null Beeld

Indra Dewitte en Lisbeth Imbo: van tv en radio naar de krant

Gracieus tilt Indra haar jurk voor me op.’ Dat is natuurlijk de openingszin van mijn dra te verschijnen pornoromannetje, maar het is ook de getrouwe beschrijving van mijn werkelijkheid: voor mij staat Indra Dewitte (40), en ze laat mij de koersbroek zien die ze onder haar jurk draagt. Lisbeth Imbo (37) fluit bewonderend. Dat begrijp ik, want het is een dot van een koersbroek.

Jeroen Maris

Neen, er schuilt geen koersbroekfetisjist in Dewitte: ze wil straks nog gaan joggen, en omdat de agenda strakstrakstrak en het leven drukdrukdruk is, heeft ze die broek nu alvast aan. Tijdens het bosloopje zal ze overdenken wat ze nu precies van plan is met Het Belang van Limburg – als straks haar zesde seizoen bij ‘De zevende dag’ voorbij is, verlaat Dewitte de VRT om in Hasselt adjunct-hoofdredacteur te worden.

Iets soortgelijks doet Imbo: op Canvas presenteerde ze ‘Terzake’ en ‘Login’, op Radio 1 excelleerde ze in ‘De ochtend’. Als adjunct moet ze De Morgen van een zuurstofpompje voorzien. Van de VRT naar de printwereld, dus, van televisie en radio naar de krant: is zo'n sprong wel verstandig, nu buiten de crisis bijt?

Indra Dewitte «Ik vind die reacties gek. Ik geloof net heel erg in mijn zelfredzaamheid. Ik zal altijd wel werk hebben – desnoods ga ik wc's kuisen.»

Lisbeth Imbo «Ik kies ook nooit impulsief. En wat ik heel hard laat meespelen: met wíé ik iets ga doen. Ik had nooit voor De Morgen gekozen als het daar vol hufters zat. De mensen die er werken zijn voor mij belangrijker dan het bedrijf zelf.»

Dewitte «Als wij een sprong wagen, weten we goed met wie we dat doen, en waarom – en dan blijft er geen reden meer over om bang te zijn.

»Jij bent toch ook niet in de eerste plaats uit op rust, comfort en vastigheid, Lisbeth? Wij zijn niet op zoek naar een plek waar we de volgende tien jaar op ons gemak kunnen volmaken. We vertrekken beiden bij de VRT op een moment dat het goed gaat: we kúnnen een aantal dingen, we worden niet meer weggeblazen, we hebben al laten zien waartoe we in staat zijn. Net die bagage maakt dat we nu veel meer vrijheid hebben dan tien jaar geleden. We kunnen nu allebei zeggen: ‘Ik ga iets doen waar ik in geloof, ook al is de uitkomst onzeker.’»

HUMO Gaan jullie iets missen?

Imbo «Interviewen. Veel mensen hebben me er al op gewezen, en het is waar: ik ga dat missen. Maar dat interviewen is niet van de VRT, dat is van mij – ik laat het met andere woorden niet achter. Kijk, ik ben nu dertien jaar aan het werk – dat is allicht nog maar een derde van mijn loopbaan. Wie kan mij zeggen wat ik over nog eens dertien jaar aan het doen zal zijn? Misschien ga ik dan wel weer interviewen.

»Als je, zoals Indra en ik, goed bent in iets, heb je op een bepaald moment twee opties. Je kan kiezen voor verdieping: dat ene talentje verder uitwerken, het helemaal proberen uit te puren, maar je kan ook kiezen voor iets onbekends. Dat heb ik nu gedaan: ik vind het een goed moment om uit te zoeken of ik iets kan betekenen voor een krant, en of ik in staat ben om een grote groep te leiden.»

Dewitte «Ik vind het ook heel belangrijk dat dit onze eigen beslissing is.»

HUMO Is dat bij jou ook zo, Lisbeth? Er wordt beweerd dat jij zin had in een tv-project, maar dat de VRT-top je bij de radio wilde houden.

Imbo «Klopt niet: er wás een tv-project waar ik al een jaar mee bezig was – we zouden net gaan draaien toen dat aanbod van De Morgen kwam. Ik zat daar heel erg mee in mijn maag. Maar bon, het was de tweede keer dat De Morgen mij polste, en ik wist dat er geen derde meer zou volgen. Toen ik besloot om het te doen, ben ik dat met lood in de schoenen gaan vertellen. Nu zit er iemand anders op dat tv-project.»

HUMO Jullie moeten nu coördineren en leiding geven. Niet langer uitvoeren.

Imbo «Dat schrikt me niet af. Ik wil een héél verhaal maken. Ik heb nooit graag reportages gedraaid: dan maak je maar een deel van het verhaal. Ik denk dus dat het veel meer in mij zit om zo'n hele krant te overzien.»

Dewitte «Ik maakte wel graag reportages. Live interviewen was de volgende grote stap

– bijzonder moeilijk, maar als het goed ging, kreeg ik daar een gigantische kick van. Ik hoop dat ik dat soort adrenaline ook ga vinden bij de krant.»

Imbo «Na een goeie uitzending van ‘De ochtend’ zat ik altijd in een high. Dat wil ik nu ook: als ik 's ochtends vaststel dat we de beste krant van het land gemaakt hebben.»

Dewitte «Ja, dat wil ik ook. Al is het bij mij wel de beste krant van Limburg (lacht)

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234