste vertolkt net als in de eerste ‘Independence Day’ de computerwetenschapper die de strategie van de buitenaardse tegenstander probeert te doorgronden, de tweede speelt een gevechtspiloot die inhakt op het dreigende megamoederschip. Maar eerst mag de man aan het woord die de ‘Independence Day’-franchise bedacht, schreef en regisseerde: Roland Emmerich. De 60-jarige Emmerich staat, meer nog dan Michael Bay, bekend als een destructiespecialist die in zijn rampenfilms geen steen op de andere laat: in één van de meest iconische scènes uit ‘Independence Day’ herleidde hij het Witte Huis tot een smeulende askegel; in ‘Godzilla’ stampte hij Manhattan plat; in de klimaatrampenfilm ‘The Day After Tomorrow’ werd heel Amerika verzwolgen door een vloedgolf; en in ‘2012’ werd de planeet geteisterd door vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en – opnieuw – vloedgolven. Ook in ‘Independence Day: Resurgence’ ontketent hij zijn destructieve duivels – hola, daar spat Londen uit elkaar! – maar in het echt blijkt de Duitser, die in 1992 naar de Verenigde Staten emigreerde en openlijk gay is, een hoogst aimabele man. Oef!

Roland Emmerich «Na de eerste ‘Independence Day’ dacht ik: beter kan niet. De film was indertijd een gigantische hit en blijft ook vandaag nog ongelooflijk populair; ik kan in alle bescheidenheid zeggen dat de film is uitgegroeid tot één van de meest geliefde sciencefictionklassiekers van onze tijd. Telkens wanneer iemand mij vroeg wanneer ik eindelijk die sequel ging maken – en ik kreeg die vraag bijna dagelijks – hield ik dan ook de boot af: ‘Waarom zou ik? Waarom raken aan een classic?’ Daar kwam nog eens bij dat ik sowieso een afkeer heb van sequels, spin-offs en franchises. Ze hebben nu al negen ‘Iron Man’-films en twintig ‘Fast & Furious’-films gemaakt, maar in wezen zit je de hele tijd naar dezelfde kost te kijken: komaan zeg. Hoe kom je er nu bij om de mensen altijd maar opnieuw hetzelfde te serveren? Ik snap wel dat de kassa’s gespekt moeten worden, maar toch: die franchiseobsessie van Hollywood is de cinema stilaan aan het doodknijpen.»

null Beeld

HUMO Door nu een vervolg op ‘Independence Day’ uit te brengen, knijpt u toch lustig mee?

Emmerich «Wacht, mijn verhaal is nog niet af! In 2009 gebeurde er iets revolutionairs: op de set van ‘2012’ draaide ik voor het eerst in mijn carrière met een digitale camera en knutselde ik voor de eerste keer de visuele effecten in elkaar met behulp van een computer. Dat was voor mij een pure aha-erlebnis: de vrijheid die ik voelde, valt met geen woorden te beschrijven. En toen herinnerde ik me dat ik er op de set van ‘Independence Day’ vaak enorm gefrustreerd bij liep omdat we met zoveel beperkingen kampten. We werkten nog met rubberen poppen die we voor de camera heen en weer lieten bewegen! En toen zag ik het licht: ‘Mijn God, met die fantastische digitale effecten van tegenwoordig zou ik een nieuwe, grotere en bétere ‘Independence Day’ kunnen maken! Er zijn geen beperkingen meer!’ Je zult het zien: dankzij de CGI zien de aliens er deze keer écht boosaardig uit.»

'In de filmzaal van het Witte Huis zitten kijken hoe het wordt vernietigd terwijl de president naast je zit: surreëler kan haast niet'

HUMO Hebt u geprobeerd om ‘Independence Day’-hoofdacteur Will Smith opnieuw aan boord te hijsen?

