null Beeld

Interview: 5 Jaar later: Thomas Dekker

De Nederlandse omroep NTR pakt rond de jaarwisseling uit met het uitstekende ‘5 jaar later’. Daarin praat Jeroen Pauw met een bekende Nederlander die hij vijf jaar eerder ook al heeft geïnterviewd.

td

Fijne insteek: die interviews zijn toen niet uitgezonden, maar Pauw blikt er wel op terug tijdens het nieuwe gesprek. Hoe meer er in de tussentijd is gebeurd, hoe interessanter. En óf er wat is gebeurd bij de laatste gast van de lopende jaargang, wielrenner Thomas Dekker. Hij was ten tijde van het eerste gesprek Neerlands hoop in bange wielerdagen, maar zat van 2009 tot 2011 een schorsing uit wegens dopinggebruik.

'De collega's in het peloton hebben het gewaardeerd dat ik geen namen heb genoemd.'

Thomas Dekker «Dat eerste interview dateert eigenlijk van zes jaar geleden, van november 2007. Ik had er net een topseizoen op zitten, met onder meer de eindzege in de Ronde van Romandië. Ik was 23, ik stond helemaal anders in de wereld en ik stond niet stil bij de consequenties van dat gesprek. Toen hij me onlangs opnieuw interviewde, was het wel vreemd om mezelf terug te zien.»

HUMO Temeer omdat je zes jaar geleden hebt zitten liegen.

Dekker «Uiteraard. Ik kon toen onmogelijk toegeven dat ik al doping had genomen. Maar een beetje amateurpsycholoog kan de twijfel in mijn ogen zien. En uit mijn antwoord kun je afleiden dat ik er niet categorisch tegen was. Dat levert natuurlijk speciale televisie op, omdat je die beelden bekijkt met de kennis die je nu hebt.»

HUMO Was dat niet confronterend?

Dekker «Ik kan het wel relativeren. Ten eerste ben ik betrapt en heb ik mijn straf uitgezeten. Ten tweede: iedereen weet intussen dat bijna het hele peloton zich in die tijd dopeerde. Ik kan er net zo goed open over praten. Ik weet nu wel zeker dat ik die fout nooit meer zal maken. Maar verder ben ik nog steeds een man van extremen. Als anderen op café vijf pintjes drinken, drink ik er vijftien.»

HUMO ‘5 jaar later’ gaat niet alleen over het verleden, maar ook over heden en toekomst. Je maakt sinds anderhalf jaar weer deel uit van het peloton. Hoe bekijken ze je daar?

Dekker «Ik heb geluk gehad. Wie nu wordt betrapt, komt er nooit meer in, denk ik. Maar ik was nog een twijfelgeval, een jonge kerel die deel uitmaakte van een oud systeem. Ik heb ook geen vrienden verloren in het peloton. De collega’s hebben het gewaardeerd dat ik geen namen heb genoemd. Dat heeft niet alleen met de omerta te maken, maar ook met hoe ik in elkaar zit. Natuurlijk was het frustrerend dat ik werd geslachtofferd terwijl anderen, van wie ik zeker was dat ze ook pakten, konden blijven koersen. Maar het is niet zo dat ze een pistool tegen mijn slaap hebben gezet: ik had zelf beslist om me te doperen en dus moest ik zelf op de blaren zitten.»

HUMO Op sportief vlak zit het minder mee.

Dekker «Fysiek was ik nog niet de oude, en mentaal kreeg ik een paar tikken: toen de hele Rabobank-affaire werd uitgespit, werd mijn naam vaak genoemd. Dat gaat je niet in je koude kleren zitten. Ik hoop dat 2014 een rustiger jaar wordt. Ik heb veel wedstrijden gewonnen zónder doping, laat dat duidelijk zijn, en ik hoop dat ik dat nog zal kunnen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234