Interview: Alleen Elvis blijft bestaan

Wij hadden ons al neergelegd bij een Elvis-loze zomer, maar kijk! Canvas trekt deze week alweer een nieuw blik ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ open. Of beter: een blikje.

Thomas Vanderveken krijgt in deze derde, korte reeks zes gasten over de vloer, waaronder bioloog Hans Van Dyck (broer van acteur Tom), muzikant Jan Raes (broer van sportjournalist Frank) en, deze vrijdag, cabaretier Wim Helsen (voor zover wij weten níét de broer van zanger-Twitterdichter Tom). Helsen is momenteel op retraite in de Ardennen, waar hij samen met Herwig Ilegems en Roy Aernouts een nieuwe fictiereeks schrijft. Voor hij onderdook, had hij het nog even over zijn passage in ‘Alleen Elvis blijft bestaan’, zijn gebrek aan zelfdiscipline en de reden waarom hij geen televisietoestel in huis heeft.

- Ben je zelf een ‘Alleen Elvis’-fan?

Wim Helsen «Ja, ik vind het echt een heel goed programma. Het is een soort van ‘Zomergasten’, maar dan minder zwaar: het duurt minder lang en er is meer ruimte voor fragmentjes. Het leek me een interessante uitdaging om te formuleren waarom ik bepaalde fragmenten precies had uitgekozen. Een plezante oefening, zo bleek.

»Zo’n diepgaand gesprek voegt ook iets toe aan wat ik al doe – voor mij het belangrijkste criterium om mee te doen aan een televisieprogramma. Dat, of ik moet het zelf mogen maken (lacht). Als je zomaar overal aan meedoet, gaat dat zich tegen je keren. Het toont een soort gebrek aan zelfvertrouwen en zelfrespect, waardoor je na verloop van tijd ook minder respect van anderen krijgt en een soort vervangbaar narretje wordt. Bekende Vlamingen die met elkaar dingen doen op televisie, daar doe ik bijvoorbeeld niet zo snel aan mee. Maar aan de andere kant denk ik soms ook: zeg ik niet te vaak nee? Gaan ze me op die manier geen arrogante zak vinden?»

- Kijk je eigenlijk veel televisie?

Helsen «Weinig, want ik heb – heel bewust – geen televisietoestel in huis. Ik raak immers veel te makkelijk verslaafd aan die dingen. Tot voor kort had ik ook bewust geen internetverbinding, omdat ik daar veel te veel tijd mee zou verliezen.

»Ik wil in beweging blijven, omdat ik merk dat ik dan op mijn best ben. Dat kan van alles zijn: mijn huis opruimen, is ook een vorm van beweging. Maar ik moet niet stilvallen of vast komen te zitten. En die neiging heb ik als ik toegeef aan verslavingen zoals televisie. Neem nu ‘Match of the Day’, een fantastisch programma op de BBC, dat ik lange tijd heb opgenomen. Dan kwam ik terug van een optreden en ging ik languit liggen kijken naar al die Belgen die meespelen in de Britse competitie – Fellaini en Kompany en zo. Maar na ‘Match of the Day’ zendt de BBC ook nog een ander voetbalprogramma uit, over de tweede klasse. Eigenlijk interesseerde me dat niet, maar omdat ik dan in een staat van consumeren was, bleef ik gewoon verder kijken. Gevolg: je gaat steeds later slapen en staat steeds later op. Dat vind ik dus niet plezant. En toch is het moelijk om te weerstaan.»

- Is dat je grootste manco, een gebrek aan zelfdiscipline?

Helsen «Ja, ik zou wel wat gedisciplineerder willen zijn. Wat ik wel heel goed kan, is toegeven aan mezelf dat ik het niet alleen kan. Ik aanvaard dat ik niet gedisciplineerd ben en de neiging heb om weg te dromen.

»Het helpt wel dat ik kinderen heb, daardoor kan ik de dingen allemaal wat beter relativeren. Er is een onderzoek gedaan naar burn-outverschijnselen bij huisartsen en wat bleek: dokters met kinderen hebben veel minder last van een burn-out dan dokters zonder kinderen. Kinderen zorgen voor ruimte en licht in je leven.»

- Heb je als ex-tv-junkie voornamelijk oudere fragmenten gekozen?

Helsen «Ja, al zie ik nu ook nog wel dingen via het internet. ‘De wereld draait door’ bekijk ik bijvoorbeeld minstens twee keer per maand. Ik denk niet dat er in het Nederlandse taalgebied een ander programma is dat zo goed in elkaar zit. Er zit ook enorm veel vaart in, toch bijzonder voor een talkshow. ‘De ideale wereld’ pik ik ook graag mee. En ‘Manneke Paul’, die talkshow van een tijd terug met Paul de Leeuw, was ook echt heel goed. Hij is heel direct en toont niet te veel respect. Die angstloosheid, dat bewonder ik wel.»

- Moet je ook niet een beetje angstloos zijn om op een podium te gaan staan?

Helsen «Wel, er is ooit onderzoek gedaan naar angsten van mensen. Op twee stond ‘doodgaan’ en op één ‘spreken in het openbaar’. Dat het zo eng is, maakt het ook net zo aantrekkelijk, denk ik.»

© VARAgids

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234