Emmerich «Will is zelfs de allereerste acteur met wie we gepraat hebben. Hij vertelde me dat hij mijn ideeën voor ‘Independence Day 2’ erg goed vond en dat hij de sequel ongelofelijk zag zitten. Oké, dacht ik, dat zit wel snor. Alleen duurde het vervolgens nog twee jaar voor het scenario klaar was. Intussen was hij in Puerto Rico samen met zijn zoon begonnen aan de opnames van een andere sciencefictionfilm, ‘After Earth’. ‘Sorry jongens,’ zei hij, ‘maar ik ga passen.’ Je moet weten dat Will het ambitieuze plan had opgevat om samen met zijn zoon zijn eigen sciencefictionfranchise op te zetten, en ‘After Earth’ moest daarvan de eerste aflevering worden. Na zijn afwijzing wilde ik ‘Independence Day 2’ laten vallen, maar mijn vrienden hielden me tegen: ‘Wacht, Roland, ‘Independence Day’ is groter dan Will. Doe het gewoon zonder hem.’ Ze hadden gelijk: ‘Independence Day’ heeft geen vedetten nodig. De alien invasion is de ster van de film.

»Door het njet van Will moesten we de cast helemaal herdenken, maar ook dat pakte goed uit. In de sequel zien we enkele oudgedienden terug, zoals Jeff Goldblum en Bill Pullman, maar we zien ook hoe de fakkel wordt doorgegeven aan een nieuwe generatie. Zo ben ik erg blij dat ik Liam Hemsworth heb kunnen strikken, een jonge acteur op wie ik ongelofelijk gesteld ben. Liam is één van die acteurs die nooit tevreden is over zijn vertolking en altijd om extra takes vraagt. De enige met wie ik hem in dat opzicht kan vergelijken, is Heath Ledger. Ook Heath was nooit tevreden over zijn prestatie, ook al was hij bijna altijd briljant.»

HUMO In ‘Independence Day 2’ wordt Amerika geleid door een vrouwelijke president. Bent u misschien een fan van Hillary Clinton?

Emmerich «Ik zou het niet slecht vinden mocht Hillary president worden. Haar echtgenoot zal dan de first lady worden: een vooruitzicht dat me wel bevalt (lacht). De Clintons liggen me nauw aan het hart: toen de eerste ‘Independence Day’ uitkwam, nodigden ze me uit in het Witte Huis. Daar in de bioscoopzaal zitten en zien hoe het Witte Huis wordt vernietigd terwijl de echte president naast je zit: het was één van de meest surreële momenten in mijn leven.»

HUMO Ook in ‘Independence Day 2’ worden er weer een heleboel monumenten, bouwwerken en steden verwoest. Het dodental loopt in de miljoenen! Waar komt uw appetijt voor destructie toch vandaan?

Emmerich «Ik heb geen appetijt voor destructie, wel voor omvang. Ik wil grootse scènes op het scherm toveren, scènes die je in geen enkele andere film kunt zien, scènes die je overweldigen en overrompelen en naar adem doen happen. Daar dient cinema toch voor? Spielberg, Lucas, Cameron, ikzelf, de mannen die de superheldenfilms maken: we proberen allemaal elkaar te overtreffen. Eén van mijn allereerste ideeën voor ‘Independence Day 2’ was: het moederschip daalt af naar de aarde en landt in de Atlantische Oceaan. ‘Cool,’ reageerden de mensen van de studio. ‘Waar in de Atlantische oceaan?’ Waarop ik: ‘In de héle Atlantische Oceaan!’ (lacht) Je moet groots durven te denken!»

HUMO Maar vindt u het dan niet een klein beetje jammer dat u in Hollywood vooral bekendstaat als de keizer van het vernielingswerk?

