null Beeld DPG Media
Beeld DPG Media

'I can see your voice'

Ingeborg: ‘Ik weet niet precies hoe of wat, maar Ingeborg en Humo, dat is nooit goed samengegaan’

In ‘I can see your voice’, het laatste pareltje dat voortkwam uit grabbelen in de bokaal kernwoorden in de VTM-studios, laat Ingeborg Sergeant vanavond opnieuw haar deskundig licht schijnen. Maar goed, dat flutprogramma is niets waard volgens Onze Man, dus leest u vanavond beter gewoon haar interview nog eens opnieuw.

Noud Jansen

Al meer dan dertig jaar is ze een bekende verschijning, maar nog nooit is Ingeborg Sergeant sprekend aan bod gekomen in dit wereldblad. De allerhoogste tijd dus om onze schoenen en sokken uit te trekken en in onze beste lotushouding plaats te nemen op het yogamatje dat ze speciaal voor ons heeft uitgerold in haar spirituele centrum De evolutie. Namasté!

INGEBORG «Ik weet niet precies hoe of wat, maar Ingeborg en Humo, dat is nooit goed samengegaan. Toen ik me vele jaren geleden in de spirituele materie begon te verdiepen, was er ook nog zoveel onbegrip en scepsis. Ik ging er altijd van uit dat het werkte omdat het voor mij werkte, maar die insteek riep bij veel mensen weerstand op.»

HUMO Erger je je aan Humo?

INGEBORG «Ik erger me niet per se aan Humo - jullie blad ligt hier zelfs geregeld - maar wel aan mensen die met oogkleppen op rondwandelen, een beetje zoals de paarden die hier in Brugge de koetsen trekken. Cynische mensen met bakken vol vooroordelen, die niet kunnen openstaan voor iets dat ze nog niet kennen. Al moet ik toegeven dat ik Wim Lybaert een cynisch Humo-lachje heb verweten in ‘De Columbus’.»

HUMO Ik heb het gezien, ja. Dat lachje kwam er toen je hem aanmoedigde om zijn handpalmen te gebruiken als zonnepanelen: ‘Zo ga je energie opladen voor in de winter.’

INGEBORG «Die oefening heet eigenlijk Awakening Soulforce, en komt voort uit de dru-yoga, een eeuwenoude Indiase traditie die door Mansukh Patel naar het Westen is gebracht. ‘t Is de bedoeling dat je met je handen het licht in je opneemt, en dat je dat licht vervolgens naar je hart brengt: een prachtige manier om innerlijke vrede te bewerkstelligen. Maar ja, als je dat begint uit te leggen in een tv-programma, wordt het er sowieso uitgeknipt in de montage. Ik begin er dus al niet meer aan: in de plaats duw ik op wat Robin (haar zoon, red.) mijn showbizzknop noemt. Hij heeft een hekel aan die showbizzknop van mij: ik snap dat, maar ‘t is soms sterker dan mezelf.»

HUMO Maakt het voor jou verder iets uit dat Mansukh Patel van grootschalig seksueel misbruik verdacht wordt?

INGEBORG «Voor mij staat dat los van de waarde van dru-yoga. De beschuldigingen zijn ook ontkend door zijn organisatie, dus het is woord tegen woord.»

HUMO Hoe stel je je de hel op aarde voor?

INGEBORG «De hel op aarde, dan heb je ‘t over al de lagere trillingen: schaamte, schuld, onmacht, veroordeling, lafheid, eenzaamheid, onbegrip, gemiste kansen. Het dichtst bij de hel op aarde ben ik zelf gekomen op mijn 32ste, precies op het moment waarop ik zogezegd alles op een rijtje had. Ik woonde in een fijn huis, ik was moeder geworden, ik had shows op televisie, ik zong, ik ging op tournee met theatervoorstellingen. Al mijn kinderdromen had ik op betrekkelijk jonge leeftijd gerealiseerd, en toch was ik ongelukkig. De illusie dat het uiterlijke me zou vervullen, werd genadeloos doorgeprikt. Ik kwam erachter dat het allemaal één grote leugen was, en dat deed pijn. Maar er staat maar één woordje tussen hel en hemel, hè? En dat woordje is ‘me’.»

HUMO Hoe bedoel je?

INGEBORG «Jij bepaalt zélf of je van de hel naar de hemel wilt evolueren. Ik ben me op het innerlijke gaan richten in plaats van op het uiterlijke, en ik heb de hemel op aarde in mezelf gevonden. En oh! Weet je wat hemels is?»

HUMO Nee?

INGEBORG «Onlangs hebben we met De evolutie 61 respondenten laten meedoen aan een project waarbij ze gevraagd werden om elke weekdag twintig minuten te mediteren. We hebben een stoelgang- en urineonderzoek voor en na gedaan, waarbij we onder andere keken naar de immuniteitswaarden in de stoelgang, en de balans en disbalans van neurotransmitters in de urine. Voor de statistische analyse heb ik hulp gekregen van professor Manuel Morrens van de universiteit van Antwerpen, en die was onder de indruk van de resultaten. ‘Ingeborg,’ zei hij me, ‘deze data zijn zoveel waard! Zou je het goed vinden als we ze publiceren?’ Dus ja: eindelijk hebben we het effect van meditatie zwart op wit bewezen. Ik wil dit goede nieuws zo graag delen met mensen die depressief zijn en de oplossing zoeken in pillen, drank of drugs, of weet-ik-veel-wat dat hen alleen maar verder weg brengt van waar het uiteindelijk om draait.»

null Beeld

HUMO Welk boek zou iedereen met interesse in spirituele verlichting gelezen moeten hebben?

