null Beeld

Interview: 'Alleen Elvis blijft bestaan'

In de tiende aflevering van 'Alleen Elvis blijft bestaan'krijgt presentator Thomas Vanderveken de recht-voor-z'n-raapsesportjournalist Hans Vandeweghe tegenover zich. Als auteur en columnist schopte Vandeweghe al tegen menig scheenbeen: dat hij het in zijn fragmentenkeuze over een diplomatieke boeg gooit, is dus even onwaarschijnlijk als een wielerseizoen zonder één positieve dopingplas

td

Hans Vandeweghe «Ik weet al sinds augustus dat ik één van de gasten ben. Ik heb dus heel wat tijd gehad om me voor te bereiden, en ik moet toegeven: de verleiding om bepaalde mensen af te zeiken was bijzonder groot. Zo had ik een fragment gekozen waarbij ik de buitenlandse verslaggeving van de VRT op de korrel wilde nemen als een kruising tussen toerisme en ramptoerisme.

»De redactie heeft dat fragment echter niet geselecteerd... Uiteindelijk heb ik het op fragmenten gehouden die een grote indruk op mij hebben gemaakt, wars van politieke statements. Al zal ik af en toe weleens de neiging hebben om mijn grote gelijk te willen halen, denk ik.»

HUMO Zal het live-aspect niet voor een onbewuste handrem zorgen?

Vandeweghe «Ik betwijfel het. Ik ben niet bang voor live-uitzendingen of camera's. Nochtans heb ik tot mijn zestiende gestotterd en kun je dat heel af en toe nog merken. Nee, als ik ergens complexen over heb, dan is het over mijn Gentse accent. Soms durf ik ook een Nederlandse tongval te gebruiken, omdat ik lang bij onze noorderburen heb gewerkt. Dat moet ik zeker vermijden, want ik werk al genoeg mensen op hun zenuwen.»

HUMO Daar kunnen we ons iets bij voorstellen. Zo deins je er niet voor terug om kanttekeningen te plaatsen bij bejubelde sportfeiten of -mensen. Krijg je soms niet het etiket van nestbevuiler?

Vandeweghe «Jazeker, onlangs nog, omdat ik als directeur van Wielerbond Vlaanderen een boek heb geschreven met als titel 'Wie gelooft die coureurs nog?'.

»Ik zeg altijd: ze kunnen de mens uit de journalistiek halen, maar ze kunnen de journalistiek niet uit de mens halen. Ik zal dus altijd op zoek blijven gaan naar de waarheid. In het boek toon ik trouwens aan dat wielrennen lang niet de onzuiverste sport is. Zo had Lionel Messi nooit wielrenner kunnen worden, want hij werd als tiener volgepompt met groeihormoon. Er is zelfs een ploegleider die mijn boek cadeau geeft aan elke persoon die tegen hem begint te zeuren over doping in het peloton. Als dat geen compliment is!»

HUMO Thomas Vanderveken durft het vakdomein van de gast al eens te verlaten om naar diepere zielenroerselen te graven. Ben je daarop voorbereid?

Vandeweghe «Men zegt me weleens dat ik altijd goed ben op tv wegens mijn eerlijkheid. Dus zal ik ook nu weer eerlijk zijn. De mensen mogen gerust weten dat ik vaak een grote mond opzet om mijn twijfels te verbergen. En dat ik al een paar keer met mijn kop tegen de muur ben gelopen, zoals velen hebben voorspeld. Maar ik ben nu 55, en nog altijd relatief vrij in mijn denken. Ze gaan me niet meer veranderen.»

HUMO Kun je tot slot nog een tipje van de sluier oplichten wat je fragmenten betreft?

Vandeweghe «Van de negen filmpjes gaan er slechts twee over sport. In één ervan raak ik doping aan, in het andere niet. Al is de sportman in dat fragment mogelijk ook gedopeerd en weten we dat gewoon niet. Pas op: ik kan nog onbevangen naar sport kijken, hoor. Zelfs van Armstrongkon ik genieten. Je moet alleen genoeg over sport weten om er op de juiste manier naar te kunnen kijken. En dát zou ik vrijdagavond graag even toelichten.»

HUMO En wat krijgen we behalve sport nog te zien?

Vandeweghe «Omdat je zo aandringt: naakt. Lesbisch naakt zelfs. Zeker kijken dus!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234