Emmerich «Ik ben daar net heel trots op! Kijk, wie in Hollywood de ambitie koestert om grote blockbusters te regisseren, heeft dezer dagen grofweg twee mogelijkheden. Ofwel moet je een fantasybestseller verfilmen, zoals ‘The Hunger Games’ of Harry Potter. Dat is al niks voor mij: ik verzin liever mijn eigen verhalen. Ofwel moet je een superheldenfilm draaien: als er in jouw film geen cape rondwappert, zal geen enkele studio jou een groot budget geven. Nu is het superheldengenre een genre dat ik, als Duitser, totaal niet begrijp. Waarom is een toeschouwer in ’s hemelsnaam geïnteresseerd in iemand die in gekke outfits rondloopt en superkrachten heeft? Dat is toch ridicuul! Nooit van mijn leven zou ik voor Marvel een superheldenfilm willen draaien: je krijgt op die sets geen millimeter vrijheid om eens iets creatiefs te proberen en je bent eigenlijk niets meer dan een marionet. Dan vind ik het veel leuker om iets totaal nieuws te scheppen, zoals ‘Independence Day’. Ik durf zonder blikken of blozen te zeggen dat ik met die film op mijn eentje het moderne alien invasion-genre heb uitgevonden.

»Het interessante is: toen ik begin jaren 90 naar Hollywood verhuisde, hoorde je overal zeggen dat het sciencefictiongenre dood was. Ik dacht: ‘Lulkoek! ‘Star Wars’ en ‘Star Trek’ blijven toch ongelofelijk populair?’ Om mijn gelijk te bewijzen schreef ik ‘Independence Day’, en kijk: alleen ‘Jurassic Park’ bracht dat jaar meer geld op. In die periode liep ik trouwens Steven Spielberg tegen het lijf. ‘Roland,’ sprak hij, ‘jouw film zal de filmindustrie de komende twintig jaar beïnvloeden. Elke zomerblockbuster zal vanaf nu de stempel van ‘Independence Day’ dragen.’ Op dat moment begreep ik niet goed wat Steven precies bedoelde, maar hij heeft gelijk gekregen: in heel veel blockbusters van tegenwoordig vind je die mix van sciencefiction, vernieling, en tongue in cheek-humor terug.»

HUMO Zou u niet liever kleine, persoonlijke auteursfilms draaien?

Emmerich «O, maar ik bén een groot voorstander van persoonlijke films! Tegen elke filmstudent zeg ik: ‘Maak de films die je zelf wil maken. Vertel de verhalen die je zelf wil vertellen.’ Ik doe het ook. Alleen: de films die ík wil maken, zijn nu eenmaal grootschalige sciencefictionfilms waarin ik de hele wereld met de grond gelijkmaak (grinnikt).»

undefined

null Beeld

undefined

'De helft van de tijd acteer je in een lege ruimte tussen gigantische blauwe schermen, maar dat werkt net heel bevrijdend'


‘Opnieuw! Opnieuw!’

Op naar Jeff Goldblum en Liam Hemsworth, twee vriendelijke kerels die tijdens het interview in een hotelsuite in Londen broederlijk naast elkaar zitten. Goldblum (63) is een ervaren rot: hij speelde knappe bijrollen in de klassiekers ‘The Big Chill’, ‘The Invasion of the Body Snatchers’ en ‘The Right Stuff’, en mocht zichzelf in de jaren 80 en 90 dankzij hoofdrollen in ‘Into the Night’, ‘The Fly’, ‘Independence Day’ en ‘Jurassic Park’ zelfs heel even een vedette noemen. Hemsworth (26) is het groentje: hem kennen we alleen van zijn rol als Gale in ‘The Hunger Games’. Wij noemen ze in gedachten Meester & Melkbaard.

Liam Hemsworth «Ik was 6 jaar toen ik ‘Independence Day’ zag. Op VHS! Nooit zal ik die ene scène vergeten waarin Will Smith die alien met zijn blote vuist knock-out slaat: het is wat mij betreft één van de grote ‘Yee-ha!’-momenten uit de filmgeschiedenis. Ook ik vertolk in de nieuwe ‘Independence Day’ een gevechtspiloot. Maar Jake, mijn personage, heeft tijdens een oefenvlucht een grote fout gemaakt, waardoor de legerleiding hem naar een buitenpost op de maan heeft verbannen. Daar bestuurt hij nu een soort vliegende vorklift. Het fijnste aan de hele ervaring was dat ik de eer had om veel scènes met Jeff te spelen, een acteur die ik mateloos bewonder. ‘The Fly’ ooit gezien? Wow.»