INGEBORG «’Boek van het eeuwige leven: cursus in sterven’, van Willem Glaudemans. Een erudiet man die onder meer de ‘Nag Hammadigeschriften’ heeft vertaald; hij was ook al eens te gast in De evolutie. Voor dit boek heeft hij onder meer het Tibetaans dodenboek bestudeerd, en hij heeft daar een synthese van gemaakt in mensentaal. ‘t Is zeer bruikbaar in ons leven hier en nu, omdat alle teachings in wezen hetzelfde zeggen: het is je geboorterecht om hier op aarde gelukkig te worden.»

HUMO Lees je ook weleens een roman?

INGEBORG «Nee, da’s al lang geleden. En de eerstvolgende jaren zal het ook niet gebeuren, want er liggen hier nog te veel ongelezen boeken die met mijn vakgebied te maken hebben. Het liefst lees ik uiteraard boeken van gelijkgestemden, omdat die me inspireren. Maar zo nu en dan vind ik het ook plezierig om me te voeden met de geschriften van sceptici. Zo’n Richard Dawkins, bijvoorbeeld, die religie en spiritualiteit vergelijkt met het geloof in de Kerstman en de tandenfee: heerlijk! Maar jongen toch, denk ik altijd wanneer ik hem lees, wat héb jij als kind toch allemaal meegemaakt in het internaat? Enfin, hij is misbruikt door een geestelijke: dat ligt aan de basis van die giftige beweringen. Gekwetste mensen gaan op hun beurt kwetsen, hè.»

HUMO Heb je iets met kunst?

INGEBORG «Ik vind het tof om naar een voorstelling van Ontroerend Goed te gaan, omdat Robin erin meespeelt. Maar verder? Ik vrees dat ik te veel opga in waar ik dag in, dag uit mee bezig ben. Nu zelfs nog meer dan ooit, want sinds kort ben ik een erkend psychotherapeut, en als zodanig ook terugbetaalbaar. Heel belangrijk voor de jongeren hier in West-Vlaanderen, die massaal voor zelfdoding kiezen.

» Nu ik er zo over nadenk: eigenlijk is het enkel dankzij mijn vrienden dat ik nog eens buitenkom om een terrasje te doen.»

HUMO Wat drink je op dat terrasje?

INGEBORG «Ligt eraan. Hoe laat is het?»

HUMO Aperitieftijd.

INGEBORG «In dat geval trakteer ik op cava. Maar ik hou het bij één glas, want het effect is snel te merken.

» Ik herinner me een prachtige dag waarop mijn man en ik samen met Kürt Rogiers aan zee waren - mijn man is Kürts manager. We zaten op het terras van een restaurant, en vroegen aan de ober of we onze garnaalkroketjes niet op het strand mochten eten, met een flesje witte wijn erbij. Genieten! Best erg wel dat het al zo lang geleden is; ik maak er gewoon te weinig tijd voor.»

HUMO Eet je dat het liefst: garnaalkroketten?

INGEBORG «Ja! Dat, en vanille-ijs met aardbeien.»

HUMO Ben jij thuis de kok?

INGEBORG «Nee, mijn man. Hij is jarenlang de manager geweest van Piet Huysentruyt, en nu nog steeds van Jeroen Meus, dus zodoende liggen er stapels kookboeken in onze garage waarvan hij hoopt dat ik ze ooit nog eens zal inkijken. Maar dat zal niet gebeuren: koken is niks voor mij, want ik maak mensen er niet gelukkig mee. Alles brandt aan en er komt stoom uit mijn oren.»

HUMO Wat beschouw je als het hoogste geestelijke genot?

INGEBORG «Een geslaagde workshop van tien dagen achter de rug hebben, de mensen uitzwaaien en dan languit op de zetel gaan liggen in de wetenschap: het is volbracht. Dat is pure gelukzaligheid, bliss, die ik in al mijn cellen tegelijk voel.»

HUMO En het hoogste lichamelijke genot?

INGEBORG «Zo heel af en toe durf ik weleens in de zon te gaan liggen met iets te weinig zonnecrème op. ‘s Avonds voel je dan een licht rode gloed op je vel, wat het extra fijn maakt om een lauwe douche te nemen en je in te smeren met aftersun. En dan m’n teenslippers aan en een licht zomerjurkje waar je de wind doorheen voelt waaien: zalig.»

HUMO Snel nog, want ik kan die lotushouding niet veel langer meer aanhouden: wie is je favoriete onenightstand?

INGEBORG «Luk Alloo! Ik ken Sandy (‘Tura’ Blanckaert, zijn vrouw, red.), die gaat lachen als ze dit leest. Laten we er trouwens maar meteen een camera op zetten, want me dunkt dat het een boeiend programma zou opleveren.»

HUMO Ík zou kijken.

INGEBORG «Echt waar? In dat geval bel ik Luk vanavond nog. Licht, geluid, actie!»

Origineel verschenen in HUMO op 27 juli 2020

I CAN SEE YOUR VOICE
VTM, 20.30u

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234