null Beeld

'Inside Europe: 10 Years of Turmoil' (Canvas)

De timing van deze uitstekende BBC-reeks kon niet beter: nu opiniemakers hardop twijfelen aan het voorbestaan van de Europese Unie, omdat het niet denkbeeldig is dat er in het Europees Parlement straks meer goedbetaalde verkozenen zitten die tégen Europa zijn dan voor (zie ook de recente verkiezingsschok bij onze noorderburen) kan het geen kwaad om er nog eens aan herinnerd te worden welke crises Europa het voorbije decennium bedwongen heeft. Bovendien ging de eerste aflevering dieper in op de achtergronden van de brexit, net op het moment dat die stilaan hemeltergende soap over het Kanaal – zou iemand nog turven? - het zoveelste orgelpunt bereikte.

Marc Van Springel

Wat ons vooral verraste, deels omdat ons geheugen ook niet meer is wat ooit het geweest is, was hoe láng de hele saga al aan de gang is. De eerste zaadjes werden acht jaar geleden geplant, amper een jaar nadat David Cameron premier was geworden. Om de zich op dat moment weer roerende Eurosceptici in zijn partij te paaien, ging de Britse premier lastig doen in Brussel, en er allerlei onzinnige eisen stellen. Hij haalde zich niet alleen de ergernis van Angela Merkel en Nicolas Sarkozy (ook even in de interviewstoel, en meer dan ooit lijkend op een acteur die met iets te veel overtuiging een politicus spéélt) op de hals, deze documentaire toonde ook pijnlijk duidelijk hoe Cameron een cascade van gebeurtenissen in gang zette die door een opeenstapeling van strategische kemels, stoerdoenerij en riskant politiek gepoker onafwendbaar naar het brexitreferendum leidden.

Dat de EU op zijn grondvesten davert, is dus in grote mate dankzij één eigenwijze en zichzelf allengs vaster rijdende politicus die er blijkbaar àlles voor over had om het gehate Labour uit Downing Street weg te houden. Zo gaf deze episode niet alleen een boeiende inkijk in hoe roekeloos het politieke spel op het hoogste niveau soms wordt gespeeld, ze toonde ook wat de gevolgen kunnen zijn wanneer politici het eigen hachje en het partijbelang boven het algemene en doorgaans grotere belang stellen.

Cameron kwam zelf niet aan het woord, omdat hij een vette boekdeal heeft en zich in zijn memoires voor het eerst zal uitspreken. Ook dat zal wel typerend zijn voor de man.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234