null Beeld

Interview: Zomergasten

In ‘Zomergasten’ trekt men naar goede gewoonte de tijd uit voor een goed gesprek, en worden we drie uur lang zachtjes bestookt met tv-fragmenten, interviews en een speelfilm, allen gekozen door de centrale gast.

Vanavond wordt de spits van het – hupsakee – zevenentwintigste seizoen afgebeten door een oud-presentator, Freek de Jonge. Die wil ons graag te woord staan vanuit zijn vakantiestekje in Frankrijk, alwaar hij van de stromende regen zit te genieten.

'Onbevangenheid, onschuld... Mooie thema's toch?'

Maar eerst is er het nieuws van de dag: De Jonge heeft z’n geplande theatertournee ‘De wedstrijd’ net gecanceld. Het moest een hommage worden voor zijn tien jaar geleden overleden Neerlands Hoop-partner Bram Vermeulen, met wie hij in de jaren 70 links Nederland een stem en een schop onder de kont gaf. Maar dat gaat dus niet door. ‘Door omstandigheden van persoonlijke aard’ staat op zijn website te lezen.

Freek de Jonge «Zo is het. Er is iets in de familie gebeurd waardoor ik nu geen zin heb om dat programma te spelen: ik heb enkele weken geleden een kleindochter verloren en dat heeft er flink ingehakt…

»Dus nu doe ik in plaats van ‘De wedstrijd’ een andere show, samengesteld uit voornamelijk oud materiaal. Eén of twee referenties naar Neerlands Hoop en naar Bram zullen er wel in zitten, maar meer ook niet. Misschien doe ik ooit nog weleens iets met het materiaal in romanvorm, maar het theaterstuk zal er nooit komen.»

HUMO Over naar ‘Zomergasten’ dan: fijn om eindelijk eens zelf te gast te zijn?

De Jonge «Nou zeg! Daar heb ik lang op zitten te wachten (lachje).»

HUMO Hadden ze u nog nooit gevraagd dan?

De Jonge «Toevallig wel ja: ik was de allereerste die ze ooit vroegen, in ’88. Op dat ogenblik was ik, zeg maar, op het toppunt van mijn roem. Toen heb ik hun aanbod hoogmoedig afgewezen. Daarna ging het bergaf met mijn carrière en vroegen ze me niet meer, maar nu ben ik dan opeens toch aan de beurt. Nou, geweldig!»

HUMO Zit er een bepaalde strategie achter de fragmenten die u gaat tonen?

De Jonge (aarzelt) «Jáá, ik heb wel een lijn voor ogen… Ik heb een aantal dingen uitgezocht die met elkaar in verband staan en ik hoop daar op de avond zelf mijn belerende kant – al klinkt dat wat streng – op te kunnen botvieren. ’t Zijn niet zomaar wat stukjes: ik wil iets betogen!»

HUMO Dan vermoed ik dat u de politieke toer opgaat?

De Jonge «Néé, helemaal niet. De politiek komt door z’n doorzichtigheid toch altijd weer op dezelfde oppervlakkigheid neer, en daar heb ik niet zoveel boodschap meer aan.

»Wat het wél wordt, kan ik nog niet zeggen: dat hou ik voor op de avond zelf. Ik zwijg stil.»

HUMO Was het een moeilijke keuze?

De Jonge «Toch wel: mijn aanvankelijke selectie klokte af op zes uur. Na heel veel gedoe is dat teruggebracht tot een uur en een kwartier, maar of zelfs dát allemaal aan de orde zal komen, blijft de vraag: als je per fragment tien minuten blijft palaveren, dan zit je er zó overheen.»

HUMO En het gesprek zal af en toe ook wel persoonlijk worden, niet?

De Jonge «Goh, eigenlijk houd ik niet van al dat gepsychologiseer. ’t Is niet omdat mijn moeder haar grootvader ooit ’ns een keer van het keukentrapje is gevallen, dat ik daarom in het cabaret ben terechtgekomen.

»Tijdens het gesprek zal wel naar voren komen waarom ik doe wat ik doe, maar dan terloops. Alleen al door de fragmenten die ik selecteer, kom je heel wat over mij te weten. Maar dat zal zichzelf uitwijzen.»

HUMO(probeert) Wilt u niet een kléín tipje van de sluier lichten?

De Jonge «Ik heb het nogal voor de documentaireachtige dingen. En sport zit er ook in: ik ben iemand met een brede belangstelling. Maar meer krijgt u echt niet uit me losgepeuterd.

»Ik lijk wel een politicus, hè? Maar u moet dat begrijpen: ik moet de kijker prikkelen om nog te kijken… (Plots) En weet u: de journalistiek wil altijd maar van tevoren weten hoe alles gaat lopen, terwijl het níét weten soms net aardig is. Kijk naar dat voetbal: men zou nog het liefst van al van tevoren de uitslag kennen. Maar waarom? Het gaat om de wedstrijd! Die zal altijd haar eigen beloop gaan: wat heeft het dan voor nut om ze te willen voorspellen? Waar is het genot naartoe? Laat het toch gewoon over je heen komen!»

HUMO De onbevangenheid is zoek?

De Jonge «Onbevangenheid: dáár raak je een onderwerp aan waarover ik het wil hebben. En onschuld! Toch een mooi thema, of niet? (lacht) En kijk, zo weet u toch al iets!»

HUMO Waarvoor dank!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234