null Beeld

Interview: Alleen Elvis blijft bestaan

Advocate Christine Mussche bijt zich al meer dan dertig jaar vast in bijzonder strafrecht en specialiseerde zich gaandeweg in zedenzaken. Zo behartigt ze samen met collega Walter Van Steenbrugge de belangen van slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk. Wat haar zo aanspreekt in haar werk, is het feit dat ze er het menselijke brein voor moet proberen te doorgronden. En laat dat nu precies zijn wat Thomas Vanderveken ook met zijn gasten probeert te doen in ‘Alleen Elvis blijft bestaan’.

td

'Ik verwacht geen kruisverhoor. Ik vind Thomas Vanderveken een gouden interviewer, die goed geïnformeerd is en op de juiste momenten kritisch durft te zijn.' Christine Mussche

HUMO Nogal wat mensen hebben zich blootgegeven aan de tafel van ‘Alleen Elvis blijft bestaan’. Was u happig om op de uitnodiging in te gaan?

Christine Mussche «Ik was al eens eerder gevraagd, maar toen vond ik dat ik er niet thuishoorde. Ik had niets relevants te vertellen aan de kijkers, dacht ik. Toen ik dit keer als voorwaarde stelde dat het niet al te persoonlijk mocht worden – mede door mijn job – heeft de redactie me overtuigd dat de link met mijn werk boeiende beelden en gespreksstof kon opleveren. Dus heb ik toegehapt. En toegegeven, ik vind het zeker een eer.»

HUMO Worden misdaad en straf dan de centrale thema’s in het gesprek?

Mussche «De nadruk zal eerder liggen op de vragen die ik mezelf beroepshalve al meer dan dertig jaar stel. Wat speelt er zich allemaal af in onze hoofden? Waar begint en eindigt de vrije wil? Hoe komt het dat iemand wel of niet functioneert in onze maatschappij? Zo komen we uit bij één van mijn favoriete thema’s: het idee van Jean-Jacques Rousseau over le grain et le terrain, of – anders gezegd – de verhouding tussen nature en nurture, tussen aanleg en omgevingsfactoren.

HUMO Of hoe wetenschap en filosofie vervlochten zijn met justitie.

Mussche «Precies. Hoe beter we ons brein begrijpen, hoe beter we erop kunnen inspelen. Niet alleen in ons oordeel, maar ook preventief. Hersenscans tonen bijvoorbeeld meer en meer aan wat er precies kan misgaan in iemands hoofd. Vroeger hadden experts daar uiteenlopende meningen over, en dan was het maar de vraag welke expert gelijk had. Nu krijgen we soms beelden te zien waar we niet naast kunnen kijken, ook al zouden we dat soms willen.»

HUMO De kans is dus groot dat u weinig populaire dingen zult tonen of beweren.

Mussche «Advocaten steken nu eenmaal hun nek uit. Maar de zoektocht naar verklaringen wordt al te vaak – en wat mij betreft ten onrechte – aangevoeld als een poging om de feiten te vergoelijken. Iets beter begrijpen betekent echter niet dat je het niet afkeurt. Het is me er vooral om te doen herhaling te vermijden, zodat ook de samenleving er baat bij heeft.»

HUMO Toen Hendrik Willemyns van Arsenal zich nogal breeddenkend uitliet over druggebruik, ging Thomas Vanderveken – voor zijn doen – nogal hevig in de tegenaanval…

Mussche «Dat heb ik ook gezien, ja. Maar ik verwacht geen kruisverhoor. Ik vind hem een gouden interviewer, die goed geïnformeerd is en op de juiste momenten kritisch durft te zijn. Als het om materie gaat waar ik me thuis in voel, zal ik het debat trouwens graag opzoeken. Als het om subjectievere zaken gaat – schoonheid, passie, liefde, humor – moet ik veel meer naar de juiste woorden zoeken.»

HUMO Maar voor die dingen zal ook plaats zijn uw fragmenten?

Mussche «Zeker. Ik heb getracht om een mooi evenwicht te vinden, want voor alle duidelijkheid: ik ben niet altijd zo ernstig. Zo heb ik een fragment gekozen uit het laatste seizoen van ‘Blackadder’ – niet toevallig een rechtbankscène waarin alle typische technieken en procedures aan bod komen. Dat klinkt weer vreselijk serieus, maar geloof me: de manier waarop Atkinson en co. alles uitvergroten, maakt het echt hilarisch.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234