null Beeld

India voor beginners: Shabnam Sahi

Vergéét de BV's: de echte vedette in de knappe Canvas-serie 'India voor beginners' is Shabnam Sahi, de flamboyante radio- en tv-journaliste die de Vlaamse gasten met veel zwier op sleeptouw neemt door haar intrigerende land.

Jan Lippens

SHABNAM SAHI «Ha, Humo! Iedereen zegt me dat dat hét blad is om in te staan. Wat een eer!»

HUMO Hoe zijn ze bij u terechtgekomen om Vlamingen door India te gidsen?

SAHI «Puur toeval. Ze waren op zoek naar een Indiër die in het Westen woonde maar de taal en cultuur nog heel goed kende. Na wat googelen zijn ze op mij gestoten.

»Ik heb toegehapt omdat ik de mythes over India wil helpen doorbreken. De serie wil niet blijven hangen in de clichés: de Taj Mahal, heilige koeien, curryschotels, callcenters. Dat gezegd zijnde: als je India echt wil leren kennen, moet je ernaartoe. Zodra je uit het vliegtuig stapt, word je overspoeld door indrukken: chaos, lawaai, kleur, energie, léven. Daar kan geen tv-serie tegen op.»

HUMO Kregen uw Vlaamse reisgenoten ook zo'n cultuurschok?

SAHI «Vooral op het platteland. Door de economische boom verschillen onze grote steden niet zo gigantisch meer van Europese steden. Er rijden Ferrari's en Porsches in Mumbai en Bangalore, weliswaar naast een massa fietsen en ossenkarren (lacht).»

HUMO Was verhuizen van India naar Groot-Brittannië ook zo'n schok voor u?

SAHI «Ik ben getrouwd met een Brit: zijn familie kon me wegwijs maken. Dat scheelt. Maar ik was wel stomverbaasd over het verkeer. Iedereen bleek hier gewoon netjes aan zijn kant van de weg te rijden, en te stoppen aan kruispunten. Ondenkbaar in India!»

HUMO Eén van de afleveringen gaat over de man-vrouwverhoudingen in India. Hoe anders zijn die?

SAHI «Vrouwen moeten overál dubbel zo hard knokken om er te komen, maar in India zijn ze echt het zwakke geslacht, in alle betekenissen van het woord. Het is aartsmoeilijk om je baan te houden als je trouwt of kinderen krijgt. En wat zeker geen cliché is: de meeste mannen willen een zoon, geen dochter.

»We hebben aangrijpende verhalen gehoord. Revolterend, ook. Over vrouwen die lastiggevallen worden, die zich fysiek onveilig voelen, meisjes die niet naar school mogen... En waarom? Omdat ze toevallig het verkeerde geslacht hebben. (Zucht) Ook dat is mijn land. Terwijl we een geschiedenis van sterke vrouwen hebben! Alleen al in de politiek heb je Indira en Sonia Gandhi. Op dit moment zijn drie van de machtigste politici vrouwen. Maar de meeste vrouwen hebben een bikkelhard leven. Het zou al een gigantische stap vooruit zijn als het onderwijs voor meisjes verplicht werd. Met een goed diploma krijg je een baan en word je financieel onafhankelijk.»

HUMO U bent nu ook een aantal keren in België geweest. Hoe is dat bevallen?

SAHI «Ik was er tien jaar geleden al eens met mijn moeder. Toen was ik niet veel verder geraakt dan de clichés: Kuifje, chocolade en Hercule Poirot. Maar nu heb ik het land leren kennen door al die warme mensen van de tv-serie, en het is zowat mijn derde thuisland geworden. Ik hou van België!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234