null Beeld

Interview: Zomergasten

De enige gasten die wij zomers met de regelmaat van de klok over de vloer krijgen, zijn vervelend, zoemen voortdurend om ons hoofd, en zouden we het liefst met één forse klap uitschakelen. En dan moeten we naast die onverwachte visites van onze schoonouders ook nog eens het hoofd bieden aan die zomerse rotmuggen! Nee, dan liever de zomergasten die Wilfried de Jong dezer dagen weer mag ontvangen.

mke

Aanstaande zondag is dat bijvoorbeeld schrijver Peter Buwalda, die met ‘Bonita Avenue’ zo’n sterk debuut schreef dat hij het meteen tot de hoogste regionen van de literaire wereld schopte – en tot op het verlanglijstje van de ‘Zomergasten’-redactie dus. Momenteel is Buwalda de opvolger van zijn geweldige eerste bijeen aan het schrijven, maar hij vond toch éven de tijd om zijn doorgang bij ‘Zomergasten’ te duiden. Sympathiek!

Peter Buwalda «Ik beschouw mezelf als een vrij nuchter iemand, maar die vraag om in ‘Zomergasten’ langs te komen vond ik toch bijzonder leuk. Ook omdat ik zelf het programma al vanaf het prille begin volg. Ik moet een jaar of 16 zijn geweest toen het voor de eerste keer op de buis kwam, en ik heb het sindsdien altijd gewaardeerd. Het mooie van ‘Zomergasten’ is dat je op voorhand nooit weet wat het zal worden. Die onvoorspelbaarheid houdt het spannend.

»Toen Peter van Ingen (ooit zeven jaar lang presentator van het programma, red.), die een beetje synoniem staat met ‘Zomergasten’, me sms’te met de vraag of hij me even mocht bellen, had ik oprecht geen idee waar het over zou gaan. Laat staan dat ik verwachtte dat hij mij in het programma wilde. Dat betekent waarschijnlijk dat ik mezelf niet als de gemiddelde gast zie.»

HUMO Waarom niet?

Buwalda «Ik weet niet of dat voor iedereen geldt, maar ik heb een soort blinde vlek als het op mezelf aankomt. Logisch ook: de enige die je niet ziet als je naar de buitenwereld kijkt, ben jij zelf. Dus als ik dan zo’n vraag krijg om in een programma op te draven, probeer ik het perspectief van de ander, van de kijker over te nemen. Zou ik naar mezelf willen kijken in ‘Zomergasten’? Geen simpele vraag, maar na een kort zelfonderzoek heb ik dan toch maar besloten van wel (lacht).»

undefined

'Ik wil boeken schrijven die beter zijn dan ik ooit als persoon ben geweest'

HUMO Waardoor hebt u zich laten leiden bij de selectie van de fragmenten?

Buwalda «Ik heb geprobeerd dingen te kiezen waar ik zonder veel moeite lang over kan praten, omdat ze me echt na aan het hart liggen. Ik heb een brede belangstelling, maar niet alles wat daarbinnen valt, zegt ook iets over mijn persoonlijkheid. Daarom heb ik alleen fragmenten gekozen die echt lang zijn blijven nagonzen. Vrijwel altijd gaat het daarbij om mensen die iets hebben gecreëerd dat henzelf overstijgt, waarbij ze zelf als mens in het niets vallen. Beethoven is zo iemand, bijvoorbeeld, over wie ik bijna dagelijks nadenk.»

HUMO Omdat dat ook uw ambitie is, als schrijver: iets maken dat uzelf overstijgt?

Buwalda «Dat zou je haast gaan denken, hè. Maar het is niet omdat ik iets bewonder bij anderen, dat ik het ook meteen bij mezelf terugzie. Al is dat wel mijn uiteindelijke doel: boeken schrijven die beter zijn dan ik ooit als persoon ben geweest.»

HUMO Speelt televisie een grote rol in uw leven?

Buwalda «Ik kijk graag televisie, maar dan vooral naar atypische programma’s, waarbij het medium zelf eigenlijk een ondergeschikte rol speelt. Traditionele dramaseries, bijvoorbeeld, zeggen me weinig. Sterker nog: ik heb een lichte aversie van al die HBO-reeksen die nu zo de hemel worden ingeprezen. Je hebt zelfs schrijvers die beweren dat dat soort televisiedrama de nieuwe literatuur is. Vloeken in de kerk, vind ik dat! Ik heb nog nooit zo’n zogenaamde kwaliteitsreeks uit kunnen kijken: ze zijn me te vlak, te voorspelbaar, te formuleachtig.»

HUMO Voor ‘Bonita Avenue’ hebt u zich vier jaar lang afgezonderd van de buitenwereld om rustig te schrijven. Mocht de televisie soms wel binnen?

Buwalda «Ja, meer zelfs: na een dag schrijven in compleet isolement, vormde de televisie een soort sociaal surrogaat. Ik keek bijvoorbeeld steevast naar ‘De wereld draait door’, om me aan de sociale opwinding van dat programma – de gesprekken, het gelach, het gekwetter – te laven. Dat had ik echt nodig als tegengewicht voor mijn zelfgekozen isolement.

»Maar ik kan me die afzondering nu, bij het schrijven van mijn tweede roman, niet meer veroorloven. Er is veel meer afleiding nu. Dit interview, om maar iets te noemen (lacht). Voor ‘Bonita Avenue’ wist niemand dat ik schrijver was, en werd ik dus ook niet lastiggevallen.»

HUMO Mist u die tijd soms?

Buwalda «Soms, al zul je me er niet over horen klagen. Het hoort bij het succes dat ‘Bonita Avenue’ me heeft opgeleverd. Als dat boek geen enkele rimpeling had veroorzaakt, kon ik nu waarschijnlijk even rustig schrijven als voordien. Nou, geef me dan maar het succes! (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234