Jeff Goldblum «Dank je, Liam. Ik vind jou zelf ook een prachtige acteur. Al ben je wat mij betreft lang niet zo sexy als Charlotte Gainsbourg, die in deze film mijn partner in crime vertolkt. Al bij al vond ik de opnames alweer een heerlijke ervaring. Ik mocht de knapperigste oneliners uitspreken, Roland is de leukste Duitser die ik ken, en Charlotte... Tja, Charlotte is één van de beste actrices van de wereld. Vooral in de films van Lars von Trier vind ik haar ronduit verbluffend.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik draai al veertig jaar mee in de business, maar mijn beste werk ligt nog vóór me.' Jeff Goldblum

HUMO Liam, jij vervangt eigenlijk Will Smith. Vind je het niet erg om tweede keuze te zijn?

Hemsworth «Maar neen. Om te beginnen vervang ik Will niet, maar speel ik een volledig nieuw personage. Dat nam de druk wat weg. Het belangrijkste was dat ik mij goed voelde bij het script. Je krijgt niet elke dag de kans om in een blockbuster mee te spelen: de plaatsen in dat soort films zijn heel beperkt. Ik zou Will moeten bedanken omdat hij afhaakte (lacht).»

HUMO Roland omschreef jou zonet als een acteur die nooit tevreden is. Hij vergeleek jou in dat opzicht met de betreurde Heath Ledger.

Hemsworth «Een groot compliment. En het is waar: ik heb altijd het gevoel dat ik beter kan. Vandaar dat ik aan de regisseur altijd om extra takes vraag. Maar wat Roland er niet bij vertelt, is dat hij een nog veel grotere perfectionist is dan ik. Als ik na twintig takes te kennen gaf dat ik stilaan wilde stoppen, liet hij me er nog dertig extra doen.»

Goldblum «Precies: het was Roland die ons deed zwoegen tot we erbij neervielen. ‘Opnieuw! Opnieuw! Opnieuw!’ Het was niet zoals op de set van een Woody Allen-film, waarbij je twee takes doet en om drie uur ’s middags naar huis kunt (lacht).»

Hemsworth «Ik vind het niet erg om hard te moeten werken. Ik heb vroeger, vóór ik fulltime acteur werd, nog vloeren gelegd: dát was pas zware arbeid. Daarmee vergeleken is acteren een makkie. Zelfs wanneer ik zeventien uur aan één stuk op de set moet staan, zul je mij niet horen klagen. Ik denk gewoon: ‘Vloertegels!’ en ik besef weer dat ik eigenlijk een droomjob heb (lacht).»

HUMO Is het wel bevredigend om te acteren in een film als ‘Independence Day’? Word je niet versmacht door de digitale effecten?

Hemsworth «Ja, daar maakte ik me wel wat zorgen over. Het komt er eigenlijk op neer dat je de helft van de tijd in een lege ruimte staat te acteren, tussen gigantische blauwe schermen. Dat was even wennen – ik had zoiets nog nooit eerder gedaan – maar al na een paar dagen vond ik dat die blue screens net heel bevrijdend werken. Het is immers aan jou om de omgeving erbij te fantaseren. Zo moest ik op een bepaald moment doen alsof ik aan de stuurknuppel van een ruimtejager zat en door het luchtruim flitste. De eerste twee, drie takes voelde ik me nog wat geremd, maar daarna vond ik het héérlijk om mijn verbeelding de vrije loop te laten.»

undefined

null Beeld

undefined

'Acteren is een makkie; vloeren leggen, dát is pas zware arbeid.' Liam Hemsworth

HUMO Jullie zijn allebei op jonge leeftijd beginnen te acteren. Liam, jij op je 17de. En Jeff was 20.

