Miet Vanhassel bij haar Tiny House. Beeld Thomas Sweertvaegher
Miet Vanhassel bij haar Tiny House.Beeld Thomas Sweertvaegher

Tiny Houses

Inspirerend op Instagram, ingewikkeld in de realiteit: tiny houses kunnen big problem zijn

Tiny houses zijn op sociale media het toonbeeld van consuminderen. Al zie je op een Instagram-plaatje niet welke onzekerheid en rompslomp erbij komt kijken, bij wonen op minder dan 50 vierkante meter.

“Ik deel de wei waar mijn huisje in staat met twee damherten”, zegt Miet Vanhassel (41). Ze woonde twintig jaar in Brussel. Een roep naar rust, natuur en frisse buitenlucht brachten haar uiteindelijk naar een tiny house in Diest. En tiny is het zeker. Vanhassels huis is gebouwd op het chassis van een aanhangwagen. Die is 7,20 meter lang. 2,55 meter breed. Of net iets meer dan 18 vierkante meter om in te wonen.

Op die beperkte ruimte heeft Vanhassel alles wat ze nodig heeft. Een keuken, een douche, een toilet met zaagsel, een zithoek en een slaapkamer tegen het plafond, waar ze net niet rechtop kan zitten. “Ik woon hier ondertussen anderhalf jaar. Helemaal alleen wonen op een weide is soms wat eenzaam, maar ik heb zeker geen spijt. Dit is mijn manier om weer dichter bij mensen, dichter bij de natuur te komen.”

Voor het ontstaan van tiny houses wordt meestal naar de Verenigde Staten verwezen. Na de financiële crisis van 2008 verloor een groot deel van de Amerikanen zijn geloof in overheden en instellingen. Een klein percentage daarvan wilde zelfs niks meer met die overheid te maken hebben. Ze besloten off grid te gaan wonen. In een klein huis. Weg van alles. Zelfvoorzienend. Dicht bij de natuur.

Septische put

Die alternatieve manier van wonen kreeg in de voorbije jaren heel wat belangstelling. Via sociale media en tv-programma’s. Ook bij ons kun je op Netflix naar de documentairereeks Tiny House Nation kijken. Daarin helpen John Weisbarth en Zack Giffin mensen kleine, gezellige huizen bouwen. Al dan niet met septische put. Meestal wel op wielen.

De bekendste tinyhousebouwer in België heet Arno Geunes, zaakvoerder van Tiny House Belgium. Zijn ambitie toen hij het bedrijf eind 2016 overnam? Vier kleine huizen per jaar opleveren. “Op dit moment zijn we aan zeven tiny houses tegelijkertijd bezig. Ik ben enorm geschrokken van de populariteit”, zegt Geunes. Waar die vandaan komt, kan hij niet zeggen. “Is het omdat ons bedrijf de referentie is geworden? Of omdat er een duidelijke trend aan de gang is?”

Op het type klanten dat informeert naar een tiny house is geen peil te trekken. “Studenten die voor korte termijn een woonplek willen. Mensen die na een scheiding rust zoeken. Ouders, die als de kinderen het huis uit zijn, kleiner willen wonen. Of mensen die in hun tuin een minihuis zetten als zorgwoning. We zien het allemaal”, zegt Geunes. “Wij bouwen voor iedereen een huis op maat.”

Politie

Voor u begint te dromen om op kleinere voet te gaan leven: er zijn enkele addertjes onder het gras. In Vlaanderen is het niet gemakkelijk om een plek te vinden om een tiny house te zetten. Je mag het niet zomaar op een stukje bouwgrond plaatsen. Zulke huizen voldoen in de meeste gevallen niet aan de vereiste bouwnormen.

Miet Vanhassel heeft het geluk dat haar domicilie ingeschreven staat op het adres van het centrum waar ze verblijft. Voor vele kleinhuisbezitters is dat minder vanzelfsprekend. In de Facebook-groep Tiny House Vlaanderen is het met voorsprong de meest gestelde vraag: kent iemand nog een plekje waar ik met mijn tiny house terecht kan? Veelal is het officiële adres van tinyhousebewoners bij familie of vrienden.

Zo getuigt iemand die liever anoniem wenst te blijven dat hij een tiny house in zijn tuin heeft staan. Daar woonde tot voor kort familie in. “Tot de buur dat in de mot kreeg, de gemeente op de hoogte bracht en en de politie een pv kwam opstellen. Zij zijn ondertussen verhuisd.” Het tiny house staat leeg.

Ook Vanhassel woont in de weide zonder wettelijk kader. Een weide is geen woongebied. “Die onzekerheid neem ik erbij. Er zijn zaken die het Vlaams landschap veel meer vervuilen dan mijn huis.” Stel dat ze een andere plek moet zoeken, dan wordt dat niet makkelijk. “De wielen zijn al helemaal in de zompige grond gezakt”, lacht ze.

Huisjesmelkers

“Het probleem van tiny houses is dat droom en werkelijkheid vaak ver uiteen liggen”, zegt Stein Meulenijzer, architect en vastgoedcoördinator bij de stad Kortrijk. “Het lijkt laagdrempelig en duurzaam om voor een prijs tussen de 30.000 en 60.000 euro een klein huis op wielen te bouwen waarmee je op een weide of aan de oever van een rivier kunt staan. Maar dat is het niet.”

Zo blijft 30.000 tot 60.000 euro een smak geld. Voor een tiny house kun je geen hypothecaire lening nemen. Het financieren is dus niet eenvoudig. En als je van je tiny house telkens de wagen moet nemen om boodschappen te doen, is de woonvorm niet duurzamer dan een verkaveling. “Bovendien is de levensduur van zo’n huis beperkter. Stel dat het tien jaar zou meegaan en je betaalt 50.000 euro voor een tiny house. Dan kost dat al snel 5.000 euro per jaar vooraleer het afgeschreven is.” Dan heb je nog geen standplaats en zijn er geen herstellingen meegerekend.

Toch gelooft Meulenijzer dat tiny houses een rol kunnen spelen in de steeds duurder wordende woningmarkt. “De stad Kortrijk bekijkt of leegstaande terreinen niet tijdelijk als standplaats kunnen dienen. Al is dat juridisch niet vanzelfsprekend. Zo moet het de sterktes in de verf zetten en huisjesmelkers vermijden. Dat kun je voorkomen door op te leggen dat enkel eigenaars er mogen wonen. Wij hopen de komende jaren een experimenteerzone te kunnen creëren om deze woonvorm een kans te geven.”

(DM)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234