null Beeld

Interviewreeks: The Writers' Room: Breaking Bad

Ze worden doorgaans een pak minder betaald dan acteurs (u herinnert zich de Writers’ Strike van een paar jaar geleden), maar als u het ons vraagt, zijn scenaristen veelal in omgekeerd evenredige mate belangrijk voor het welslagen van een televisieserie. Een goeie zaak dus dat de unsung heroes van het betere tv-drama vanaf vanavond eens ferm worden bezongen in de talkshow ‘The Writers’ Room’, waarin de Amerikaanse acteur en scenarist Jim Rash rond de tafel gaat zitten met de scenaristen van series als ‘Game of Thrones’, ‘Dexter’ en – in de aflevering van vanavond – ‘Breaking Bad’. Het schrijverscollectief van ‘Zone stad’ werd helaas weer eens schandelijk over het hoofd gezien.

Noud Jansen

Jim Rash «Wanneer een televisieserie moet worden gepromoot, zijn het altijd weer de acteurs die worden geïnterviewd, en in sommige gevallen ook de regisseur. De scenaristen blijven steevast buiten schot: precies daarom lijkt het me goed dat ze in ‘The Writers’ Room’ eens op de voorgrond treden. Ik denk ook dat we er de fans van series als ‘Game of Thrones’ en ‘Breaking Bad’ een groot plezier mee doen. Op de sociale media wordt er tegenwoordig druk gediscussieerd over al die reeksen – je merkt dat er een enorme honger is naar kennis. In ‘The Writers’ Room’ wordt er eindelijk een antwoord gegeven op vragen als: ‘Waarom werd beslist om een bepaald personage te laten omkomen?’ en ‘Welke verhaallijnen hebben nooit het scherm gehaald, en waarom niet?’

»‘The Writers’ Room’ komt mijns inziens ook uiterst gelegen, omdat we ons in een gouden tijdperk bevinden voor tv-drama. Meer en meer zie je dat mensen zo verslaafd raken aan dramareeksen dat ze geen enkele aflevering willen missen. Heel terecht ook, want het niveau is vaak buitengewoon hoog. Wat mij vooral opvalt, is dat de hoofdpersonages veelal erg gecompliceerd in elkaar zitten. ’t Zijn niet meer de door en door voortreffelijke figuren van weleer: vaak zie je dat ze er een eerder twijfelachtige moraal op nahouden. Dat de kijkers toch van hen houden, is voor het grootste deel op het conto van de scenaristen te schrijven.»

– Het tweede seizoen van ‘The Writers’ Room’ staat al in de steigers: u heeft onder meer het schrijversteam van ‘Sons of Anarchy’ te gast. Stel dat er nog een derde seizoen komt: met de scenaristen van welke series zou u dan eens van gedachten willen wisselen?

Rash «Het liefst van al zou ik eens willen samenzitten met de schrijvers van series die niet meer op tv komen, maar wel van historisch belang zijn geweest. Tamelijk recente reeksen zoals ‘The Wire’ of ‘The Sopranos’ bijvoorbeeld, maar ook oudere programma’s zoals ‘Cheers’. De scenaristen van ‘Cheers’ zou ik vooral eens willen vragen hoe het fantastische personage Norm ooit tot stand is gekomen. En wie was het toch die al die fantastische quotes van hem verzon?»

- ‘What’s shaking, Norm?’ – ‘Al mijn vier wangen en een paar kinnen.’

Rash (lacht) «Exactly.»

- U bent zelf scenarist. Heeft u in het programma iets van uw collega’s opgepikt dat u in uw eigen werk kunt gebruiken?

Rash «Niet echt in het programma, nee. Maar een tijdje terug heb ik eens meegeschreven aan een aflevering van ‘Community’, een serie waar ik zelf in meespeel. Eén van de scenaristen, Megan Ganz, vertelde me toen wat zij altijd doet wanneer ze worstelt met een writer’s block: ze gaat naar de supermarkt om inkopen te doen. Een heel eenvoudige taak is dat, die je toch het gevoel geeft dat je iets nuttigs doet. ‘Juist op het moment dat ik een pasta aan het uitkiezen ben,’ zei ze me, ‘krijg ik ineens een gewéldige ingeving.’ Sindsdien ga ik dus vijf keer per dag pasta kopen (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234