null Beeld

Interview: Zomergasten

De een-na-laatste Zomergast van 2015 is schrijfster en historica Annejet (eigenlijk: Annajetske) van der Zijl. De afgelopen vijftien jaar groeide zij uit tot een soort ‘koningin Midas’ van het Nederlandse taalgebied.

Ze verkocht niet alleen honderdduizenden boeken; ook de critici zijn doorgaans bijzonder te spreken over haar werk. Ze beoefent dan ook een metier dat zij als geen ander in de vingers heeft: dat van de biografie, die bij haar ook als literair verhaal staat als een huis.

Dat genre heeft ze zeker niet uitgevonden, maar in Nederland heeft ze het zich toegeëigend en geperfectioneerd. Een nieuwe Van der Zijl is niet alleen een geheide bestseller, doorgaans wordt ook haar onderwerp helemaal opnieuw onder de aandacht gebracht. Zoals bij haar laatste boek, over de oprichter van de Heinekenbrouwerij. De oorsprong van één van de rijkste families van Nederland werd in een heel nieuw daglicht gesteld: niet Gerard Heineken, maar een andere man bleek het nageslacht van de familie te hebben verwekt.

De sprong van haar werk naar een televisieserie of een speelfilm is ook al meerdere malen gemaakt. Misschien daarom dat ze het bij ‘Zomergasten’ wil hebben over ‘de kracht van het verhalen vertellen’. Laten we haar eigen krachtigste verhalen nog eens op een rijtje zetten.


‘Jagtlust’

Van der Zijl werd geboren in Leeuwarden in 1962. Na studies kunstgeschiedenis en communicatiewetenschap ging ze in de jaren 90 aan de slag als redacteur van HP/De Tijd. Daar maakte ze naam met biografische schetsen van bijzondere groepen mensen. Zo traceerde ze tal van Nederlanders die in mei ’68 naar Parijs trokken om daar de wereldgeschiedenis een handje te helpen. Het is dan ook niet moeilijk te raden waarom Van der Zijl al snel van de journalistiek naar de literatuur overstapte: een boek leent zich nog beter voor het uitdiepen van dit soort thema’s. Ze debuteerde in 1998 met ‘Jagtlust’, over een villa in Het Gooi die een bepalende rol speelde in cultureel Nederland. Onder meer Remco Campert figureert in deze bijzondere biografie van een huis.


‘Anna’

Deze biografie over de legendarische Annie M.G. Schmidt is een bestseller en een critic’s darling die een nietsontziende blik biedt in het leven van de kinderboekenschrijfster. Vooral boven de Moerdijk is de Zeeuwse Schmidt van ongeëvenaard cultureel belang. Haar raadselachtige persoonlijkheid en de eeuwigheidswaarde van haar werk werden door Van der Zijl trefzeker vastgelegd in sterk proza. Later kwam er ook een televisieserie.


‘Sonny Boy’

De grootste klapper van Annejet van der Zijl is zonder twijfel ‘Sonny Boy’. Het is het verhaal over de liefde tussen een Surinamer en een Nederlandse tijdens de Tweede Wereldoorlog, in die tijd een ongehoorde liaison. De geliefden hielpen bij het laten onderduiken van Joden, wat ze met de dood bekochten: ze stierven in een concentratiekamp. De ‘boy’ uit de titel is Waldy, hun zoon, aan wie ze vanuit hun gevangenschap een aantal brieven schreven. Het boek verkocht meer dan 500.000 exemplaren en er kwam ook een zeer succesvolle film.


‘De Amerikaanse prinses’

Van der Zijls nieuwste boek, dat verwacht wordt in de eerste maanden van 2016, gaat over Allene Tew, een Amerikaans meisje van bescheiden afkomst dat trouwde met een Duitse prins en later een rol speelde binnen het Nederlandse koningshuis. De drukpersen kunnen zich ongetwijfeld alweer schrap zetten. Voor minder dan tientallen drukken doet Annejet van der Zijl het niet meer.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234