null Beeld

Interview: Zomergasten

Soms drukt de tijd ons genadeloos met de neus op het feit dat we er al een flink deel van opgebruikt hebben. Als we die grijze haren rond onze slapen niet langer kunnen afdoen als blond, bijvoorbeeld, of de caissière in de Delhaize ons plots met ‘mevrouw’ begint aan te spreken.

Vanavond dient zich hoogstwaarschijnlijk nog zo’n ‘God-wat-worden-we-oud’-momentje aan. Dan maakt Simone van Saarloos haar opwachting in ‘Zomergasten’, met haar 25 lentes officieel een kind van de nineties én de jongste Zomergast ooit. Van Saarloos is filosofe, schrijfster en columniste voor nrc.next. Maar dus vooral: ons nieuwste excuus om ons vroegtijdig in een quarterlife crisis te storten.

'Als de buitenwereld je alleen maar als feministe ziet, kun je in een hokje belanden waarin je nog maar weinig mensen bereikt'

Simone van Saarloos «Ach, zelf hecht ik niet zo veel belang aan die titel van ‘jongste Zomergast ooit’. Inhoudelijk zegt het weinig, het is vooral een eyecatcher om de aflevering wat nieuwswaarde mee te geven. Maar ik betwijfel of de uitzending er heel anders zou uitzien als ik een paar jaar ouder was.»

HUMO Stapel je met de jaren ook niet de beeldherinneringen op?

Van Saarloos «Misschien, al kleeft er bij mij zelden sentiment aan televisiefragmenten. Bij de vorige generatie is dat wel vaak het geval, heb ik gemerkt. Maar mij is die nostalgie naar series die ‘met het hele gezin’ werden bekeken totaal vreemd. Televisie was in mijn jeugd al een vanzelfsprekende aanwezigheid geworden. Internet, dat was pas iets nieuws! Voor de rest hangen mijn jeugdherinneringen veel meer samen met de boeken die ik als kind las.»

HUMO Het wordt dus geen trip down memory lane vanavond?

Van Saarloos «Nee, bij mijn selectie heb ik eigenlijk dezelfde methode gehanteerd als bij het schrijven van mijn columns. Ik heb er niet bewust een thema of lijn in gestopt, maar ben wel vertrokken van de levensvragen die ik me stel. Die komen niet altijd expliciet in mijn stukken naar voren – ik druk ze indirect uit, in anekdotes bijvoorbeeld. Met de fragmenten voor ‘Zomergasten’ ging het net zo: ik ben op zoek gegaan naar beelden die op één of andere manier samensmelten met de vragen die ik me stel.»

HUMO In Nederland wordt u bij de nieuwe lichting feministes gerekend. Een titel die u met trots draagt?

Van Saarloos «Ja, al vroeg een journalist me onlangs of hij mocht schrijven dat ik ‘filosofe, schrijfster en feministe’ was, en heb ik die laatste classificatie toen toch laten vallen. Ik behoed me voor zo’n expliciet imago, omdat het je ook kan vastzetten. Als de buitenwereld je alleen maar als feministe ziet, kun je in een hokje belanden waarin je nog maar weinig mensen bereikt. En ook op persoonlijk niveau kan die term verlammend werken. Ik ben immers geen strikte vrouwenactiviste, maar nog volop op zoek naar wat het feminisme betekent en welke verantwoordelijkheden het met zich meebrengt.

»Ik spreek me wel regelmatig uit over gender in mijn columns, dus ik ben me bewust van het feit dat mijn sekse mijn blik op de wereld kleurt. Daarom zal ik mezelf ook nooit een ‘objectieve’ journaliste noemen. Dat is trouwens niemand: iedereen kijkt met een gekleurde blik naar de buitenwereld, of die nu door je ras, geaardheid of geslacht wordt bepaald. Voor een auteur gaat het er niet om die gekleurdheid krampachtig te ontkennen, maar net ze te durven tonen in je stukken.»

HUMO In dat geval: we love you, Bavo Claes! Gaat u daags na de uitzending lezen wat de Twittergemeenschap van uw passage vond?

Van Saarloos «Nee, ik vlucht die dag naar het buitenland (lacht). Serieus, die maandag reis ik naar Venetië.

»Heel die schuimlaag die na zo’n publiek optreden komt bovendrijven op Twitter interesseert me ook niet zo. Om het cru te stellen: je wordt er als vrouw vaak gereduceerd tot kut.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234