null Beeld ANP
Beeld ANP

Mocromaffia

Integraal. Aangrijpende speech van vader vermoorde advocaat in Marengo-proces: ‘Mijn kind is weg, doorgestreept, kapotgeschoten’

In Nederland is momenteel het proces aan de gang over de moord op advocaat Derk Wiersum. Die verdedigde Nabil B., de kroongetuige in het onderzoek naar de drugsbende rond Ridouan Taghi. Op de tweede procesdag sprak de vader van de advocaat de verdachten in een emotionele videoboodschap rechtstreeks toe.

Redactie

Op dag twee van de strafzaak over de moord op advocaat Derk Wiersum van kroongetuige Nabil B. nam de rechtbank de laatste dossierstukken door, maar was er vooral ook veel ruimte voor persoonlijke noten. Halverwege de middag was het bijvoorbeeld tijd voor Wiersums nabestaanden, waaronder zijn vader. Hij maakte, ook als enige van de famili, gebruik van zijn spreekrecht, via een videoboodschap die de zaal stil kreeg. Hij sprak kalm, brak in tranen uit, maar bracht de verdachten en al zijn toehoorders een glasheldere boodschap vol vragen.

Lees hieronder de volledige tekst van de vader van Derk Wiersum:

Je kind is dood. En iedereen die zich daarbij niks kan voorstellen: zoveel te beter.

Maar er ontstaat een radeloos zoeken naar iets wat onderdeel van jezelf is maar wat je kwijt bent. Dat je hebt gekoesterd tijdens het eerste jaar omdat het mannetje niet goed zijn voeding kon binnen houden. Iemand die je hebt geholpen om op eigen beentjes te staan, en van daaruit de wijde wereld te onderzoeken. Als ouders altijd op de achtergrond, maar klaar om in te grijpen en op te vangen als dat nodig zou zijn. Vaak met het zweet in de handen. En dan toch gaat het precies goed. Dat is mooi, en gebeurt vaker als je die ruimte geeft.

Je kind: je weet dat het er is, maar dat je het absoluut nergens kunt vinden. Dat is verbijsterend en soms beneemt het je de adem.

Nee, hij is geen heilige, ondanks dat wat er allemaal over hem is geschreven. Hij is een gewone Hollandse jongen met een kritische geest. En hij vraagt: klopt het allemaal wel? Kan dat allemaal maar zo? Een strijd kan ook op een fatsoenlijke manier geleverd worden: open, eerlijk en met een kritische geest. Zoals een collega van hem na de fatale actie zei : “altijd beschaafd”.

In die sfeer is Derk opgegroeid en mede dat heeft hem gemaakt tot wat hij is. Niet alleen een onmisbare schakel in het gezin tijdens zijn opgroeien, maar ook een steunpilaar voor ons. Een broertje voor zijn grote zus, en een bron van heel veel grappen en grollen.

Loyaliteit, liefde, empathie. Derk had die en deelde ze ruimhartig.

Wanneer Derk naar dit proces kijkt zal hij zich ervan willen overtuigen dat de verdachten zich in ieder geval voorzien van de hulp van de beste advocaten die beschikbaar zijn. Derk was analytisch scherp, goed voorbereid, gedetailleerd zonder de grote lijn uit het oog te verliezen, strategisch. Hij was in staat om een aspect van een zaak naar voren te brengen, te belichten en te benadrukken waaraan niemand nog gedacht had ofwel die met opzet buiten de overwegingen had gehouden. Die aanpak leidde ongetwijfeld soms tot ongemak bij toehoorders van zijn betogen.

En aan de verdachten het volgende: als bewezen wordt geacht wat u verweten wordt dan zou u zich moeten schamen. Dan lijkt het erop dat uw moreel kompas totaal op tilt is geslagen. Dat u dat niet in de gaten hebt gehad, is treurig; voor de maatschappij, maar ook voor uzelf en uw naasten.

