null Beeld

Intergalactic Lovers en Girls in Hawaii (AB)

Rare vogel leren kennen aan de toog van de AB gisteravond. 'Flip de Keuninck', beweerde hij al lallend te heten. Een mens kraamt wat uit als hij gedronken heeft.

Tom Raes

Het had nochtans kunnen kloppen. Zijne Koninklijke Majesteit Filip I had inderdaad het idee opgedaan om zich onder zijn volk te begeven en deel te nemen aan de feestelijkheden ter gelegenheid van de 35ste verjaardag van de AB. Intergalactic Lovers en Girls in Hawaii zouden er namelijk ten dans spelen, en dat kon De Eerste uiteraard niet aan zich laten voorbijgaan.

'Ja, Mathildes glimlach volhardt zelfs in het donker nog op heur royale facie. En nee, Zijne Filippigheid heeft geen lakei om in zijn plaats te applaudisseren. '

Het gevolg was dat er gisteravond rond de Anspachlaan plots opvallend veel blauw op straat te zien was, aangevuld met maatpakken die de vinger hermetisch in het oor duwden. En ook binnen was het moeilijk naast de aanwezigheid van Zijne Doorluchtigheid en zijn even verheven eega kijken: de parterre was niet bepaald volzet, en de balkons werden op het eerste verdiep ingenomen door camera's enerzijds - die tegen de gewoonte in naar achterin de zaal gericht waren - en anderzijds door een stelletje lijfwachten die hun verdiep intussen vast plichtsbewust omgedoopt hadden tot 'hun perimeter'. Het tweede balkon van de AB was compleet leeg - in onze fantasie lagen er in het donker sluipschutters door hun vizier naar het publiek te loeren. Achterin de zaal, in de zitplaatsen en het schootsveld van de camera's: 's lands hoofdkaas en de bijhorende hofhouding.

undefined

null Beeld

Kortom: vreemd sfeertje om een concert in te beleven. Beetje gewichtig, en een mens sloeg er op den duur van aan het nadenken. Schoot ons door het hoofd tijdens Girls in Hawaii, dat het eerste deel van de avond van luister voorzag: wat zou Zijne Majesteit gedacht hebben van de versie van zijn Brabançonne die Mauro voor aanvang bracht? Waarom is Francesca Vanthielen gekozen om de boel aan elkaar te praten? Had Kathy Pauwels niet toepasselijker geweest? Wat zou de koning vinden van die ontiegelijke korte broek van Girls-keyboardspeler François Gustin? En zou hij nu die pornosnor van drummer Boris Gronemberger overwegen, na dat eerdere avontuur met die baard?

Maar gelukkig waren er ook relevánte vragen. Zoals: zou die goede Sire bij 'Sun of the Sons' óók zo hard beginnen uitkijken naar de zomer en de assorti geur van gras? Zou de ziel van Zijne Majesteit ook littekens vertonen, geslagen door de liefde? En zouden die dan ook zo opengereten worden tijdens 'Misses'? En zou er bij de wondermooie weerhaken van 'Not Dead' in de koninklijke borstholte ook telkens zo'n pijnscheut richting hartstreek schieten, net als bij ons elke keer weer het geval is? Zou Filip I, net als wij, ook besloten hebben dat Girls in Hawaii méér roem verdient in Vlaanderen dan wat er slechts sterk verdund door de filter van de taalgrens gesijpeld komt?

[FOTOSPECIAL_32591]

Gelukkig waren er niet alleen vragen, die adelblauwe maandag. Er waren ook antwoorden te rapen: ja, Mathildes glimlach volhardt zelfs in het donker nog op heur royale facie. En nee, Zijne Filippigheid heeft geen lakei om in zijn plaats te applaudisseren. Dat deed hij gewoon zélf - zij het wel zuinig en zoals het een royal betaamt: alsof ie net twee uur op z'n handen gezeten heeft en er nu weer wat bloed in wilt kletsen. Maar hét antwoord van de avond kwam op een vraag die geen mens ondertussen nog stelt: is Lara Chedraoui 's lands frontvrouw van het moment?

Dat antwoord kreeg u in een uurtje, en in songtitels als het u intussen welbekende 'Northern Rd.', dat zich onheilspellend omboog in 'War': Chedraoui waarschuwde met ogen als soepborden voor iets verschrikkelijk dat alleen zij kon zien, en dat zich schuil leek te houden in de nok van de AB - misschien dan toch nog sluipschutters. In 'Howl' bewees ze dan weer dat podiumervaring goud waard is en zelfvertrouwen loont (neem nota, Filip), en in 'Obstinate Heart' huilde de gitaar van Maarten Huygens een potje mee naar eender welk hemellichaam zich beschikbaar stelde.

Intergalactic Lovers flirtte ondanks de dikke gewichtigheid in de lucht met de perfectie, en op een andere dag - zonder priemende koninklijke kijkers in je rug en die onwennige sfeer in de zaal - had dat zich misschien wel vertaald in het perfecte Intergalactic Lovers-concert. Dat zit eraan te komen, zo vermoeden we al langer. Na maandag zijn we er zeker van dat het voor heel binnenkort is.

[FOTOSPECIAL_32589]

Mocht iemand trouwens die De Keuninck nog tegen het lijf lopen in het Brusselse: hij moet ons nog een rondje, de schobbejak.


Het moment

Toen Chedraoui de zaallichten liet aanfloepen om te zien of Filip ondertussen nog niet weggeglipt was. Hij zat er nog.


Het publiek

Telde zelden meer koningen dan maandagavond.


Quote

'Would the people in the cheaper seats clap your hands. And the rest of you, if you'll just rattle your jewelry.' - John Lennon.


Tweet

Met Kathy Pauwels was het indertijd niet waar geweest!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234