Hemsworth «Mijn allereerste rolletje speelde ik in de Australische soap ‘Home and Away’. Ik had twee regeltjes! In mijn scène stoot ik op een feestje het glas om van een meisje, waarna je mij hoort vragen: ‘Wil je nog een drankje?’ Nerveus dat ik was! Ineens stond ik op een echte set, voor echte camera’s, met honderd ploegleden die naar mij stonden te kijken. Ik deed in die tijd de ene auditie na de andere, ik droomde van grote hoofdrollen in monumentale films, maar op dat moment dankte ik de Heer dat ik maar twee zinnetjes moest zeggen. Vandaag heb ik nog steeds last van zenuwen, maar ik laat me er niet meer door verlammen.»

HUMO Jeff, jij speelde je allereerste filmrol in ‘Death Wish’, de klassieke wraakfilm uit 1974 met Charles Bronson. Op de aftiteling sta je vermeld als ‘Freak #1’.

Goldblum «Godzijdank kennen de meeste mensen me van ‘Jurassic Park’, ‘Independence Day’, ‘The Fly’ en ‘The Big Chill’. Weet je, als mijn carrière morgen volledig tot stilstand zou komen, dan kan ik zeggen dat ik bijzonder succesvol ben geweest. Ik draai al veertig jaar mee in de business: daar ben ik best trots op. En verder ben ik ervan overtuigd dat mijn beste werk nog vóór me ligt. Mijn droom: werken met Lars von Trier. Ik heb alvast aan Charlotte, die al geregeld met hem heeft gewerkt, gevraagd of ze een goed woordje voor me wil doen (lacht).»

HUMO Liam, hangt er veel rivaliteit tussen jou en je broer Chris? ‘Hé, ik zit in ‘Thor’!’ ‘En ik in de nieuwe ‘Independence Day’!’

Hemsworth «Nee, mijn broer is mijn beste vriend. We zijn allebei hardwerkende acteurs, punt. Op dikdoenerij zul je ons niet kunnen betrappen: onze ouders hebben ons altijd met de twee voetjes op de grond gehouden. Mijn broer is onlangs zelfs terug naar Australië verhuisd, omdat hij genoeg had van het oppervlakkige leven in L.A.

»Chris heeft me trouwens geholpen met mijn auditie voor ‘Independence Day’. Roland had me gevraagd om een tape op te sturen waarin ik enkele scènes uit het script naspeel. Mijn broer was toevallig in de buurt en heeft meegedaan: hij speelde de rol van Patricia, mijn geliefde. Met zijn lange Thor-haren zag hij eruit als een overtuigende love interest (lacht).»

HUMO Jij hebt toch ook auditie gedaan voor ‘Thor’, niet?

Hemsworth «En ernaast gegrepen. Ik heb het in het verleden vaak te horen gekregen, hoor: ‘Je auditie was prima, maar we zoeken in een andere richting.’ Zoiets mag je nooit persoonlijk opvatten. Je moet er gewoon van uitgaan dat iemand anders op de één of andere manier beter geschikt is voor de rol dan jij. Mijn broer, bijvoorbeeld.»

HUMO Tot slot: we horen dat jullie al voor ‘Independence Day 3’ hebben getekend?

Hemsworth «Ja, maar tegenwoordig vragen ze je altijd om voor drie of vier sequels te tekenen. Ook al weet niemand zeker of die ook echt zullen worden gemaakt. Zo zitten de standaardcontracten in Hollywood nu eenmaal in elkaar.»

Goldblum «Ik heb geen problemen met die manier van werken. Het is niet zo dat ik me de slaaf voel van een franchise. Er bestaan ergere dingen, hè.»

Hemsworth «Vloertegels!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234