Hebt u erover nagedacht wat u teweeg bracht in het leven van een ander, voordat u aan de slag ging? Hebt u zich tijdig gerealiseerd dat twee kinderen moeten opgroeien met een niet te helen kras op hun ziel? Hebt u er tijdig over nagedacht dat u dàt wat u nu het hardst nodig hebt, een advocaat, willens en wetens hebt afgebroken? Hebt u zich tijdig gerealiseerd dat u te weinig geld zou krijgen voor uw daad om echt rustig verder te kunnen leven en dat u altijd afhankelijk zult blijven van een ander? En dat u dus bedonderd bent?

Wanneer u zelf kinderen hebt, hebt u die al vroeg gewezen waar het verkeerde pad is. Daar kunt u nu verder niks meer tegen doen.

Mijn kind is weg. Niet te vinden. Doorgestreept. Kapot geschoten.

‘Is niet zo dat Peter R. de Vries helemaal geen beveiliging wilde’

Vorige week werd ook Peter R. de Vries, die Nabil B. bijstaat in het proces, op straat neergeschoten. De misdaadjournalist werd al een tijdje bedreigd door mensen uit criminele hoek, maar toch konden de verdachten bij hem geraken zonder dat ze daarvoor eerst voorbij beveiliging moest geraken. Het is nog steeds onduidelijk of de Vries, die op de hoogte was van de bedreigingen, dat zelf heeft geweigerd.

In november vorig jaar had advocaat Peter Schouten, die kroongetuige Nabil B. verdedigt, zich nog verbaasd over hoe de Vries zich verplaatste. Na een uitzending van het tv-programma Op1, was hij met beveiligers op weg naar zijn gepantserde auto. En Peter R. de Vries? Die liep in het donker naar de parkeerplaats waar zijn eigen wagen stond. En dat terwijl Schouten als advocaat van kroongetuige Nabil B. potentieel doelwit is van Ridouan Taghi’s bende, maar De Vries als vertrouwenspersoon ook. “Ik heb hem die avond naar zijn auto gebracht met de beveiligers, want dit kon niet.”

Volgens Schouten is het ook helemaal niet duidelijk dat De Vries alle vormen van beveiliging categorisch afwees, zegt hij in een toelichting. “Ik weet niet of Peter heeft getekend dat hij geen beveiliging wilde. Het is ook niet zo dat hij helemaal geen bescherming wilde. Hij wilde geen persoonsbeveiliging en ook niet de beveiliging die wij als advocaten op dat moment kregen.”

Bronnen bevestigen evenwel dat De Vries ‘meerdere’ gesprekken heeft gevoerd met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over zijn beveiliging. Waar dat toe leidde, blijft ongewis. Maar áls De Vries de boot heeft afgehouden over beveiliging, wat kán er dan überhaupt nog? “Niets”, zegt veiligheidsexpert Rico Briedjal. Hij was beveiliger van onder meer Geert Wilders en toenmalig premier Jan Peter Balkenende. “Alles wat je tegen hun wil doet, is gewoon een inbreuk op hun privacy.”

Stap 5, persoonsbeveiliging, is hoogste graad

Bij de bepaling van mogelijke beveiliging wordt naargelang de dreiging gekozen voor een bepaalde stap. Aan de hand van informatie worden risicoprofielen gemaakt, met bijbehorende maatregelen. Die zijn verwerkt in een beveiligingsladder: hoe hoger op de treden, hoe ingrijpender de mate van beveiliging. Stap 1 is zogenoemd ‘verhoogd rijdend toezicht’. Ofwel: er rijdt nu en dan een patrouillewagen van de politie door de straat. Stap 2 zijn ‘technische maatregelen’, zoals camera’s.

Stap 3 zijn ‘fysieke maatregelen in vorm van personeel’. Dat is te zien bij bijvoorbeeld ambassades waar hokjes worden opgetrokken met veel camera’s én personeel dat meteen in actie kan komen. Stap 4 is de begeleiding van ‘beveiliging op afstand’. Briedjal: “Dat zijn personen die opvallend en onopvallend ‘meelopen’ met het ‘subject’.”

En stap 5 is de hoogste graad, die van ‘persoonsbeveiliging’. “Dat zie je bij Wilders. Dan wordt iemand in een bubbel, een kluis noemen we dat, getransporteerd.” Misdaadverslaggevers als John van den Heuvel (Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool) vallen (of vielen enige tijd) in die categorie, wat een enorme inbreuk op hun privacy betekende.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234