null Beeld

Interview: Willem-Alexander en Máxima, het nieuwe koningspaar

Op 30 april, precies 33 jaar nadat ze de troon besteeg, doet Beatrix van Oranje-Nassau afstand van de macht en stelt ze haar zoon Willem-Alexander als nieuwe koning der Nederlanden aan het publiek voor. Aan zijn zijde zal de razend populaire Máxima pronken.

td

Vandaag zendt de NOS een bijna anderhalf uur durend interview met het aanstaande koningskoppel uit. Een laatste charmeoffensief vóór het menens wordt?

Jan Van den Berghe (royaltywatcher) «In de eerste plaats is het een fantastische pr-stunt van het Nederlandse vorstenhuis: als een monarchie zich niet laat zien, zakt de interesse zienderogen. Het gesprek zal zonder enige twijfel tot in de puntjes worden geregisseerd, maar zoals altijd zullen Willem-Alexander en Máxima erin slagen vlot en sympathiek over te komen – als een mooi, modern gezinnetje, én de vader en moeder des vaderlands.»

HUMO Moet het interview de tanende populariteit van Willem-Alexander ook een ultieme boost geven?

Van den Berghe «Een paar jaar gelegen lag hij onder vuur omdat hij een luxueus vakantiehuis had laten bouwen in een arm land als Mozambique. Maar hoe gaat dat met monarchieën? Ze overleven elke vorm van scandalitis, want het sentiment haalt het bij hun publiek altijd op de ratio. Het volstaat dat er een kind wordt geboren, of dat er met een kwinkslag wordt gereageerd op tv, en hun populariteit schiet weer de hoogte in.

»Willem-Alexander heeft qua imago trouwens al een hele weg afgelegd. Tijdens zijn studentenjaren werd hij 'Prins Pils' genoemd, en Jeroen Brouwers dichtte hem ooit 'het IQ van een krop sla' toe. Maar door zich in te zetten voor het milieu, en vooral door zijn huwelijk met Máxima heeft hij zichzelf volledig in ere hersteld.»

HUMO Máxima is de diva van het vorstenhuis. Dreigt zij de nieuwe koning niet te overvleugelen? De Nederlanders zijn ook al ruim 120 jaar een koningin gewoon.

Van den Berghe «In tegenstelling tot de zogenaamde prinsen-gemaal van Beatrix, Juliana en Wilhelmina, krijgt Máxima wel de titel van koningin. Een kwestie van positieve discriminatie is dat. Maar de koning heeft hoe dan ook de belangrijkste taak.

»Het is natuurlijk geen toeval dat Europese kroonprinsen nooit een lelijke teutebel aan de haak slaan: als Willem-Alexander Máxima’s charmes – sorry voor de woordspeling – maximaal uitspeelt, dan zal hem dat geen windeieren leggen.

»Terwijl zijn eigengereide moeder de politici soms de gordijnen in joeg, omdat ze álles wilde weten, heeft Willem-Alexander al aangekondigd meer het voorbeeld van zijn grootmoeder Juliana te willen volgen: op politiek vlak in de luwte, en vooral een burger onder de burgers, met een verbindende, meer protocolaire rol.

»En dan is het exotische charisma van Máxima natuurlijk een godsgeschenk. Hetzelfde zie je in België: er is alleen belangstelling voor de buitenlandse missies van prins Filip als Mathilde hem vergezelt.»

HUMO Over Filip en Mathilde gesproken: zit de kans erin dat ook zij binnenkort promotie maken?

Van den Berghe «Hoewel het met de gezondheid van koning Albert achteruit schijnt te gaan, ziet de politieke wereld het hem graag nog uitzingen tot na de beladen verkiezingen van 2014. En mocht het er binnenkort toch van komen, dan betwijfel ik ten zeerste of een soortgelijk interview met Filip en Mathilde ook maar enig heilzaam effect zou hebben.

»Filip gedraagt zich als een stoethaspel, en in tegenstelling tot Máxima, die voortreffelijk Nederlands spreekt, klinkt Mathilde toch nog te veel als een papegaai. Het komt allemaal te aangeleerd over, is niet spontaan genoeg.

»Daarmee vergeleken verkopen Willem-Alexander en vooral Máxima zich formidabel: zij kunnen zelfs de meest republikeinse bastions bestormen.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234